Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

Földi Péter

Igen, szinte biztos, hogy valami triviális dolog lesz. A gond, hogy léptetőkkel próbálkoztam, de az AC világa számomra még hiányokkal teli. A PN50A és PN50B allokációnál vérzel el. Gondoltam, hogy ilyen amatőr AC-snek, mint én, hátha lesz a youtube-on egy szájbarágós videó, de meglepetésemre nem.

Ráadásul szívesen tanulnék én bárkitől, de amint látom, nem publikálja igazán senki a kezdeti sikertelenségeket. Ezt még meg is tudom érteni. Én s leszek rá büszke, ha túl jutok rajta. Ha túl jutok rajta... Na de akkor bevallom és egy jót nevetünk rajta :)

Földi Péter

Szia,

Őszintén szólva az AC servo nekem meglehetősen új a léptetők után. Még barátkozom csak. A Servo ON-t (SON) még nem tudom, hogyan kell maszkolni. Jól gondolom, hogy a PN50A (n.2100) regisztert kellene beállítanom?

Elvesztem a részletekben.  

A maszkot egyébként egy "1111" jelsorozathot maszkolja hozzá "ÉS" kapcsolattal, akár a TCP/IP-k esetében a PC-nél?

Köszi,P

ANTAL GÁBOR

Visszakerestem az első beírásig de lehet hogy elkerülte a figyelmemet : mi a motorod típusa ?

Földi Péter

Szia,

Igen, már csak azt bogózom, hogyan tudom megoldani. Azt hittem, hogy lesz némi előnyöm a végzettségem okán, de tévedtem. Ez egy más Világ, de még nem a másvilág. :)

Igen rafinált a struktúra a I/O Signal Control-nál az AC-k világában. Ez a jelenlegi tudásom alapján még nekem kínai. :(

Kösz,P

ANTAL GÁBOR

Valami szöget ütött a fejemben  Azt írod :
Pin2-n a "PULS+" Pin3-on a "SIGN" Az invertáló jelek közösítve földre húzva.

A SGDH08 as vezérlő  gondolom a szokásos optós bemenetű vagyis a benne lévő lednek az anódja a puls+ és a katódja a puls-. Minthogy a Pcben ( break bordban ) NPN tranyók vannak én azok  kimenetét( kollektorát )  a puls- ra kötném miközben a puls+ ot feltenném +5 V ra   ( egy áramutas rajz sokat segít ahol lerajzolod a ledet , előtétellenállást és a tranzisztort de az optós léptetővezérlőket is hasonlóan kötjük NPN tranyós meghajtás  esetén )
Természetesen a dir ( sign ) nél is hasonlóan kell eljárni

designr

Más tipusom van de..
A Servo On..tehát a szervó bekapcsolást..engedélyt ha szoftverből csinálod.akkor megkeresed a digitális bemeneteknél hol van..jelenleg mire van állítva..Lehetséges hogy a bekapcsolás az egyik digit bemenetre van beállítva..ilyenkor vagy egy tápegység és jelet adsz neki..vagy beállítod hogy ez a bemenet mindig ON legyen..elmented..ezt ugy fogja látni mintha adtál volna neki  bekapcsoló jelet..

Földi Péter

Igen, a motor típusát lehet, hogy nem írtam le. A típusa:  SGMPH-08AAA41

A Driver:
SGDH-08AE

Köszi az infókat, végig járom, amt tanácsolsz.

Földi Péter

Ha jól gondolom, a Pn50A.1-et kell szerintem 7-es értékre állítani, azaz a regiszter 2.digitjét. Legalábbis így lehet engedélyezettként beállítani a Yaskawa-t, ha jól nézem. A terminológia messze van a PC-től, de megszokom majd. :) Hazamegyek, tesztelek. Kösz a tanácsot.

Földi Péter

Még valami, amit elszúrtam az írásomban

A Breakout (Morvfer7-féle) Board PIn2-n a "PULS+" Pin3-on a "SIGN+". Itt kimaradt a (+), de ezt Te jól lekezelted.

Az invertáló jelek közösítve földre húzva. AZ invertáló "PULS-" és "SIGN-"-ok összekötve és a Breakout board kártya GND-jére húzva.

A Breakout egy független Ub=5V-os Nokia telefon tápegységtől kapja a tápot.

A Yaskawa (SGDH-08AE Driver)

(7)-es bemenetén a Breakout (2), azaz a PULS+,
(8) GND árnyékoló harisnyán

(11)-es tüskén a Breakout (3), azaz a SIGN+,
(12)-en GND az árnyékoló harisnyán

PN50A -nál 0x8170 -re
PN50B -nél 0x6548 -ra
PN000 -nál pedig 0x0010, azaz PULS üzemmód kiválasztva.

Factory reset után írtam át a regisztereket.

SON aktív bekapcsoláskor. Viszont ami fura, hogy enyhén brummog a motor, vagyis zümmög. De alig észrevehetően. Csak ha a kezemmel megfogom a tengelyt. Először azt hittem, gerjesztő áramok keletkeztek, aztán hálózati brummra gyanakodtam. A a MACH3-at és a PC-t kikapcsolva továbbra is fennáll. Ezt követően gondoltam arra, hogy talán az 1Ph alkalmazása (1 X 230V) okozhatja. Megcseréltem a drivert és a motort is egy-egy másikkal, de akkor is ugyanez.

Viszont JOG módba ilyenkor nem tudok lépni (OP NO...) üzenettel zár a driver. Ha visszamegyek POT/NOT -ba, akkor gond nélkül.

Remélem nem haragszol, hogy ilyen részletekkel traktállak és Korbendallas-nak is köszönöm,  ha olvassa a sorokat.

Üdv,Peti

Láttam olyan megoldást (de nem értettem) ahol az invertáló "-" jelek is befutottak a Breakout-ba, de ezt nem igazán értettem.

D.Laci

Thomson Omni Link vagy Giddings Lewis DSMPro (Kollmorgen), szoftverrel rendelkező segítségét keresem.

Sz.József

Ilyen vezérlőd van?

Nem olvastam mindent vissza, de ezt hogyan kellene értelmezni?(Pi2, Pin3)
""Pin2-n a "PULS+"
  Pin3-on a "SIGN" ""

korbendallas

Pn50A.3=8
Pn50B.0=8
Pn50A.1=8
Pn000.1=1
A leírásban benne van. Érdemes alaposan átnézni.

svejk

Ad egy: Azért brummog mert pozicionál a szervo

Ad kettő:
Felejtsd már el a brekaoutos hóbelebancot!!!
Csak szívatod magad amíg nem érted az egészet.

Az első próbákhoz 230V hálózati feszültség, 3 szál drót és egy PC kell mach3-mal és mezei LPT prorttal.

De a PC-t és a mach3-at egy  dróttal és reszelővel is kiválthatod, azzal is tudsz step impulzusokat generálni.
Ez utóbbi esetben még egy laposelemérre is szükséged lesz.

Földi Péter

Köszi szépen. Egyébként folyamatosan a leírásait nézem az SGDH családnak, de kell még egy pici idő, hogy a végére érjek a több, mint 800 oldalnak a frissítéseket beleszámolva. Sajnos az idő szab határt a terveknek, amiből egyre kevesebb akad. Ha már megmozdula szegényke, más lenne a cél. Szóval erre gyúrok én, már-már megszálottan..[#vigyor3]. Az a gyanúm, hogy az input allocation table van szétirva, és valahonnan máshonnan várja a bemeneti jelszinteket. De majd egyenként végig gurulok rajtuk. Illetve a breakout board is kehrt hibás. Túl sok a változó egyenlőre. Ezért minden tanács jól jöhet. Biztos valami profád dolog lesz...[#vigyor4]Üdv,Péter

svejk

De ha ragaszkodsz a bonyolult dogokhoz akkor keríts egy oszcilloszkópot és minden megvilágosodhat.