Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

designr

"egyáltalán milyen servo drivert kellene hozzá beszerezni?"
Fanucot..

3ebj3bk8b

Erről esetleg valakinek infója?

Nem tudja valaki véletlen, hogy a Mitsubishi MDS-A-SVJ servo meghajtó milyen bemenő jelekkel vezérelt? Step/dir-es e esetleg? Vagy a CN1A csatlakozó lábkiosztása mi?

Nem találtam róla infot sehol.

Köszi!

designr

vadember

Gábornak van rá elvi megoldása. Hívd fel!

dtb

[#eljen] Igen, láttam is nála egyet ezekből, csak gondoltam, hátha mást is foglalkoztatott korábban hasonló elgondolás...
Mint ahogy [#1575@designr] is írta, végső esetben egy enkóder "csere" is megoldás lehet, és még akkor is bőven a fele ár alatt vagyunk, mint egy új szervópack beszerzése esetén...

designr

Ahogy én kiveszem soros kommunikáció..NC nélkül CN1-en nem tudod meghajtani..de hátha valaki próbálkozott..

3ebj3bk8b

Köszönöm!

Tegyük fel, hogy van NC, Meldas 50. És rossz a servo driver.

Van olyan servo driver más gyártótól, ami kompatibilis lehet a Meldas-as, vagy csak a Mitsubishi driver?

bundyland

Szerintem az SSCNET-es lesz, ezzel tudod vezérelni akkor.
LINK

bundyland

Lehet nem SSCNET de a kártya jó a Meldas-hoz is.

3ebj3bk8b

Köszönöm, de nekem ha kell akkor nem ez a kártya, hanem szervo driver szervo motorral, ami kommunikál a Meldas50-nel.

Csak, hogy érthető legyek elmondom a sztorit. Vettem egy gépet amiben ez a Mitsubishi vezérlés van, komplett abszolut enkoderes szervokkal.

Kipróbálva nem volt mert nem lehetett bekapcsolni trafo hiány miatt. Ugye 3x200 volt kell mert japán. Azóta van trafó, de nem volt még időm bekapcsolni.

Lemostam a gép munkaterét, de valahogy minden elővigyázatosságom ellenére a víz bejutott a kapcsolószekrénybe és a szervo driverek vizesek lettek, eláztak. Bekapcsolva nem volt, de az abszolut enkoderek miatt az akksik benne voltak. Az NC panel nem kapott vizet.

Azonnal kivettem a drivereket leszedtem a burkolatokat, kimostam féktisztítóval, kifújtam levegővel utána egy napot szárítottam őket a radiátoron. Szemmel láthatóan szárazak foltmentesek voltak a panelok.

Összeszereltem őket, és visszatettem a gépbe mindent. Azóta még nem jutottam el oda, hogy beüzemeljem. Kb. jövő héten fogom bekapcsolni.
Csak előre gondolkodom, hogy ha mégis kipurcantak volna, akkor milyen lehetőségeim vannak arra, hogy más drivereket betegyek, meghagyva a Meldas NC-t. Vagy lehet, hogy ki kell cserélni a teljes meghajtást.
Nem vagyok boldog, de reménykedem, hogy nem mentek tönkre.

bundyland

Ja értem. (a féktisztítót nem).
Ha én lennék akkor pontosan felmérném hogy mi károsodhatott. Aztán megnézném hogy a motorokhoz milyen vezérlő passzol mert simán lehet az a motor jó step/dir-es vagy SSCNET-es vezérlőhőz is. Ha pedig a driverek is jók
akkor már csak a vezérlő marad.

bundyland

Ja de ha ragaszkodsz a Meldashoz akkor szerintem semmilyen más mód nincs csak az adott típus ugyanarra való cseréje lehet a megoldás. Főleg hogy szerintem a konfig a vezérlőben van és a servo driverbe az küldi le.

dtb

Keresgéltem a neten egy programot, és közben találtam egy orosz oldalt, ami tele van sejtésem szerint számotokra hasznos programokkal:
servotechnica.spb.ru

Borcz

Tegnap volt egy orosz IP-ről támadás a hálózatomon.
Nem tudom hogy ettől a linktől, de más orosz oldalon nem voltam.
Remélem másnak nem okoz semmit.

000000000

Sok AC szervo motor kallódik használhatalan vasdarabként itt a fórumon is, mivel nincs hozzá megfelelő gyári hajtáselektronika.

Elég régóta foglalkozom már ilyen motorok "életrekeltésével" a Robsy AC szervo motor hajtásaim révén, de most egy új fejlesztésem kapcsán nagyban bővültek a lehetőségek, mivel elkészült egy resolver jel feldolgozó illesztés a sebesség szervo hajtásaimhoz. Sok motor ugyanis resolver jeladót tartalmaz, így már ezeket a típusokat is életre lehet kelteni és szépen fognak forogni akár már 2V DC motor tápfeszültségről is a hajtásomról.

Akit bővebben érdekel tehát egy ilyen hajtás a polcon csak porosodó 3f. AC motorjához, írjon bátran magánban is. Ingyenes motor forgatási teszttel is állok a rendelkezésetekre.