Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

Robsy1

Sokan vannak itt a Fórumon, akiknek van használt nagy teljesítményű AC szervomotorja, de nincs hozzá semmilyen meghajtója.

Kifejlesztettem egy olyan Robsy speciális léptetőmotor hajtást, amivel léptetőmotorként lehet használni AC szervomotorokat. Ilyenkor csak a 3 fázistekercs kiveztésre van szükség, és a motor már forog is fél vagy egész lépés üzemmódban, így pl. egy 8 pólusú motor 7.5 fokonként léptethető fél lépéses üzemmódban. A maximális fordulatszám motor geometriai mérettől, pólusszámtól függően max. 4-8 1/s lehet.

ANTAL GÁBOR

Egyszer már írtál erről. No akkor én ki is próbáltam. Minthogy van 3f léptetőmeghajtóm ( a Sarkstibi féle 90 voltos ipari vezérlő) . Rátettem egy 3f AC szervót és ahogy írod szépen tette a dolgát .

Robsy1

Nekem az ~2 kW fölötti motoroknál nem működött.

ANTAL GÁBOR

én egy kb 400 wattos motorral próbáltam

svejk

Van ennek létjogosultsága?
(a ~400-as fordulatszám nem túl nyerő)

Mit mutat a kinematikai mérőrendszered egy ilyen hajtás-motor párosnál különböző fordulatszámokon?

sarktibsi

Egyszer már én is próbálkoztam léptető hajtás+ac szervomotor, (230 v-os) nekem is működött , de ha jól emlékszem nem valami tökéletesen , bár az is igaz sok időt nem pazaroltam rá. Úgyhogy inkább le tettem róla , de ettől még működhet is.
Nekem inkább a frekiváltó+ac szervomotor páros jobban bejött , de csak az arra alkalmas inverterrel , szerintem ott rengeteg lehetőség van a hangoláshoz. Bár lehet sokat kell vele küzdeni. Az omron V1000-es doksiba vannak gyári motoradatok is egy kódszám alatt tárolva , abból lehet puskázni.

TBS-TEAM

Ezek a szervo probálkozások olyanok mint a
Le Mans-i pályán tologatni a Ferráit üzemanyag nélkül és mérni a köridőket.
Időtöltésnek biztos jó lehet, ha valakinek van fölösleges ideje, de haszna semmi. [#eplus2]
József

Robsy1

Ez egy túlzó, szakmaiatlan kijelentés, különösképpen amiatt, hogy egy léptető motoros hajtás adott esetben bizonyos mozgás paramétereivel jobb minőségű lehet, mint egy AC szervohajtás.

Robsy1

Ha elég ez a fordulatszám maximum, miért ne lenne létjogosultsága?
Nyilván ha a +-10%-os fordulatszám ingadozást tartani kell, akkor necces a dolog, különösen 8 alatti pólusszámú motorok esetén.
Ezeknek az alkalmazásoknak, meghajtóknak az a nagy előnye, hogy mégse csak porosodik egy ilyen motor a Hobbystánál (hiszen step/dir-es olcsó gyári vezérlő sok esetben nincs hozzá), hanem bizonyos egyszerűbb feladatokhoz munkára fogható és így felhasználható.

TBS-TEAM

Porosodik a polcon régi ~50év körüli szervo.
Mert hátha jó lesz valamire.
De mire is?
Nagyapám mindig azt mondta, fiam amit felteszel a padlásra
mert jó lesz majd valamire, azt nyugodtan kidobhatod a pics.ba,
mert soha nem fogod semmire sem használni.
Már elég régen látom, hogy igaza volt. [#eplus2]

Szervo:
90x90x315mm szép nagy darab súlya tetemes ~2,3Nm szervoként.
Mit is lehet egy ekkora döggel csinálni?
Értéke kb:semmi közelében.
Isteni szikra csinálni hozzá egy áramkört és léptetőmotorként, jó lesz az, hogy ne porosodjon.
Kicsit (vagy nagyon) veszítünk minden jó tulajdonságából amit tudott, dehát ugy sem ér semmit.

De mégis, mire is használnám fel minden paraméter ami az
adattáblán van azzal már nem lehet számolni, csak
a brutális nagy fizikai méreteivel.
Sok sok időt belfeccőlve sem leszek előrébb.

Mégis egy pár jó felhasználási példa, hova is lehetne felhasználni
azért szeretnék megismerni, hátha valaki használ ilyen megoldást.[#nemtudom]
József

Robsy1

Kicsit nagyképűnek, hamisnak érzem a soraidat. Ugyanis:

1. Egy 50 éves motor pont azon elvek alapján AC szervomotor mint a mai gyártású. Így nagyjából ugyanazt is tudja, kár lebecsülni.

2. Ha valami kihasználatlanul áll a padláson, ahhoz képest ha bármilyen forgó mozgást végez egy olcsó, egyszerű léptetőmotor meghajtóval, az egy másik, hasznos munkát végző állapot.

3. Ezekben a régi motorokban még gyakori az UVW encoder, így egy Robsy AC szervóvezérlővel pillanatok alatt azt is tudja, amit az adatáblája tartalmaz.

TBS-TEAM

Lefényképeztem a motort, majdnem jól emlékeztem a méreteire. [#nevetes1]
~10 éve porosodik a polcon. Már biztos álltalam nem lesz használva az biztos.

Nem kellenek a mellébeszélések, hanem azt írd le milyen gépbe tudod felhasználni a léptetővezérlőddel.
Konkrét felhasználást írsz akkor szivesen elpostázom mert
számomra nincs értéke.

Ui:
Hozzászólásaidban a sértegetéseket hagyd ki, és irányítsd a családtagjaid felé.
Egy mérnök embertől ez elfogadhatatlan.
Előre is köszönöm megértésedet.

József

Robsy1

3 pontban tényszerűen alátámasztottam a mondókámat.
Nem kell ok nélkül megsértődnöd, ez az én véleményem volt a szövegedre. Máskor javaslom törekedjél a szakszerűségre, ne becsüld le a régi technikát, gondold végig az irományodat, és akkor nem kapsz ilyen kritikát.

Köszönöm, nem kérem a motorodat, ajándékozd másnak.
[#wave]

TBS-TEAM

Értelek is meg nem is. [#nemtudom]

" Ha valami kihasználatlanul áll a padláson, ahhoz képest ha bármilyen forgó mozgást végez egy olcsó, egyszerű léptetőmotor meghajtóval, az egy másik, hasznos munkát végző állapot. "

Erre a hasznos munkára szeretnék valós példákat szevomotor--léptetővezérlő összeállításban.

Mert remélem valami megbízásból fejlesztésed ebbe az irányba ment és el is készűlt.

Ha hobbiból kisérletezgettél vele akkor ez szerintem felesleges időtöltés volt azon kívűl, hogy ismét tanultál,
hogy nem igazán járható irány.
József

svejk

Hát..., nem tudom.
A szervomotorok általában 3000-esek, legrosszabb esetben is 1500-as fordulatúak.
Tehát egy 2kW-os motorból lesz 300-500 W-os.

Egyébként milyen a hangja?
Kisebb fordulaton nem lengedezik? (ezért is kérdeztem, hogy tesztelted-e a bemérőkéddel)