Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

AC szervó motoros vezérlés

Indította gaben, 2025 február 03, 18:08

Előző téma - Következő téma

4umhue7vh

Erőlködtem még egy kicsit, attól hogy a vezérlő letilt, a számláló még számol,így tudtam állítgatni az encodert, van hogy számol rendesen, legalább is úgy tűnik, de ha fordítok az encoderen megfordul az irány, pl ha a motort jobbra forgattam, felfelé számolt, utána lefele, vagy mindkét irányba növekvő számot mutat,de van olyan is hogy nem csinál semmit, vagy csak hézagosan ugrálnak a számok. Mind ezt csak a motorkábel csatlakoztatása nélkül próbáltam. Azt még mindig nem értem honnan tudja hogy az encodert tekergetem és nem a tegelyt.      

4umhue7vh

5db  föld, + - 5v  s+, s-,
Úgy néz ki sikerül megoldani, sok próbálkozással, az a baj hogy nem lehet lazán hagyni a csavarokat mert ha meghúzom elmozdul, így minden próbánál készre kell húzni. Az egyik teljesen jó lett, a másik még nagy fordulaton lefekszik.

bundyland

Azt nem nézted esetleg hogy az üveg enkóder tárcsa nem sérült e meg. Apró repedés(ek) is elrothatják az átvilágítást.A másik motorról átrakhatnád az olvasót erre a motorra hogy lassan kizárd hol a hiba.

bundyland

Akkor 100% hogy az a baj amit írtam!

4umhue7vh

Megoldódott , megy mindkét motor, ma hajnali fél 3-ra kész is lett, addig tekergettem,amíg jó nem lett, a tárcsa is el volt már kicsit opálosodva, többször meg kellet tisztítani, gondolom a kezemről párolgó kosz lecsapódott rajta.  

s2k5ycubj

Na pont azt lehetne látni a szkóppal.

4umhue7vh

Ez durva! nézegettem  még egy kicsit az encodert,nem nagyon láttam rést a tárcsa  és az érzékelő között , nem is sok van, a 0.1mm-es papírlap nem megy közé, 0.03mm vastag fóliát sikerült közédugnom. Ezután megvizsgáltam a másik motort is (ami leesett) ennél befér a 0.1mm-es papírlap. lehet hogy ezért ment rá egy napom az állítgatásra.
A jó motorról is levettem az encodert, de azt elég könnyen sikerült a helyére rakni, azt hitten hogy csak szerencse, de lehet hogy a megfelelő rés miatt volt egyszerű.  
Nem tudom, meg merjem lazítani a tárcsa csavarját? Be állítsam 5 századra a rést?

bundyland

Na az érdekelne hogyan. Szerintem ezen azt se lehet megállapítani hova tedd a mérőtüskét.
Széttúrtam a netet és nem találtam erre megoldást.

4umhue7vh

http://www.imgserv.com/isx" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2014/12/30/8oOTqlYu7.th.jpg" border=0>

s2k5ycubj

4umhue7vh

http://www.imgserv.com/is1" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2014/12/30/Pe5aYrcb.th.jpg" border=0>

bundyland

Hát arra kíváncsi lennék, na ha egyszer lesz olyan motorom amin ez el van állítva akkor elviszem. Nem hiszem hogy ez ennyire egyszerű lenne. A Mitsubishi szervizt felhívtam anno (1 éve ) és azt mondták európába egy helyen állítják csak ezt vissza gyárira, ők is elpostázzák beállítják és visszapostázzák magyarországra. Ha csak egy szkóp kéne akkor gondolom az nekik is lenne.

bundyland

Na a lényeg hogy működik.

A mitsubishinél kicsit más. Én levettem többször  
is a tárcsát ugye akkor jóval nehezebb lesz a dolgod mert akkor igen tág határok között tudod állítani. Viszont ami segít hogy nálam pl. 2 hernyócsavar rögzíti a tengelyen így mikroszkóp alatt igen pontosan vissza tudom állítani mivel az eredeti csavarhelyek nyoma látszik a tengelyen. :-). Viszont így csak az a tárcsa tehető vissza amelyik le lett szedve róla. A távolság nálam nem kritikus, soha nem figyeltem rá, de az adó meg a vevő olyan távol van hogy bőven van helyem közte.

4umhue7vh

Bizony, leeset a motor, vagyis "leugrott, de csak a szőnyegre" :) Mivel szinte új cuccról van szó, vigyázni akartam rá, és a biztonságos, hideg, párás, kamra helyett, a lakásba tartottam, nem gondoltam hogy valaki porszívózik a szekrény tetején, ez most derült ki:)  

4umhue7vh

Nekem is 2 hernyócsavar fogja, mikroszkópom az nincs, de valahogy megoldom ha szükség lesz rá. Most jónak tűnik, azt hiszem nem piszkálom, csak az érdekesség kedvéért tettem fel.      
Nem véletlen van rajta egy kalapács pirossal átikszelve.