Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

Földi Péter

Már a PIN2 és PIN3-ra értettem. A BB kiosztására gondoltam.

ANTAL GÁBOR

Nemrég én is harcoltam egy AC szervóval
A tapasztalataim :
Korrektül megcsinált kábelek kellenek
Működő soros port  ( nem árt egy echo val és a hiper terminállal leellenőrizni )
Szigma Win ( én a bétát preferálom )
Én nem használtam break boardot hisz a vezérlő optos bemenetű
Step generátornak elég egy MPG egyik csatornája  ( a dir meg direktben pl  H )
Megfelelő maszkolás után mocorogni kell a motornak ha tekered az MPG t

És ezután mehet a MACH ( akár break out boarddal )

Motto : csak kicsit lépünk egyszerre !!!

svejk

A Yaskawa 8 és 12 lábát összekötöd és rákötöd az LPT 18-as lábára.
A Yaskawa 7-es lábát rákötöd az LPT csati azon lábára amelyiken a Step jel jön ki.
A Yaskawa 11-es lábát rákötöd az LPT csati azon lábára amelyiken a Dir jel jön ki.

Innentől már csak servo paraméterezés kérdése, hogy megy vagy nem megy. (feltéve ha a mach3 jól van paraméterezve és biztos ki is adja a step jeleket. Egyelőre mindegy hogy aktív low vagy sem)

Mentsd le a paraméterlistát és küld el, ha lesz egy kis időm holnap du. ránézek.

Földi Péter

Szia,

Nagyon köszi, lehet, hogy élek a segítségeddel.  [#vigyor3]
Elszomorított, hogy nem övök rá.

Üdv,Peti

000000000

Ezt leírhatnád, miért is lett mániád a BB, léptetőmotorok kapcsán?
Ahhoz miért kellett?

Földi Péter

Teljesen igazad van Gábor. De ha ennél kisebb lépésekkel haladok, akkor már visszafelé megyek... :) :) Végül is 4  éve építgetem a gépet. Rendszerprogramozóként szégyen gyalázat, hogy kifog rajtam a kütyü. De akárhogyan is, kifogott! Szigma win-em van, igen és a rövid kábellel próbáltam, amolyan száraz-járatással gyári kábellel. JOG rendben megy. Természetesen "RUN"-ban a JOG nem működik. A maszkolás mégsem lehet olyan tökéletes?  

Persze, nem adom fel, csak az időm kevés nagyon mostanában a bolyongásra. És hát mást sem teszek a napokban. Félek, megint elrakom egy 2 évre, ha nem jutok túl a buktatón.

Kösz,Péter

Földi Péter

Hát lehet, hogy a "Shenzen"-i meghajtókat is lehetett volna opto coupler nélkül működtetni, ebben lehet valami. Az előadó úgy vállalta a garanciát a KIT-re, ha az általuk leírt módon a BB25 -el kerül meghajtásra a driver az eredeti leírásukkal egyetemben.

Jogos meglátás, valószínűleg a TB-s sorozatú Step. drivereknél mindnél van OC-s leválasztás. Őszintén szólva nem is próbáltam nélküle.

Megjött a csomag, 1 óra alatt már ment is a 4 tengely.

Azért a Kínai driver integrált O.C.-s bemenetében annyira nem bíznék továbbra sem, ott inkább használnám a BB25-öt. A manó tudja már...

ANTAL GÁBOR

Nálam onnantól kezdve hogy : a leírt dolgok rendbe lettek téve kb 10 percbe tellett hogy működjön .

Földi Péter

Délután fogok kimenni én magam is a műhelybe, de szerintem nem lesz gond. A BB volt itt a nagy kérdőjel, teljesen beleéltem magam, hogy erre szükség van (BB).
Közben meg is feledkeztem arról, hogy a bemenetek amúgy is OC-vel galvanikusan leválasztottak.

Ahogy írtad is, pontosan úgy van bekötve a szerkezet.

Tegnap a PC-m megadta magát, befagy a MACH3 indítás után az egész OP rendszer, így egy telepítés után fogom indítani a ketyerét. Ha beindult, írok. De menni fog, nem lesz gond. A címzések rendben vannak a Sigmawin szerint is. Maszkoplás rendben. Mennie kell. Bárhogy is, leírom, mit láttam.

Köszönöm MIndenkinek a taácsokat!

Földi Péter

Igen, szinte biztos, hogy valami triviális dolog lesz. A gond, hogy léptetőkkel próbálkoztam, de az AC világa számomra még hiányokkal teli. A PN50A és PN50B allokációnál vérzel el. Gondoltam, hogy ilyen amatőr AC-snek, mint én, hátha lesz a youtube-on egy szájbarágós videó, de meglepetésemre nem.

Ráadásul szívesen tanulnék én bárkitől, de amint látom, nem publikálja igazán senki a kezdeti sikertelenségeket. Ezt még meg is tudom érteni. Én s leszek rá büszke, ha túl jutok rajta. Ha túl jutok rajta... Na de akkor bevallom és egy jót nevetünk rajta :)

svejk

Ja, hogy még a PC-d is bozonytalansági faktor?
Akkor első próbára laposelem, reszelő.
Ha azzal már megy akkor majd ráérsz a PC-szoftver párost faragni.

ANTAL GÁBOR

Visszakerestem az első beírásig de lehet hogy elkerülte a figyelmemet : mi a motorod típusa ?

Földi Péter

Igen, ami lehetett az el is romlott. Mármint a servo-n kívül. Most élesztem a 478-as lapkát. Találtam még egy alaplapot, így WindowsXp+Mach+ próba sorrend következik.   :-)

A moci szépen forog, a beállított sebességen (PN304). Itt még úgy néz ki, minden rendben. [#nevetes1]

ANTAL GÁBOR

Valami szöget ütött a fejemben  Azt írod :
Pin2-n a "PULS+" Pin3-on a "SIGN" Az invertáló jelek közösítve földre húzva.

A SGDH08 as vezérlő  gondolom a szokásos optós bemenetű vagyis a benne lévő lednek az anódja a puls+ és a katódja a puls-. Minthogy a Pcben ( break bordban ) NPN tranyók vannak én azok  kimenetét( kollektorát )  a puls- ra kötném miközben a puls+ ot feltenném +5 V ra   ( egy áramutas rajz sokat segít ahol lerajzolod a ledet , előtétellenállást és a tranzisztort de az optós léptetővezérlőket is hasonlóan kötjük NPN tranyós meghajtás  esetén )
Természetesen a dir ( sign ) nél is hasonlóan kell eljárni

Földi Péter

Minden működik, az új PC, Servo-k,Driverek, Mach3. Szóval a BB volt a nagy buktató, ahogy Te is mondtad.Még egyszer köszönöm Mindenkinek aki segített! Üdv,Peti