Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bundyland

Oké, de akkor a tengelyhez képest elmozdult.
Nem lesz egyszerű......

designr

Nagyobb,komolyabb encodereknél még ha abszolut is  magán a nyákon mérés céljából ki szokott lenni vezetve A-B-Z
Csináltam már encoder cserét..ilyenkor ugye nincs más teendő mint egy tökéletes motort megmérve ugyanolyan pozicióba kell felszerelni az encodert..
Egyébként a hibajelenség amit leirtál..sajnos már én is sokszor tapasztaltam encoder beállitás hibára utal..

designr

Erre a csatira nézz már rá alulról..nincsenek megjelölve a lábai?

designr

Vezérlőknél szokott olyan funkció lenni hogy abszolut encoder reset..Esetleg  Mitsut nem ismerem ez nem segít?

3ebj3bk8b

Alul nincs semmi. Felül 1-es és a 6-os.

3ebj3bk8b

Többen írtatok, itt is illetve magánban is jöttek levelek.
Szinte mindenki így-vagy úgy azt sugallja, hogy az enkoder pozíciója nem jó a motorhoz képest. El is fogadom, köszönöm!

Azt pl. hogyan tudom kideríteni, hogy hol a nulla pozíciója az enkodernek?

3ebj3bk8b

Ezen  vonalon elindulva, most találtam videokat a Youtubon, arról, hogy hogyan állítják be az enkoder pozícióját a motor tengelyhez képest. Illetve, hogy ezt bizony beállítják a gyárban is.Most már csak az a kérdés, hogy ennél a motornál, hogyan kell ezt megcsinálni.

designr

Erre a csatira nézz már rá alulról..nincsenek megjelölve a lábai?

nyiszi

000000000

designr

Vezérlőknél szokott olyan funkció lenni hogy abszolut encoder reset..Esetleg  Mitsut nem ismerem ez nem segít?

svejk

Most csak általánosságokat írok mert a konkrét motorodat nem ismerem.

Mivel van egy másik jó motorod ezért egyszerű a helyzeted, tiszta logika az egész.
A szoftverben megkeresed hol írja ki a a forgórész szöghelyzetet, vagy legalább a Hall pozíciókat.

Ezután a jó motor tekercsére kötsz pár voltot, -legjobb lenne egy labortáp áramgenerátoros üzemben-, ekkor a motor beáll egy fix határozott pozícióba.
Kiolvasod a szoftverből a helyzetet, majd a hibásnak vélt motornál is megismétled ezt, aminél aztán az encodert addig forgatod amíg a két érték nem egyezik.

A pólusszámoktól függően lesz több határozott állás.
Gyárilag más a metódus ott általában két tekercsre kell kötni az áramot és az nulla fok lenne, de mivel Te összehasonlítani fogsz ez most nem érdekes.

Ha már megy a motor akkor lassú fix fordulaton hajtva finombeállíthatod az encodert áramminimumra, vagy hogy mindkér irányban ugyanakkora legyen az áramfelvétel.

3ebj3bk8b

Alul nincs semmi. Felül 1-es és a 6-os.

dtb

Hmmm... Az egységugrás tesztet, és a derivált gyorsulási együtthatót kihagytad! :-) :-) :-)
...egyszerű, érthető, logikus![#eljen]

3ebj3bk8b

Többen írtatok, itt is illetve magánban is jöttek levelek.
Szinte mindenki így-vagy úgy azt sugallja, hogy az enkoder pozíciója nem jó a motorhoz képest. El is fogadom, köszönöm!

Azt pl. hogyan tudom kideríteni, hogy hol a nulla pozíciója az enkodernek?