Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

vjanos

Pár hete irta valaki az egyik topikban, hogy mesa kártyával így megy a gépe.
Azóta piszkálja az én csőrömet is :)

Gyati

Szia!

Igen, be lehet úgy kötni.
Szerintem keress valakit a közeledbe aki segít, mert sok ideig fog tartani, ha még nem csináltál ilyet.
Keress egy hozzá való motort.

Itt a leírása, neked a position controll üzemmód a jó:

DR2

guliver83

Igen az a kártya tudja .
A Linux nagyon sok mindent tud, csak bele kell jönni!

shpilkaivan

Köszönöm a választ. Előbb informálódnom kell nekem ehhez a szervó meghajtásról kicsit mert nagyon kevés a tudásom a témában és nincs is kitől segítséget kérnem sajnos. Csak gondoltam hátha nem olyan bonyolult dolog ez :)

pbalazs

Nekem új ez a téma, segítsetek megértenem!
Szóval akkor
- van az "alap" léptetőmotoros rendszer, ahol semmit sem tudunk arról, hogy oda ért-e a motor a kívánt pozícióba (most tekintsünk el a visszacsatolt léptetős ritkaságoktól)
- van olyan, ahol szervo-rendszer van, és a motorvezérlő/meghajtó kap visszajelzést a motor pozíciójáról, mondjuk "kis kör"
- meg van olyan szervo-rendszer, hogy a PC (is?) kap visszajelzést a motor helyzetéről, mondjuk "nagy kör"

Kérlek, javítsatok ki, ha nem jól értem.
Mik az előnyei a "kis körös" ill. a "nagy körös" rendszernek? A "nagy körös"-nek része a "kis kör" is?

svejk

Nulláról indulva elég nagy falat, aztán ha meglesz az első siker lesz öröm. Aztán elkezdi az ember még jobban megismerni és rájön hogy mennyi mindent nem tud. :(
Sokan itt hagyják abba és visszatérnek a léptetőhöz.

svejk

Tökéletesen érted, és a halmazelméleted is jó!

Természetesen a "nagykörös" az legjobb, azt használják az iparban is javarészt.

A még precízebb gépeknél meg még van egy közvetlen útmérőrendszer is bekötve a mozgásvezérlőbe.

designr

"Mennyi mindent nem tud"
Az ember mennyi mindent nem tud vagy a szervó?

pbalazs

Ha nem lenne az utolsó mondatod, akkor érteném :)
Szóval a "kiskör"-ben a visszacsatolást egy encoder adja a motor seggén.
Én azt gondoltam, hogy a "nagykör" miatt kell az útmérő. De ha nem, akkor mi adja a visszacsatolást a "nagykör"-ben?

svejk

svejk

Léptetős rendszer:
Mach3 mondja mennyit lépjen a motor, az lelépi -vagy se- nem tudjuk ellenőrizni.

Hobby szervo vagy Ipari step-dir-es mach3-mal:
Mach3 mondja mennyit lépjen a motor, az lelépi encoderrel ellenőrzi hogy ott áll-e ahova a mach3 küldte.
De nincs pályakövetési visszacsatolás a mach3-ba.
(igen, a szervo is "lép", hiszen lépésparancsokat kap)

Ipari szervo:
Ritkán használják a step-dirt, inkább az analóg vezérlést vagy az újabb buszokat.
Mozgásvezérlő kezdi vezérelni a motort, közben az encoderből jön a visszacsatolás a servoerősítőbe, abból pedig a mozgásvezérlőbe. így a mozgásvezérló állandóan kontroll alatt tartja a mozgást, pályakövetési hiba esetén azonnal tud korrigálni.

Ipari szervo mérőlécekkel:
Mint az előző, de van még egy plusz merőléc ami közvetlen a mozgásvezérlőbe van kötve, illetve fizikailag pedig a szánhoz.
Ezzel megszüntethető az áttétel kottyanása, golyósorsó nonlinearitása.

c2nsu773m

Nem lenne rossz dolog egyszer kivesézni , hogy egy ilyen szervó vezérlőnél tulajdon képen mit is kell beállítani!

vjanos

Ahogy olvasgatom, a 5i25 és 7i77 népszerű párosítás erre a célra- sajna a kettő együtt, szállítással kb 450 euro...

Az encoder egyszerre van bekötve a 7i77-be és a szervovezérlőbe is:

zozo

Erre a témára is jó lenne egy tanfolyás, mint a Fusion360-ra. Csak ki vállalná be?
Én még fizetősben is benne lennék.

pbalazs

Okés, értem, köszönöm.