Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

svejk

D.Laci árul most az adok-veszekben baráti áron B-seket.

svejk

Léptetős rendszer:
Mach3 mondja mennyit lépjen a motor, az lelépi -vagy se- nem tudjuk ellenőrizni.

Hobby szervo vagy Ipari step-dir-es mach3-mal:
Mach3 mondja mennyit lépjen a motor, az lelépi encoderrel ellenőrzi hogy ott áll-e ahova a mach3 küldte.
De nincs pályakövetési visszacsatolás a mach3-ba.
(igen, a szervo is "lép", hiszen lépésparancsokat kap)

Ipari szervo:
Ritkán használják a step-dirt, inkább az analóg vezérlést vagy az újabb buszokat.
Mozgásvezérlő kezdi vezérelni a motort, közben az encoderből jön a visszacsatolás a servoerősítőbe, abból pedig a mozgásvezérlőbe. így a mozgásvezérló állandóan kontroll alatt tartja a mozgást, pályakövetési hiba esetén azonnal tud korrigálni.

Ipari szervo mérőlécekkel:
Mint az előző, de van még egy plusz merőléc ami közvetlen a mozgásvezérlőbe van kötve, illetve fizikailag pedig a szánhoz.
Ezzel megszüntethető az áttétel kottyanása, golyósorsó nonlinearitása.

bundyland

Már megvettem a mesa-kat, talán a következö.

vjanos

Ahogy olvasgatom, a 5i25 és 7i77 népszerű párosítás erre a célra- sajna a kettő együtt, szállítással kb 450 euro...

Az encoder egyszerre van bekötve a 7i77-be és a szervovezérlőbe is:

guliver83

Gondolom régebben olcsón hozzá lehetett jutni a B vezérlőkhöz, így hogy most már van megoldás rá azonnal a duplája lett az ára.

pbalazs

Okés, értem, köszönöm.

korbendallas

Biztos hogy az encoder a motorból megy a mesa kártyába? Szerintem nem valami jó megoldás. Sokkal jobb, ha a motor vezérlőből megy rá. Így már a vezérlőben tudod manipulálni az enkóder által adott impulzusok számát.

guliver83

Érdekes, hogy a Linuxcnc-vel mennyi mindent meg lehet csinálni.
A többi program miért ne fejlődik ennyire?

vjanos

Nem, abszolut nem, csak ezt olvastam. Bár a képről nekem úgy tűnik, hogy a mesába is megy és a vezérlőbe is.

De nálad működik ez a rendszer... A vezérlő továbbküldi az enkóder jeleit valamilyen kimenetén, vagy hogy van ez a gyakorlatban?

svejk

Mert azt pl. nem 2 ember fejleszti...
No meg ki tudja milyen?
Nagyon nehéz objektív értékelést adni ezekről a programokról.
Mindnek van előnye-hátránya.

sanyi84

De ha csak analóg erősítő van akkor tacho megy vissza az erősítőbe (nálam) , az erősítőnél is vannak beállítandó dolgok a mozgásvezérlőnél is ( persze oda megy az encoder a +-10 v meg vissza az erősítőbe) , picit rosszabb mint egy digitális erősítő. De lehet hozzá digital tacho panelt is tenni ami encoder jelből dolgozik. Az okosság persze a mozgásvezérlőbe van.

guliver83

Nekem nagyon megtetszett a Linux az tuti.
Lehetséges ezen a fórumon, nem használják annyira sokat, vagy csak nem írtak róla, de külföldi fórumon azért elég sok felhasználója van.

korbendallas

Nekem van 1 tengelyem amin 1:40 hajtómű van, ami egy 5mm-es golyósorsót hajt. Alap beállításban az enkóder 1 fordulatra 8192 jelet ad. Tehát 1mm elmozduláshoz 8-at kell forogni a motornak, ami így 65535 impulzus. A 7i77 kártya 2MHz-es enkóder jelet tud feldolgozni alapesetben. Ha ezt a 2 számot elosztjuk, akkor kijön, hogy kb. 1 sec alatt 30mm-et tud elmozdulni a tengely. Ez 1perc alatt 1,8 méter. Ami valljuk be elég lassú. De ha a vezérlőben be tudom állítani, hogy mondjuk csak 256 jelet adjon az enkóder a motor egy fordulatára, akkor mindjárt el tudok érni kb 57 méter/min sebességet.

svejk

Külföldön a Mach3-nak és az UCCNC-nek is sok felhasználója van. :)

korbendallas

Ja és a kérdésre a válasz, igen a vezérlőn van kimenet, ahol továbbadja a feldolgozott enkóder jelet.