Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

Földi Péter

Sziasztok,

Azt hiszem én is segítségre szorulok. Egy Yaskawa SGDH-08AE drivert kötöttem be és a "POSITION CONTROL" módban a Mach3 semmit nem tesz. JOG módban (manual) működik persze. Lehet, hogy a +24V külső táp miatt lenne? Azt a tanácsot kaptam a CNCDRIVE-ról, hogy megkerülhető a külső táp és anélkül is működik a "step/dir" mód. Ha ez nem így lenne, akkor egy külső tápot vadásznék jozzá.  Nagyon köszönöm, ha valaki segítene a dologban. A Pin42-Pin42 lábak külső tápjára gondolok, természetesen.

Köszönöm,Peti

rmkeh8a83

Köszönöm neked is.  A lényeg a végállásban rejlik holnap szoftveresen megapprobálom kikapcsolni

Földi Péter

Elírtam, helyesen 42-43 lábakra gondoltam. :)

svejk

positiv illetve Negativ Over Travel rövidítése.

korbendallas

Nem kell hozzá külső táp

svejk

A Son-t maszkolni kell, és akkor már bekapcsoláskor rögtön fogja a motort.

rmkeh8a83

Sejtem hol fogom megtalálni ha jól emlékszem nyilakkal jelöli  de most lehet hülyeséget írtam nincs előttem a szoftver

Földi Péter

Szia,

Őszintén szólva az AC servo nekem meglehetősen új a léptetők után. Még barátkozom csak. A Servo ON-t (SON) még nem tudom, hogyan kell maszkolni. Jól gondolom, hogy a PN50A (n.2100) regisztert kellene beállítanom?

Elvesztem a részletekben.  

A maszkot egyébként egy "1111" jelsorozathot maszkolja hozzá "ÉS" kapcsolattal, akár a TCP/IP-k esetében a PC-nél?

Köszi,P

ANTAL GÁBOR

Sziasztok ! megakadtam egy SGDB 15ADG szervopack beüzemelésében . Akik segíteni tudnának azok már lehet hogy alszanak .  Pc segítségével akarom a paramétereket beállítani. Van egy Sigma Win és egy Sigma Win plusz programon .
Megcsináltam a soros pori kábelt ( ezerszer átnéztem de ide írom . A PC be bedugok egy femále Dsub 9 es csatit . 2 es pin sárga , 3pin fehér ,5 pin zöld    A 7es és a 8 as pin össze van forrasztva
 A vezérlőbe bedugok egy male D sub 9 es csatit .  A sárga vezeték a 2 es pin , a fehér vezeték a 4 pin   a zöld vezeték a 9 es pin
 A COM 1 es portot használom az alapbeállítással de megpróbálta a Yaskawa beállítást is . ( 8 adatbit helyett 7 stb )  NEM TALÁLJA a vezérlőt (Természetesen az kap áramot és a motor encoder és maga a motor ( SGM-13A6A is be van kábelezve )

Rémlik hogy egyszer Paul azt mondta hogy magát a motort a szoftwer az encóderből azonosítja  ( az jár a fejemben hogy mi van ha hibás az encoder vagy a kábele ? )  DE attól még a vezérlőt láthatná .....

Az encoder kábelét is sokszor kicsipogtam de a3M es csati elég rejtélyes ...

Szívesen vennék egy kis supportot ....

Földi Péter

Szia,

Igen, már csak azt bogózom, hogyan tudom megoldani. Azt hittem, hogy lesz némi előnyöm a végzettségem okán, de tévedtem. Ez egy más Világ, de még nem a másvilág. :)

Igen rafinált a struktúra a I/O Signal Control-nál az AC-k világában. Ez a jelenlegi tudásom alapján még nekem kínai. :(

Kösz,P

designr

Nem ilyen vezérlőm van,de sokszor leellenőrzött..jól bekötött programozó vezetékkel kétszer jártam ugy hogy nem működött.
Egyszer mikor egy sokeres vezetékből csináltam..
Másik alkalom mikor tul vékony vezeték keresztmetszet volt..
Tudom hogy egyik sem ad okot a hibára mégis..
Szoftverben nem kell még valamit állítani..?

designr

Más tipusom van de..
A Servo On..tehát a szervó bekapcsolást..engedélyt ha szoftverből csinálod.akkor megkeresed a digitális bemeneteknél hol van..jelenleg mire van állítva..Lehetséges hogy a bekapcsolás az egyik digit bemenetre van beállítva..ilyenkor vagy egy tápegység és jelet adsz neki..vagy beállítod hogy ez a bemenet mindig ON legyen..elmented..ezt ugy fogja látni mintha adtál volna neki  bekapcsoló jelet..

tcm5krnn6

Szia! Próbáld meg DOS-os programmal! Az interneten SVMON_2-1r3.zip vagy SVMON35r4.zip néven fellelhetők.

Földi Péter

Ha jól gondolom, a Pn50A.1-et kell szerintem 7-es értékre állítani, azaz a regiszter 2.digitjét. Legalábbis így lehet engedélyezettként beállítani a Yaskawa-t, ha jól nézem. A terminológia messze van a PC-től, de megszokom majd. :) Hazamegyek, tesztelek. Kösz a tanácsot.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm mindkettőtöknek :  korán keltem és az éjjel  is gondolkodtam ...
Szerintetek elég ha a vezérlő "agya" megkapja a tápot és össze van dugva az adatkábel a PC vel ?   Mert ha igen akkor egy csomó problémát ki lehetne szűrni .    Van egy régi 400W os felprogamozott vezérlőm  ( DOS os ) No azon kipróbálom .
( van a gépen Dos  program is )
 Ha azzal sem megy akkor a kábelem nem jó ( Rémálom ha a soros portom sérült ) Van valami szisztéma ( egy echo ) amivel azt is lehet tesztelni de ahhoz nem értek . ( Kalmár Laci magyarázta el anno . Ki kellene szűrni azt is ....