Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

Szabika78

Na most aztán végképp elvesztettem a fonalat!
Rákötöttem a vezérlő csatlakozóját a BoB-ra. Amikor elindítottam a vezérlőt, muttatta a kijelző, hogy készen áll minden műveletre. Megkapta a SERVO-ON 5V-ot és akkor szépen jelezte is, hogy ON állapotban van. Eddig tehát minden jó.
Utána viszont egy kis idő múlva, iszonyat gyorsan forog egy fél fordulatot a tengely, majd hibakóddal (Over speed)megáll, mindezt úgy, hogy nem is nyúlok semmihez.
Ugyanezt csinálja 24V SERVO-ON feszültséggel is. Ezután minden értéket levittem nevetségesen alacsonyra és akkor is ugyanez lett a végeredmény!
Azt hiszem keresnem kell valakit, akinek van program kábele, Q-SETUP szoftvere és szakértelme hozzá. Ha véletlenül valaki rendelkezik ezekkel és tudna segíteni, akkor kérem keressen privátban!

bundyland

Nekem ezt akkor csinálta amikor az U, V, W-t felcseréltem.
De egyébként én is elsődlegesen a saját JOG ját probálnám mert a többi az csak mind plusz hibalehetőség amig az nem megy rendesen kár mással próbálkozni.

Szabika78

Na azt még nem mértem ki újra, mert összeszerelve kaptam! De ezt még megcsinálom.
Én is úgy voltam vele, hogy ha a sajátja OK, akkor lépek tovább.

Szabika78

Nem az a gond!
Amikor levettem a CN1 csatlakozót, akkor már nem is csinálta!
Elkezdtem mindent visszaállítani gyári alapértékre és így igaz, hogy a sima JOG teszt még nem megy, de legalább már reagál a teszt alatt a parancsokra. Mindkét iránynál adja a parancsot a vezérlő és amikor növelem a fordulatszámot, akkor hallani, ahogy egyre hangosabban zúg/forog valami a motorban. Az irányváltásoknál egy picit látni, ahogy másik irányba megindulna a tengely, de valami azonnal tiltja. Viszont hibakódot nem dob egyszer sem!
Ezért gondolom, hogy beállítás baj van!

korbendallas

Szia! Egy ötlet, hátha segít. Nézd meg a pid paramétereket. Lehet túl nagy az erősítés. A d tagot ki is venném első körben

Szabika78

Foglalkoztam picikét a beállításokkal és időközben annyi változás történt, hogy a JOG tesztnél már csinál egy kb:1/3 fordulatot!

designr

Ha jól megnézed nincs komplett szettje eladó..aminek meglenne mindene..Ha összeadod..összeszeded a vezérlőt motort vezetéket..nagyon drága lesz és még mindig kétséges hogy működik-e.

s7manbs8

Akkor nem te vagy ez ? Neked is, olvastam a témakörben,  szokott lenni komplett cuccaid eladványozandó.

s7manbs8

No, meg olyan is lehet hogy egy általános szervót kerítek, meg Robsy ad egy kapcs rajzot hozzá, hogy tudom hajtani és meg is vagyunk.

designr

Erre ha találnék , küldenék egy mosolygós szmájlit..
De ha beüzemeled muti meg a szervót..

3ebj3bk8b

Sziasztok!

A szervohajtásokban nálam tapasztaltabbak segítségét szeretném kérni.
Vettem egy megmunkáló központot. Vezérlés Meldas 50, szervo erősítők, Mitsubishi MDS-A-SVJ-10 ,szervo Panasonic MSM15205C enkoder OSA253S  absolut enkoderes rendszer.

Megvételkor mondták, hogy az Y tengely motorja egy másik gépből lett ebbe beletéve, mert rángatott, ennek a motorját meg beletették abba a gépbe.

Bekapcsolás előtt a szervot szétszedtem. Az enkoder porszáraz volt a motor tekercselés nedves. Ki lett mosva alkohollal,aztán  kiszárítva egy hétig. A Megger 1000Mohm-ot mér a tekercsek és a ház közt.Milliohm mérővel mérve a tekercsek egyforma ellenállásúak.
Új csapágyakkal és tömítésekkel raktam össze.

Bekapcsolás után a motor azonnal "rándul" egyet, az erősítő pedig letilt. Mindíg ugyanabba az irányba fordul el a tengely. 52-es hibakód, ami posició excessive error. A beállított pozícicó határon, túl van az érték.
Többszöri bekacsolás után van úgy, hogy hibakód nélkül működni látszik, legalábbis amíg nem próbálom megmozdítani mondjuk kézikerékkel, mert akkor azonnal kiáll erre a hibára.

Enkoder hibára gyanakodtam, ezért vettem még másik három enkodert. Ugyanaz a típus, kicseréltem, de ugyanazt csinálja. Nehezen hiszem, hogy mind a három enkoder rossz.
Ha felcserélem az X és Y motort, akkor meg a másik szervo erősítővel (X) csinálja ugyanazt. A másik motor az Y helyén jó.

Na itt megakadtam.  Kérem akinek van elképzelése, hogy milyen irányba keressem tovább a hibát az írjon, vagy hívjon!
70/281-3305, ha kell visszahívom, nem gond.

bundyland

A tengely végéről leszedted az enkóder tárcsát ?(üveg)

3ebj3bk8b

Nem, komplett cseréltem az enkodert

Bencze András

Be kell állítani az encodert. (nem mindegy milyen pozicióban van a forgórészhez képest)