Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Szuper ügyes vagy.[#eljen]
József

ANTAL GÁBOR

Milyen vezérlést igényel ? ( +/- 10 voltos analóg jelet? )  Mekkora frekit értél el ?

svejk

Fogad analóg jelet is,
De alapvetően a sorosporton lehet neki a mozgási parancsokat kiküldeni, illetve maga a vezérlőbe lehet programokat írni amiket aztán lehet futtatni.
Majd felrakom a doksijait is a tárba.

svejk

Raktam fel doksikat.
Persze ezen felül elég sok manuál és videó van fent a Parker honlpján is.

svejk

Ja, az adatok:
Itt 400 mm az úthossz

80 m/perces sebesség
50 m/s2 a gyorsulás (bár ez ránézésre gyanús, de a paraméterek szerint ennyi)

Ezek fölé már csak a másik érték rovására tudtam menni, bár még nem nagyon ismerem ki magam a vezérlőben.

ab

Nyilván így érdemes kezdeni...
Vásároltam egy használt beckhoff AX2003 step/dir vezérlőt és hozzá való motort. Van hozzáértő itt a fórumon?
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

ab

Idézetet írta: ab Dátum 2025 május 24, 20:32Nyilván így érdemes kezdeni...
Vásároltam egy használt beckhoff AX2003 step/dir vezérlőt és hozzá való motort. Van hozzáértő itt a fórumon?

"Pörög a fórum", kicsit felhozom.
Kommunikálni szeretnék a beckhoff AX2003-mal. Az adatlapja (elvileg direkt link a gyártó honlapjáról tölthető PDF-hez): https://download.beckhoff.com/download/document/motion/ax2000_en.pdf

Ez a bekötést lett megvalósítva. XP-s gépről, alaplapi COM port, max232 ic. Rx - Tx keresztbe kötve. Sima terminal programmal Rx-TX összekötve a soros porti kommunikáció működik.
A motor csatlakoztatva, vezérlőn "P03" felirat. Program feltelpítve, COM port kiválasztva. Hibaüzenet, ahogy a képen van.

- rossz interfészt választott [ erre vonatkozóan nincs ötletem ]
- rossz csatlakozót választott a szervoerősítőnél [ X6 csatlakozót válaszottam ]
- az interfészt egy másik szoftver használja [ nem fut semmi egyéb program, bekapcsolás után egyből ezt próbálom ]
- 24 V-os segédfeszültség a szervoerősítőhöz nem működik [ 15 lábon (enable) megvan, X4 csatlakozón szintén ]
- az interfész kábel elszakadt vagy rossz a bekötés [ mással ahogy írtam kommunikál, mértem nincs szakadás ]

Megcseréltem már az Rx - Tx kimeneteket is, hátha - nem hozott eredményt.
Ötleteket várok, jó lenne működésre bírni (megmozgatni a motort, majd az egyik tengelyt végre a szerszámgépen). Köszönöm!

onagy

Kicsit gondolkoztam, miután kétszer elolvastam a Beckhoff Ax200x kérdést. Valahol elrejtve benne szerepel egy Max232 rs-ttl konverter az ügyfél interfész leírásában, csak nem értem miért. Ha galvanikus leválasztást szeretnél, nem ez a jó út. Szerintem az Ax natív rs232 és nem ttl jelszintet vár el.
O.

TBS-TEAM

Idézetet írta: ab Dátum 2025 május 31, 12:00Kommunikálni szeretnék a beckhoff AX2003-mal. Az adatlapja (elvileg direkt link a gyártó honlapjáról tölthető PDF-hez): https://download.beckhoff.com/download/document/motion/ax2000_en.pdf

Azt irja, hogy sima RS232 --->PC (2-3-5) bekötés ahogy a képen.
Win-95--->XP-ig. fut a program.

RS232
Interface settings : 9600 bps, no parity, no handshake
József

ab

IdézRS232
Interface settings : 9600 bps, no parity, no handshake

Aha, szoval az alaplapi com portot osszekotom direktbe a szervoval. Igy utolag nem is ertem minek tettem koztesnek a max232-t... Megzavart az usb-com port atalakito. Mivel ilyen trefalt mar meg, egybol elovettem a jol bevalt max232-t. Csak hat ahogy Onagy is irta, erre semmi szukseg.
Sajnos mar nem vagyok a gep elott; amiket irtal beallitasokat az eszkozkezeloben a com port tulajdonsagainal tudom beallitani?

TBS-TEAM

Idézetet írta: ab Dátum 2025 május 31, 16:16Aha, szoval az alaplapi com portot osszekotom direktbe a szervoval. Igy utolag nem is ertem minek tettem koztesnek a max232-t... Megzavart az usb-com port atalakito. Mivel ilyen trefalt mar meg, egybol elovettem a jol bevalt max232-t. Csak hat ahogy Onagy is irta, erre semmi szukseg.
Sajnos mar nem vagyok a gep elott; amiket irtal beallitasokat az eszkozkezeloben a com port tulajdonsagainal tudom beallitani?

Az eszközkezelőben biztosan.
József

ab

Sikerült csatlakozni a vezérlőhöz. Step - dir "módban" szeretném használni. Ehhez kapcsolódóan ez van a leírásban. Direktbe rákötöm a számítógép lpt portra a rajz szerint.
Az "operation mode" melyik kellene:
5. ext. position nodes

Erről a fajta üzemeltetésről (step/dir) egyébként lehet részletesebb leírás?

ab

Idézetet írta: ab Dátum 2025 június 01, 13:55Sikerült csatlakozni a vezérlőhöz. Step - dir "módban" szeretném használni. Ehhez kapcsolódóan ez van a leírásban. Direktbe rákötöm a számítógép lpt portra a rajz szerint.
Az "operation mode" melyik kellene:
5. ext. position nodes

Erről a fajta üzemeltetésről (step/dir) egyébként lehet részletesebb leírás?

Azt talaltam, hogy az opmode = electronic gearing modban kell legyen. Illetve az analog bemeneteket ebben az esetben le kell tiltani. Igy probaljam?

ab

Most tudtam megint foglalkozni ezzel a hajtással. Próbálom a teszt mozgatást végrehajtani. A pdf 75-ös oldalától kezdődik. Bekötés a leírás szerint. Kommunikáció működik. Végigmentem az alap beállításokon. Teszt futtatáskor kapok egy hibaüzenetet: n01 I2t Overrange

Az X3 2-3 lábán valami belső relé kontakt lehet. Ez akaszthat meg? Hogyan kellene engedélyezni?
Azt írja:
Idéz(if the BTB contact is open, the output stage is disabled -> no power)

TBS-TEAM

Idézetet írta: ab Dátum 2025 június 07, 12:09Az X3 2-3 lábán valami belső relé kontakt lehet. Ez akaszthat meg? Hogyan kellene engedélyezni?

Üzemkész jelzés a BTB/RTO
A kontaktus zárva van , amikor a szervoerősítő üzemkész, a jelet nem befolyásolja az engedélyező jel,
az I²t-határérték vagy a regenerációs küszöbérték.
Az üzemkészséget (X3/2 és X3/3 sorkapcsok) egy potenciálmentes reléérintkező jelzi .

Minden hiba a BTB/RTO érintkező nyitását és a kimenő fokozat kikapcsolását okozza
(ha a BTB érintkező nyitva van, a kimenő fokozat letiltásra kerül -> nincs feszültség).
A hibaüzenetek listája a PDF 88. oldalon található.
Ezt használhatod fel a vezérlés felé, hogy a hajtás rendben (zárt kontakt/hiba esetén nyitott kontakt).
József