Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

bundyland

Itt jegyezném meg hogy a mitsubishi MR-J2 "B"-s buszos rendszerű
szervóihoz már van Linux alá kártya és driver is!!
Így garantált a tengelyek szinkron mozgásai.

LINK

svejk

Ne baszogassatok má'!
Nem akarok szakmaiatlan "szerintem"-eket leírni, volt nekem az ilyenekből már elég bajom.

Egyébként az általunk használt step-dir rendszerben a szervok csak félkarú óriások, az igazi akkor lenne ha a mozgásvezérlő kapná a visszacsatolást.
(ez miatt nem is lehet minden körülmények közt tökéletes pályakövetést kapni a mi rendszerünktől)

ANTAL GÁBOR

Azon gondolkodom hogy hány éve is vettem az első ( és nem is Ac) hanem DC szervómat . Hát saccra úgy 6-7 . Az egy Mammuth
volt a cnc drive ősétől . Aztán  vettem egy Granite devicét majd  Sneci féle E240  aztán Klaviós kínai ( valmi D betűs) jött az első  AC ( pont Svejktől )

Kiforrott véleményem van a dologról : szerintem elsőre egy kezelhető DC szervóval kell kezdeni ( aminek van olyan grafikus segédprogramja ami elősegíti a PID beállítást .
Kapásból 3 javaslatom van : A CNC drive sárga DS termékei , a Sneci féle E 240 eshez csinált driver és a Kozo féle SMC

Elsőre ezen kell gyakorolni .  Rengeteg dolog kibukik az elején :csatlakozás a Com porthoz , virtuális COM port létrehozása FTDI chippel szerelt kütyüknél. Vonaladó vonalvevő, helyes encoder irány és nem utolsó sorban maga ha hangolás .
Azután jöhet az első AC . Azokból a omron/ yaskawákat ajánlanám a megfelelő sigmawin programokkal . Ha valaki végig megy a rögös úton akkor az már gyerekjáték lesz

Persze ha az encoder rögzítésénél hiányzik egy csavar a tengely végén akkor lehet szívni ( Svejk érti hogy mire célzok és köszönet még egyszer az akkori supportért )

svejk

Ki gondolta volna pár éve, amikor dömping volt az akkor még számunkra használhatatlan B-s vezérlőkből!?

guliver83

"""Ne baszogassatok má'!
Nem akarok szakmaiatlan "szerintem"-eket leírni, volt nekem az ilyenekből már elég bajom.

Egyébként az általunk használt step-dir rendszerben a szervok csak félkarú óriások, az igazi akkor lenne ha a mozgásvezérlő kapná a visszacsatolást.
(ez miatt nem is lehet minden körülmények közt tökéletes pályakövetést kapni a mi rendszerünktől)

Ha jól tudom a Linuxcnc tud olyat, vagyis van olyan kártyája hogy encoderrel figyeli hogy pontosan le lépte e az adott lépést legyen az STEP/DIR rendszer vagy akár analóg szervó vezérlő.
Jó lehet ez szerinted?

svejk

Minden bizonnyal, de én sajnos fű vagyok a Linuxhoz (is). :(

bundyland

És hogy ebbe mennyi energiát feccöltem, keresés, kutatás, voltak B-s vezérlőim, szerintem ez egy nagy áttörés!

vjanos

Pár hete irta valaki az egyik topikban, hogy mesa kártyával így megy a gépe.
Azóta piszkálja az én csőrömet is :)

guliver83

Igen az a kártya tudja .
A Linux nagyon sok mindent tud, csak bele kell jönni!

szf

Milyen rendszerű  a busz ? Modbus?

pbalazs

Nekem új ez a téma, segítsetek megértenem!
Szóval akkor
- van az "alap" léptetőmotoros rendszer, ahol semmit sem tudunk arról, hogy oda ért-e a motor a kívánt pozícióba (most tekintsünk el a visszacsatolt léptetős ritkaságoktól)
- van olyan, ahol szervo-rendszer van, és a motorvezérlő/meghajtó kap visszajelzést a motor pozíciójáról, mondjuk "kis kör"
- meg van olyan szervo-rendszer, hogy a PC (is?) kap visszajelzést a motor helyzetéről, mondjuk "nagy kör"

Kérlek, javítsatok ki, ha nem jól értem.
Mik az előnyei a "kis körös" ill. a "nagy körös" rendszernek? A "nagy körös"-nek része a "kis kör" is?

bundyland

svejk

Tökéletesen érted, és a halmazelméleted is jó!

Természetesen a "nagykörös" az legjobb, azt használják az iparban is javarészt.

A még precízebb gépeknél meg még van egy közvetlen útmérőrendszer is bekötve a mozgásvezérlőbe.

szf

pbalazs

Ha nem lenne az utolsó mondatod, akkor érteném :)
Szóval a "kiskör"-ben a visszacsatolást egy encoder adja a motor seggén.
Én azt gondoltam, hogy a "nagykör" miatt kell az útmérő. De ha nem, akkor mi adja a visszacsatolást a "nagykör"-ben?