Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

NagyZé

Nem pont hozzád szól a kérdés de tényleg érdekelne: mennyivel tud többet az eredeti bazi nagy vezérlő mint egy kisebb? Milyen tervezési szempontok megyarázhatják ezt a bazi nagy méretet? Van egy Agilent tápom. Hát abban is amit tápegység címén művelnek... Nem fikázás képpen mondom, őszintén érdekelne. Én is tervezek ezt-azt talán tanulhatok is belőle.

Ügyes vagy! Ez viszont neked szól.

NagyZé

kly

szia

Ha lesz is akkor nem mostanában. Ez is csak azért készült mert nem tudtam megjavítani az eredeti vezérlőjét. Annyi az alkatrész rajta hogy esélytelen visrosszajzolni ráadásul 4 layeres a panel. Működik szegény, csak túláramot jelez folyamatosan. Még motor nélkül is.....és letilt

off

DRO-t sikerült illesztened a mérőgépedhez? Jó lett az eredeti mérőléce? Majd csinálj képeket vagy videot a DRO-s topikba

n6xdwssa

Szia Laci!
Ez nagyon jó lett! [#taps] [#worship]
De azt tudod, hogy megint mézesmadzagot rángatsz az orrunk előtt. [#nevetes1]

szabo janko

Oáig még nem jutottam el. Szét kell szednem a mérőgépet majd hazahozm és kinyomozom hogy mit ad ki. Ha oda nem jó akkor is lesz heje egy esztergán.

kly

Az eredeti azért jóval többet tud.
Van analód +-10V bemenete, végállas kezelés,digitális bemenetei és kimenetei,áramfigyelés, ramp fel le, step/dir. , resolver bemenet, emulált encoder kimenetm stb,  kb 150 beállítási paraméter van a menüjében.Feléről azt se tudom micsoda....persze ez nem indokolja miért van benne vagy 20db Tl084 és mégegyszer annyi koparátor meg hasonlók, meg vagy 500db passzív elem. Nyilván nem feleslegesn tették bele.  

Ezzel szemben az enyémben csak P,I,D beállítás van egyelőre. És csak step/dir vezérlés. Mondjuk nekem nem is kell más egyéb bele, csak még az áramfigyelés.

kly

Gondom van. Vagyis inkább kérdésem. Mivel én inkább programozó vagyok mint motor szakértő és elég fura amit kiszámoltam.

Adott a servo motorom amibe hall szenzort szeretnék berakni. Ez egy 6 pólusú PMSM motor 6db mágnessel a forgórészben. Csatolt képen a forgórész modelezett rajza.
Gondom a következő. Eddig bármilyen rajzot is láttam a neten különböző motorokról a hall szenzorok 120 fokban voltak elhelyezve. Namost ha én is 120 fokra rakom ,akkor vagy 000 vagy 111 lesz a kimenet forgás közben hiszen a mágnesek eleve 120 fokban vannak azonos pólust tekintve.

A rajzon a belső "hajókormánykerék" 10 fokonként van beosztva ,a szines meg 20 fok.
Nekem 20 fokonként kell új rotor pozíció adat a megfeleő működéshez. És ebből 6 szektor adat kell mágnespáronként.
Ez csak akkor teljesülhet ha 80 fokonként teszem be a HALL szenzort (3 hosszú vonal ami kilóg a fogrórészből).
Szóval a matek ezt mondja de ilyet én még nem láttam semmilyen motoron. szerintem benézek valami....vagy kizárt dolog mert nem tudom [#nemtudom]

szóval hogy is van ez?

kly

közben rájöttem hogy berakhatom én 40 fokonként is (ami 120 nak felene meg ha kétpólusúnak tekintem a rotor azon 1/3 részét).
szóval már értem :D jó lesz így.

GPeti1977

Ha 120fokra rakod a szenzorokat de lesz 000, 111 kombinációd akkor 60 elektromos fokra vannak a szenzorok.

Ferkóka

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy siemens V90-es szervó programozásával kapcsolatban.
A szervót s7 1200-as plc vezérli.
A motornak egy jelre egy kört kellene menni, két pozíciónál a körön belül más sebességgel.

designr

Földi Péter

Köszönöm! Ha esetleg lenne eladó (csak driver) a jövőben, kérlek írj rám akár privátban. Ezt külön köszönöm!

koferi

https://github.com/rene-dev/stmbl

Ezt megépítette már valaki?
Érdekelnének a tapasztalatok.

horcsab

Igen, macerás beállítani, de működik, valamint a végfok kifutott típus. Én is átterveztem magamnak másra.

n6xdwssa

Üdv Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni.
Van két Aeg Ac szervó motorom MS-350-1040-000,MS450-0040-000, vezérlővel együtt, nem találok hozzá dokumentációt.
Tud valaki segíteni?
Előre is köszönöm a segítő szándékot!

Autotec1

Panasonic ac servo szerelőt keresek
Györfi im kft és RTC -n kívűl tud valaki valakit aki nem aranyárban dolgozik?