Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Egy érdekes jelenségre várnék egy magyarázatot . Adott egy CNC sített TOS eszterga ami hagyományos üzemben is tud működni ( és egyszerűbb esetben működtetem is !!)
A vezérorsóra hajtok rá egy 750W os  Ac szervóval ( sigma2 )

Amikor hagyományos módon dolgozok akkor egy 3 f kapcsoló leválasztja az AC szervót . Dupla keresztszánom van  A kézi a hagyományos és fölötte egy +/-35 mm es léptetős CNC . Amikor hagyományosan esztergálok akkor bekapcsolom a PC-t  ( UCCNC) és a tartóáram "fogja" a CNC  sített keresztszánt( különben hagyományos módon pl egy leszúrásnál bemozdulna a CNC sített szán .
Természetesen az AC szervó drivere is feszültséget kap
. Amikor feláll a rendszer akkor minden Ok . ( A szervó a RUN állapotban van ) .

Kézi üzemben dolgozok ( Pl menetvágás kézi üzemben ) A vezérorsó ráhajt a AC szervóra ami szabadon forog és a 3f kapcsoló leválasztja a forgórész  permanens mágnese által indukált feszültséget a driverról. Mivel a motor forog az encoder nincs kizárva a rendszerből   ( Step jelet természetesen  nem generálok )
Kis idő múlva a driver kiáll hibára.....
 Tudom :hagyományos üzemben  blokkoljam az Ac szervó tápját és akkor nem lesz hiba . De én szeretek a dolgok mélyére látni .  Miért áll ki hibára ?????

ANTAL GÁBOR

Horcsab rávilágított . Telemegy a hibatároló . Én pedig elbizonytalanodtam . Lehet nem 71 es hanem 72 es a hibakód ??   A "run " kijelzés nálam ( külsőleg nem mozgatott motornál) órákig fennmarad . Konklúzió :le fogom a drivert is kapcsolni

horcsab

Két dolog lehet.
1. A szervó hibahatáron túlmegy. (a parancs és a tényleges pozíció erősen eltér)
2. Nem érzékeli a motort. Frekiváltóknál ez beállítható. A siga2-nél nem emlékszem, de szerintem nem.

horcsab

A "run" azt jelenti, hogy engedélyezve van a szervo, tehát próbál szabályozni. Ha "bb" (base block)felirat van a kijelzőn akkor tiltva van, ekkor nem szabályoz de azt nem tudom, hogy az enkóder és motor hibára mit lép (elforgatod illetve leválasztod), egy próbát megér.
Ha így sem megy akkor vedd el a hajtás tápokat.

ANTAL GÁBOR

Vagyis parancs = nulla ( hisz nem megy ki step jel )  Miközben az encoder " látja " hogy forog .  Tehát a beállított hibahatár után hibára áll .
Ezt értem csak az a baj hogy a hibakód: túláram   ( 99% biztonsággal állítom de megnézem  manuált ) . ( fejből A71 )

designr

Általában bármelyk motor vezeték megszakadásakor hibára áll,a motor vezetékek nem fázishelyes bekötésénél azonnal jelez és hibára áll.Tehát el lehet mondani hogy ugyanugy mint egy frekvenciaváltónál nem illik megszakitani a meghajtó-motor kontaktot.Hibatárolót is érdemes kellően kicsire belőnni..igy az is a fordulat töredékénél lelövi..

designr

Azt irod a kézi üzemben is megy fesz az ac szervó meghajtóra,de a motor le van választva egy 3f kapcsolóval?
Mert ez esetben azonnal hibát kellene jeleznie.

designr

A szervó RUN az azt jelenti  sigma 2-nél hogy engedélyezve van?

j5new3bgb

Sziasztok!
Segítségeteket kérném.
Adott egy Yaskawa DR2-08AC vezérlő és SGM-08V312 motor.
Mach3-al szeretném kicsit megforgatni.
Eddig úgy próbáltam ,hogy az 1NC csatlakozó 8 és 12 lábát összekötöttem az LTP port 18-as lábával, a vezérlő 7-es lábát az LTP 2-re, a 11-et az LTP 3-ra. A mach3-ban be is állítottam így, hogy a 2-3 a step-dir. A vezérlő a P. és n. betűket írja ki felváltva. Semmi nem történik. Semmi zúgás.
Biztos, hogy működőképesek (vagyis vagy 5 éve azok voltak)mert akitől vettem a szemem előtt próbálta ki és le is írta, hogy mit hova kell kötni. Csak ez a papírlap elkopott sajnos.

Mit, hol mennyire rontottam el szerintetek?

ANTAL GÁBOR

Horcsab rávilágított . Telemegy a hibatároló . Én pedig elbizonytalanodtam . Lehet nem 71 es hanem 72 es a hibakód ??   A "run " kijelzés nálam ( külsőleg nem mozgatott motornál) órákig fennmarad . Konklúzió :le fogom a drivert is kapcsolni

horcsab

A "run" azt jelenti, hogy engedélyezve van a szervo, tehát próbál szabályozni. Ha "bb" (base block)felirat van a kijelzőn akkor tiltva van, ekkor nem szabályoz de azt nem tudom, hogy az enkóder és motor hibára mit lép (elforgatod illetve leválasztod), egy próbát megér.
Ha így sem megy akkor vedd el a hajtás tápokat.

D.Laci

Ha jól emlékszem...
http://omronkft.hu/nostree/pdfs/inverter/old_drives/tse-s800-17d_sgm_sgmp_dr2.pdf
36. oldal
Külső 24V-os feszültséget vár, vagy szoftveresen kel átállítani "maszkolni" ahhoz kell egy sorosporti kábel meg szoftver.

designr

Általában bármelyk motor vezeték megszakadásakor hibára áll,a motor vezetékek nem fázishelyes bekötésénél azonnal jelez és hibára áll.Tehát el lehet mondani hogy ugyanugy mint egy frekvenciaváltónál nem illik megszakitani a meghajtó-motor kontaktot.Hibatárolót is érdemes kellően kicsire belőnni..igy az is a fordulat töredékénél lelövi..

j5new3bgb

Sziasztok!
Segítségeteket kérném.
Adott egy Yaskawa DR2-08AC vezérlő és SGM-08V312 motor.
Mach3-al szeretném kicsit megforgatni.
Eddig úgy próbáltam ,hogy az 1NC csatlakozó 8 és 12 lábát összekötöttem az LTP port 18-as lábával, a vezérlő 7-es lábát az LTP 2-re, a 11-et az LTP 3-ra. A mach3-ban be is állítottam így, hogy a 2-3 a step-dir. A vezérlő a P. és n. betűket írja ki felváltva. Semmi nem történik. Semmi zúgás.
Biztos, hogy működőképesek (vagyis vagy 5 éve azok voltak)mert akitől vettem a szemem előtt próbálta ki és le is írta, hogy mit hova kell kötni. Csak ez a papírlap elkopott sajnos.

Mit, hol mennyire rontottam el szerintetek?

svejk

Miért nem attól kérdezed akitől vetted? :)

A végállásokat nem kötötted be, azért van POT és NOT hibád.

A színes vezetékek még rajta vannak a csatin?
Nálam még meg van a fecni... :)