Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

c2nsu773m

korbendallas

Biztos hogy az encoder a motorból megy a mesa kártyába? Szerintem nem valami jó megoldás. Sokkal jobb, ha a motor vezérlőből megy rá. Így már a vezérlőben tudod manipulálni az enkóder által adott impulzusok számát.

designr

Venni kell egy step-dir-es korrekt,leinformálható akár kis teljesítményű szettet..óvakodni kell(kezdőként) a ritka,hiányos,nem kipróbálható daraboktól..
Aztán kezdődhet a játék.
A mi céljainkhoz nem szükséges mérnöki tudás,bár a legtöbb vezérlő lehetőségei messze felülmúlják a hobbisták igényeit.
alap beállításokat nem nehéz kigyakorolni..aki meg spec dolgokat akar..határ a csillagos ég.

vjanos

Nem, abszolut nem, csak ezt olvastam. Bár a képről nekem úgy tűnik, hogy a mesába is megy és a vezérlőbe is.

De nálad működik ez a rendszer... A vezérlő továbbküldi az enkóder jeleit valamilyen kimenetén, vagy hogy van ez a gyakorlatban?

c2nsu773m

Igen , ezekre az alap beállításokra gondoltam volna én is.

sanyi84

De ha csak analóg erősítő van akkor tacho megy vissza az erősítőbe (nálam) , az erősítőnél is vannak beállítandó dolgok a mozgásvezérlőnél is ( persze oda megy az encoder a +-10 v meg vissza az erősítőbe) , picit rosszabb mint egy digitális erősítő. De lehet hozzá digital tacho panelt is tenni ami encoder jelből dolgozik. Az okosság persze a mozgásvezérlőbe van.

svejk

Nagyon kevés ember ért itt hozzá, sajnos én is csak sejtem a dolgot mint macska az esőt. :(

c2nsu773m

Mindenki a saját módján beállítja  és örül , hogy megy.
De ha talán mindenki elmondaná hogy mit miért csinál , akkor még talán egymástól is tanulnánk!
(Mindig úgy érzem , hogy ez az AC sz. beállítás valami titkos dolog és nem megosztható.)

korbendallas

Nekem van 1 tengelyem amin 1:40 hajtómű van, ami egy 5mm-es golyósorsót hajt. Alap beállításban az enkóder 1 fordulatra 8192 jelet ad. Tehát 1mm elmozduláshoz 8-at kell forogni a motornak, ami így 65535 impulzus. A 7i77 kártya 2MHz-es enkóder jelet tud feldolgozni alapesetben. Ha ezt a 2 számot elosztjuk, akkor kijön, hogy kb. 1 sec alatt 30mm-et tud elmozdulni a tengely. Ez 1perc alatt 1,8 méter. Ami valljuk be elég lassú. De ha a vezérlőben be tudom állítani, hogy mondjuk csak 256 jelet adjon az enkóder a motor egy fordulatára, akkor mindjárt el tudok érni kb 57 méter/min sebességet.

designr

" mindenki elmondaná hogy mit miért csinál "
Hát megkérdezzük Svejket [#taps]..ő érti is..

korbendallas

Ja és a kérdésre a válasz, igen a vezérlőn van kimenet, ahol továbbadja a feldolgozott enkóder jelet.

c2nsu773m

Lehet hogy ebből él, és ha elmondja akkor nem lesz munkája?

korbendallas

Nem olcsó sajnos a mesa kártya. De a többi vezérlő sem olcsó. Pl. ha megveszed a mach3-at vagy 4-et plusz valami jó párhuzamos port leválasztó kártyát, vagy az uccnc-t meg a hozzá való hardvert, meg a hozzá való párhuzamos port leválasztó kártyát... Ja és van még a 7i77-en 32 digitális bemenet és 16 digitális kimenet is.

Egyébként akció is szokott lenni. Pl. most karácsonykor az európai árusnál nem kellett kifizetni az áfát, szóval annyival volt olcsóbb.

guliver83

zozo

Igen, már majdnem vettem én is egy összehangolt párost tanulás céljára, csak nekem felesleges 300W feletti szett, 100W alatt meg nem árultak ilyet még.