Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Bár érteném miért jó az neked, hogy a táp feléledése után azonnal a servo on-ba legyen?
József

dsbv32mzd

Sajnos nem tudom meghatározni hogy miért jó így de az összes Ac szervóm ilyen volt. És amikor belépek uccnc be akkor ha oldom a resetet kattan egyet és már tudom is vezérelni. Ez most sajnos nem jön létre az újnál :( vélhetöen ( holnap megmérem ) de szerintem egyáltalán nem kap 230v ot a szervóm most és ezért hiába is próbalnám meg vezérelni ha nincs benne pówer nem fog megmozdulni.

TBS-TEAM

A 29--41 üsszekötöd fixre és Mindig ha megérkezik a táp
a Szervo ON pozicióba kerűl.
INH 08h Parancs impulzus gátlás 33 láb.
Tiltod vagy engedélyezed az impulzusok fogadását.
József

dsbv32mzd

Rendben  délután megnézem ott mit tudok átkötni, de nem Létezik, hogy nincs egy 220 as ki be kapcs valahol :) és  nem az 50 pines porton de nekem az is tökéletes lesz ha így megmozdulna végre vezérlésre :)  hátha így életre kelne :)

TBS-TEAM

Forgó / mozgásokat végző gépeknél:
A vezérléseket úgy kell kialakítani, hogy egy vezérlés engedélyezés egy nyomogombbal
kelljen aktíválni és vész esetén (Vészstop gombbal vagy gombokkal minden mozgás tiltható legyen).
Vezérlés ON egy relét öntartásba kapcsolunk.
Vészstop-ok és stop nyomogombokkal meg kikapcsoljuk.
A relé NO érintkezővel engedélyezzük pl: a szervo hajtásokat.
(ennél az A5 szervonál X4 29-41 bemenetek zárásával.)
Példa fotón a relé bekötés:
Relé láb.    A5 X4
11--------->X4 29 szervo 1
14--------->X4 41 szervo 1
21--------->X4 29 szervo 2
24--------->X4 41 szervo 2
31--------->X4 29 szervo 3
34--------->X4 41 szervo 3
stb....

Mint már írtam elözőekben nagy kockázat a szervomotor
táp megjelenésekor azonnal a szervo ON állásba legyen.
Valamilyen hiba esetén impulzusok kerülnek a step bemenetre
a szervo azonnal elindulhat valamely irányba ellenörizetlenűl.

József

TBS-TEAM

Helyes bekötés: [#eplus2]
11-14 öntartás.
Példa fotón a relé bekötés:
Relé láb.    A5 X4
21--------->X4 29 szervo 1
24--------->X4 41 szervo 1
31--------->X4 29 szervo 2
34--------->X4 41 szervo 2
41--------->X4 29 szervo 3
44--------->X4 41 szervo 3
stb....
József

dsbv32mzd

Most hogy ellenőriztem alapból így van mind a  három tengelyem kötve hogy a 41 - 29 es pinek össze vannak kötve negatívra  és így nincs kint a 230v  a minas 5 szervón :( a 7 pinen meg a szervó on de csatolok egy fotót de csak a föbb szálak vannak egyenlőre bekötve nehogy az legyen a baj

TBS-TEAM

X4 27 nem Estop. Ezt kösd ki.
Tesztre:
X4 8--9--33 tedd a 41 GND-re. Ez az alapkapcsolásban testen van.
Nyitott legyen a Szervo-on X4 29--41 mikor rákapcsolod a Tápot.
Ha feléledt a szervo akkor zárd az X4 29-41 servo on.
Ekkor elméletileg meg kell, hogy fogja a motort.

Ha működik akkor programozz az SI1 és SI2 re 0-át.
Elméletileg így a X4 8-9 láb bemenetei inaktívak és felveheted a 41-ről.
József

dsbv32mzd

Megtaláltam az összes hibát 1000 köszönet , csak közben tönkrevágtam az 5v komenetet az uc 300 - 5441M en  most hogy mindent bekonfiguráltam a vezerlőben tettem egy gyenge kísérlelet a másik szervó 50 pinessel és végre kiadta a 230 at tehát a gyári  csatiban is volt 1 hibás kötés a 29 es szál fel volt benne cserélve egy másikkal ...made in kína juhúú 1 óra volt.mire kicsipogtam a szineket :) ... csak sajnos mikor megmozdítottam nem vettem észre hogy a stepdir pin meg a + 24 összeért annyira közel voltak egymáshoz.... így ic csere lesz remélem ezzel végre minden  gondom megoldódot.. nem volt elég hogy a panathermben volt baj még   még a vadi új kábel is.... :( a vezérlő javítása után és a relé panel megèrkezése után a másik topikban majd zaklatnálak a frekiváltó és a bizonságos bektésekkel ha nem bánod ;)

TBS-TEAM

Én már régen a képen látható kifejtőket használok.
0,5-1-2-3m kábellel rendelhetőek.
Csak ajállani tudom. Tizen párezer megéri az árát.

József

dsbv32mzd

Direkt olyan kábelt vettem aminek a másik vége fel volt érhüvelyezve szépen és kiválaszottam belőle a megfelelő szineket csak nem számítottam rá hogy három tök egyforma helyett az egyikben két szin fel volt cserélve persze ha nem új lett volna a vezérlö is akkor hamarabb megtalál az ember egy hibát .... nah de semmi pánik tanulópénz nélkül nem édes a siker soha :)

TBS-TEAM

Marad a gyerek ha játszik főleg ha van mivel. [#kacsint]

Jól működő gép 3-4 naponta hibás végtermék kisebb nagyobb végpontatlanságok.
Sok fejvakarás [#conf] mindent is újratelepítettünk. és szétszedtünk.
Egy napi szo..ás után lett meg a hiba. Képen en a bűnös.
Mai napig nem tudni, hogy lett ilyen.
4 szervoból csak egy csatlakozónak volt összerohadva a belselye.

József

dsbv32mzd

Mondjuk azt picit megcsúszott a folyatószer..  :)

svejk

No, csak beüzemeltem a múltkor hirdetett Parker Lineáris Motort..

Számomra elég faramuci ennek a vezérlőnek a leki világa, no de
már megszoktam, hogy az amcsik sem egyszerűek.
Kár, hogy nem step/dir-es a vezérlő. :(

svejk