Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nem, nyilvánvaló hogy nagy lapos fémfelületen a gyanta több tíz percig tartó kötése miatt kb annyival lesz melegebb mintha lehelgetnéd. Abszolút nem kekeckedem, de ennyi fizikai szemléletet sem ad manapság az iskola?

xt79ipd3

Köszönöm a kedves szavakat, remélem ezt leírva már jobban érzed magad. :)
Csak azért bátorkodtam a kérdést feltenni, mert amikor epoxyval kétféle textilt vagy farmert tömbösítettem, akkor annyira felforrósodott az anyag, hogy nem állta a kezem.

PSoft

Tetszik![#eljen]

Vákuumozol is tömbösítés közben?

xt79ipd3

Köszi!
Nem, ezek csak préselve voltak.
Bocs Gábor az OFF-ért.

gaben

Itt ilyen nem fog fennállni, mert ez nem epoxy, hanem poliészter gyanta. ;)
Az Alvinplast-al egyeztettem, hogy melyik anyag lenne a legjobb erre a feladatra és ők ajánlották ezt az öntőgyantát.
Ennél elhanyagolható a zsugorodás és az exoterm csúcs is elenyésző.
Ezért is alkalmas nagyobb öntvények kialakításához.

Délelőtt néztem meg azt a mérőedényt amiben összekevertem az aktivátorral és összegyűlt az alján egy gyufaskatulyányi gyanta.  
Ami a levegővel érintkezik, még mindig tapad, de az edény falával érintkező része már olyan kemény, mint az üveg.

ajpwg6jrn

Magas fordulatszámmal, alacsony előtolás és vizes hűtés mellett szerintem simán fúrható. (Én is alkottam régebben pár dolgot poliészter gyantából.)

happisusu

Gábor itt valaki csinált gyantával géptestet, az Ő topikjában azt olvastam nagy gyanta felhasználó, lehet tőle kéne szaktanácsot kérned a lukakhoz való maganyag, illetve ragadás gátlás ügyében

gaben

Szia,

persze tudom és ismerem is Pétert, voltam is már nála párszor, meg Ő is volt nálam.
Konzultáltam is vele erről. ;)
Nem is biztos, hogy mindenben egyetértett velem, meglátjuk.
Egyébként Peti polimerbeton gépet épített, az teljesen más kategória.
Nekem csak egy párhuzamos sík felület kell, amire a lemezt fölfogathatom. Aztán majd erre jönnek a lineáris vezetékek, stb.

gaben

Üdv a gépépítőknek,

sajnos a zsalu mentén történő hézag kitöltő fugázás nem sikerült.
A próba során kiderült, hogy a gyanta fölmarja ezt a cuccot (stukkóragasztó).
Így hát az egészet le kellett kaparnom az autókittről és gyakorlatilag előlről kellett kezdenem.
Viszont most már a zsalunak felragasztott festőszalag mentén is ezzel dolgoztam.
Tegnap este befejeztem, ma pedig átcsiszoltam picit és mehetett a furatokba a dugó.
Sokaig agyaltam azon, hogy vajon mi a francot használjak erre a feladatra.
És akkor eszembe jutott az asztalosok által használt fatipli, ami pont megfelelő méretű.
Vettem egy szál 6mm-est, és 5 szál 8mm-est, majd a csiszagépen adtam neki kúposságot és belekalapáltam a furatokba. Aztán ha eléri végre a kinti hőmérséklet a 20C-ot tartósan, mehet rá az öntőgyanta.
Természetesen a teljes kötés előtt majd el kell távolítanom a tipliket.
Pár képet csináltam a végeredményről.

zozo

Ajánlottam én is neked először a fatiplit, [#t54p850#]  de aztán a tortagyertyát még jobbnak ítéltem.

Ez a kötés előtti tipli eltávolítás megint tönkreteszi a munkádat. Tutira deformálódik a gyanta felülete.

gaben

Szia zozo,

jaja emlékszem, az elején még parafát akartam, de mivel nem találtam ebben a méretben így maradtam én is a tiplinél.

Az egész felületet át kell majd úgyis csiszolnom, nem gond az a kis deformálódás. ;)

zozo

Attól tartok, hogy a vékony papírfal akkor is fog még kifele dőlni/mozogni, amikor már "zselészerű" a gyanta, így megsüllyedhet a szintje helyenként.  

Persze ne legyen igazam, de nagyon használhatósági határon táncol ez a "zsaluzás"

Úgy emlékszem merevítésnek oldallemezeket, belső lemezfalat  szántál, azt nem kellett volna már a gyantázás előtt rácsavarozni/hegeszteni a vázra?

Csuhás

Annak is megvan a veszélye hogy ha véletlenül csak pár tizedet is mozdul a váz a megszilárdulás közben akkor megmozdulhat a gyanta egy része és elrontja a síkot.

gaben

No problem, erre volt a tesztdarab elkészítve.
Nem tolta ki oldalra, hiszen csak pár mm-ről beszélünk.
Lemezfalat nem terveztem a gépvázhoz.

gaben

Nem értem, hogy miért/mitől mozdulna el a gépváz.
Be van lőve állítható lábakkal az egész vízszintbe, 160kg-ról beszélünk, szóval meg sem mozdul majd 2.5kg gyanta alatt. ;)