Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

Olvastam -gondolom más is- ott is.

De túl sok a kérdés ráadásul a válaszok sem egyszerűek.
Ha konkrétumot kérdeznél egyszerűbb lenne, pl. milyen motor  és mire akarod használni.

- az un. vectoros frekvenciaváltók általában lekezelik a P.M. forgórészű szinkron motorokat.

-Ezek a frekiváltók általában tudnak encodert is fogadni, de jellemzően csak quadratura encodert.

- Az AC szervomotorok gyártói vigyáznak rá, hogy ne tudd Te azt csak úgy mással összekötni, ha sikerül is bizonyára nem lesz olyan jó mint a saját vezérlőjével.

- van az a "tengerentúli hülyeség" -már ha az ottani 110 V-os hálózatra gondolsz- de ott is sok a megkötés, nem lehet általánosságokban beszélni.

Szabika78

Igazából máris megkaptam pár kérdésre a választ!
De hogy konkrétabb legyen a kérdés.
Van egy 5.5kW-s állandó mágneses szervómotor, amelyen egy 1024 P/R inkrementális enkóder van. Az eredeti szervó vezérlő helyettesítését kerestem és így jutottam a vektoros VFD szabályozáshoz. Egy 7.5kW-s vektoros VFD-t néztem hozzá, amely tud encodert kezelni és van benne kimondottan PM mód is. Semmi pozicionálás nem lenne vele cél, hanem csak sebesség tartás, mint főorsó. Csak azért kérdeztem, mert annyi helyen olvastam már, hogy ez is működik, de kíváncsi voltam, hogy csak egy olyan öszvérmegoldás, vagy tényleg tudja azt, amit a szervó vezérlők.

Én nem mondom, hogy ezt fogom csinálni, csak érdeklődöm a megoldások iránt.
Azért köszönöm a választ!

svejk

Sebességszervonak jó lesz, ha a motorhoz tudod állítani.
Az öntanulós módok nem szoktak igazán sikeresek lenni, a motor egyéb adatait meg nem egyszerű megmérni.

TBS-TEAM

Van Lenze szervo vezérlőm 5.5Kw +-10V vezérlés kezeli a 1024 Encodert is ha érdekel. [#integet2]
József

Szabika78

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

sarktibsi

Szeretnék hozzászolni a témához. Én egy OMRON v1000-el probáalkoztam a PM motor egy
mosógépböl kiszuperált, 3x200 v-os kb 6-700 w-os lehet 50-6000 rpm-re sikerült beálitanom.

svejk

Jelemzően az alacsony fordulatok a problémásak és így az indulás is.
Illetve ott lehet még gond ha nagy fordulaton a terhelés hatására kiesik a szinkronból.

Én párszor nekifutottam -bizonyára nem voltam elég ügyes és kitartó- de szerintem a gyári vezérlőjével való működést meg sem közelíti.
Nem elhalgatandó, hogy én csak sensorless módban játszottam vele!

Nejkoff István

Most próbáltam ki AC szervot 1Kw Yaskawa V1000 1.5Kw .Marás 6000 ford/perc előtolás 60mm/perc 2mm fogásmélység acélba .Simán vitte 317V 1.29A felvétel.

svejk

svejk

"6000 ford/perc előtolás 60mm/perc"

Mondjuk ez inkább szerszámkoptatás. :)

Nejkoff István

Nem mertem még jobban neki ereszteni.Adtam rá még 100mm/perc
és így is 1.4A az áram [#nevetes1]

Bencze András

Akkor kezd érdekessé válni a dolog, amikor a rámpát 0,1 s vagy az alá teszed, és irányt váltasz 100% fordulatszámon. Akkor kiderül az igazság.

ajpwg6jrn

Igen, de egy hobbistának ez lehet pont nem számít. Neki belefér az életébe a 2-3sec-es fel és lepörgési idő.
Egy termelésre használt gép, ahol már a msec-okra játszanak, ott nem fér bele.

svejk

Ha megírod a maró átmérőjét és élszámát akkor a szakmabeliek hipp-hopp megírják ide a valós forgácsolási teljesítményt, mondjuk általános szerkezeti acélra.

De félre ne értsétek nem vagyok én ezen módi ellen, csak nekem nem tetszik és/vagy? nem jött össze.
Majd itt jól összeszedem a morzsákat és egyszer újra neki durálom magam.

Nejkoff István

A maró átmérő 8mm élszám 4