Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

designr

Az első,tengely felőli pajzsot nyugodtan leveheted.
Meglazitod a csavarokat,hátulját szorosan tartva óvatosan lehuzod az első pajzsot..igy már többet látsz hol szorul..
Ha nagyon szoros ne erőltesd.Hátső csapágynál fixen be szokott lenni állitva .ott nem tud rugózni.Előre szoktak lemezelni.

000000000

Amiben van hall szenzor az úgy hívják BL azaz BrushLess.
Mivel a vezérlőnek kell irányítania a forgást, szüksége van a forgórész állására, valamint az állórész tekercseihez képesti helyzetére vonatkozó információra.
Hall érzékelőket ezért használnak.
Ac servo-nál ezt a vezérlő a encoder jeleiből szedi ki a fázis jeleket, tehát NINCS hall szenzor !
A BL-nél az encoder már csak hab a torkán mert az a pozíció visszacsatolás miatt kell.  [#wave]

designr

Az első,tengely felőli pajzsot nyugodtan leveheted.
Meglazitod a csavarokat,hátulját szorosan tartva óvatosan lehuzod az első pajzsot..igy már többet látsz hol szorul..
Ha nagyon szoros ne erőltesd.Hátső csapágynál fixen be szokott lenni állitva .ott nem tud rugózni.Előre szoktak lemezelni.

000000000

Én ezzel azért vigyáznék mert az encoder üveg tárcsája bánhatja.
De ha emberünk leírná mégis milyen motorról van szó akkor érdembeli infót is lehetne szolgáltatni !

000000000

Amiben van hall szenzor az úgy hívják BL azaz BrushLess.
Mivel a vezérlőnek kell irányítania a forgást, szüksége van a forgórész állására, valamint az állórész tekercseihez képesti helyzetére vonatkozó információra.
Hall érzékelőket ezért használnak.
Ac servo-nál ezt a vezérlő a encoder jeleiből szedi ki a fázis jeleket, tehát NINCS hall szenzor !
A BL-nél az encoder már csak hab a torkán mert az a pozíció visszacsatolás miatt kell.  [#wave]

zozo

000000000

Szedtem már szét több AC servo motort és utána össze is raktam és érdekes módon mind működött.
Egy 1.5kW-os sigma 1-es motor jól megszívatott mikor a féket szedtem ki belőle.
Az encodert egy M4-es imbusz csavar húzza fel a kúpra és ezt kiszedve egy M5 csavarral húzható le róla.
Még ezzel sem lenne gond, de mikor rakná rá az ember akkor szembesül azzal a ténnyel, hogy azt a szélrózsa minden irányában fel lehet szerelni.
És ilyenkor jön az a fránya hall szenzorok hiánya mivel ez AC servo, és jöhet a kísérletezés.
Encoder feltesz Jog módban megforgat és nézni kell az áramfelvételét.
Mikor jó a pozíció akkor a legkisebb a forgás közbeni áramfelvétele a vezérlőnek.
Sigma 2-es motoroknál már tettek rá egy kis réz gyűrűt egy kiálló csappal, tehát annál ilyen probléma nincs mert az csak ugyanoda megy vissza.    
Encoder nélkül ugyanúgy lehet szerelmi mint egy normál motort. (ütni természetesen nem szabad ilyenkor sem )

000000000

Én ezzel azért vigyáznék mert az encoder üveg tárcsája bánhatja.
De ha emberünk leírná mégis milyen motorról van szó akkor érdembeli infót is lehetne szolgáltatni !

designr

Szia nem vitázni akarok de ami kefenélküli..azt hivják brushless-nek..
Igy tulajdonképp az ac szervó is az.
hall szenzoros az amiben Hall szenzor van..igy a régi ac szervók is..

zozo

000000000

Szedtem már szét több AC servo motort és utána össze is raktam és érdekes módon mind működött.
Egy 1.5kW-os sigma 1-es motor jól megszívatott mikor a féket szedtem ki belőle.
Az encodert egy M4-es imbusz csavar húzza fel a kúpra és ezt kiszedve egy M5 csavarral húzható le róla.
Még ezzel sem lenne gond, de mikor rakná rá az ember akkor szembesül azzal a ténnyel, hogy azt a szélrózsa minden irányában fel lehet szerelni.
És ilyenkor jön az a fránya hall szenzorok hiánya mivel ez AC servo, és jöhet a kísérletezés.
Encoder feltesz Jog módban megforgat és nézni kell az áramfelvételét.
Mikor jó a pozíció akkor a legkisebb a forgás közbeni áramfelvétele a vezérlőnek.
Sigma 2-es motoroknál már tettek rá egy kis réz gyűrűt egy kiálló csappal, tehát annál ilyen probléma nincs mert az csak ugyanoda megy vissza.    
Encoder nélkül ugyanúgy lehet szerelmi mint egy normál motort. (ütni természetesen nem szabad ilyenkor sem )

designr

Szia nem vitázni akarok de ami kefenélküli..azt hivják brushless-nek..
Igy tulajdonképp az ac szervó is az.
hall szenzoros az amiben Hall szenzor van..igy a régi ac szervók is..

000000000

Az AC servo tekercselése is más ezért se tud mit kezdeni a hall szenzorokkal.  
Maradjunk abban, hogy amiben hall szenzor van az BLDC.  
Aki nem hiszi járjon utána.

designr

Amiben Hall senzor van az lehet BLAC is..fényképezhetek..de hidd el..

designr

Természetesen Nem az ac servo tekercseit figyeli..Egy tengelyen egy külön mágnes..külön tekercsek..pl Yamaha kis motorjain..