Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

svejk

Benyúlsz a fiókba a tűreszelőért. :)

zozo

Lézeres jelölés helyett lehetett volna megoldás, egy fúró sablon.
-valamelyik faipari nagygépes fórumtárs kifúrt volna egy rétegeltlemez csíkot (egyik sor furat, rajta minden, ami kell) mittomén 2-es fúróval.

A csík oldala is párhuzamba marva, így ezt a szükséges pozíció(k)ba tudod rögzíteni az asztalon. Ezután a 2-es furatokon keresztül 2-es fúróval átpontozod a vaslemezre a lyukakat, 1-2mm mélyen.
Erre aztán már pontosan rá tudsz állni a lyukfúró gépeddel.

Nincs kínlódás a pontozással, a pontozásra való pontos ráállással és a furattávok is tutira méreten vannak.

Gondolom a lineáris síneknek nem így pontozással akarod a menetes furatokat elkészíteni... -de az ITEM profil is örülne a pontosan, 1-2 tizeden belül sorban lévő lyukaknak.

kmajer

svejk

No jól van, már nagyon okosak vagyunk így utólag... [#ejnye1]

Jó lesz az úgy ahogy Aknai Gábor elképzelte, nem féltem én őt.

ha meg nem majd csinál másikat. :)

TROMF22

Előfordul, hogy nincs mód az átjelölésre.
Így látod milyen mértékű és irányú korrekció kell az ellendarabon. (ha már egyszer így esett...)

TROMF22

Azt hiszem levonulhatunk a témáról, hagyjuk Gábort kibontakozni.
Várjuk a további képeket.

PSoft

Pont ebből a meggondolásból tartok egy tizedes fúrókészletet, ahol a szárak végei pontozónak vannak köszörülve.:)
Fúráskor ugye, nem zavaró a "kihegyezett" szárvég, de ha kell...jó szolgálatot tud tenni.

gaben

A mozgó hídon lévő összes M5-ös furatot is ezzel a módszerrel csináltam és tökéletes lett.
Van itthon direkt erre a célra profilsínem, szóval ez már nem csak "próbálkozás", működik. ;)
Amúgy sosem teszek föl olyan képet semmiről, amiről tudom, hogy úgysem lesz jó.
Persze mindannyian máshogy csináltátok volna.
Nekem erre volt lehetőségem, időm, energiám, stb.
De köszi az ötleteket, láttam ilyet is már sokat a youtube-on, de nekem nem jött be.
Soha nem volt még gondom a lézeres jelölésekkel, pedig készítettem már pár egyedi gépet.

gaben

Jaja, az új csiszagépem alkatrészein, már keresztekkel kértem a túl kis furatok jelöléseit.
Legfeljebb kérem a kört is. [#wave]

zozo

Én már képes vagyok a pontozás mellé fúrni, aztán fél óra káromkodás. (nem másra gondolni)
Azóta ha pontozok, akkor egy 2-es fúróval, ami egy csavarhúzó nyél szerűségbe van fogva, kézzel pörgetve teszek egy 120 fokos fészket. Ebbe aztán már beletalálok az asztali fúróval. [#nevetes1]

Amúgy fúrósablonból van vagy 10 db-os készletem, a gyakori munkákhoz.

gaben

Utólag én is 1-2 dolgot másként csináltam volna, de most már ezzel kell megoldanom a feladatot.
És baromira nem szeretnék másikat készíteni, mert piszok sok órám van már ebben a gépben. [#nevetes1]

Tény viszont, hogy idővel pár műszaki megoldás helyett jobb ötletek ugranak be, de sajnos az vinné az egész konstrukciót magával.
Bárcsak ezt be tudnám már fejezni és működne végre. [#rolleyes]

gaben

Mióta megvan a kis marógépem, szerettem volna rá egy "normális" marófejet.
Kb. 1 hónapja meg is rendeltem a Menet-szerszám honlapjáról egy 50mm átmérőjű és 4 lapkás homlokmarót.
Tegnap meg is jött és ma ki is próbáltam, hogy mit is tud.
Teljesen más érzés, mint az újjmarókkal történő marás.
Rezgésmentes, sima futású és kisebb alkatrészeket egymenetben megmunkálni képes jelzőkkel tudnám illetni.
De, hogy Svejk szavaival éljek: tisztább és szárazabb érzés, mintha vajat kapirgálnék.
Pár képet dobok fel a gyors tesztről.
Tényleg többet ér, mint lányomék farsangi fabatkái. :D

gaben

A fabatka már nem fért föl.

gaben

A hétvégén végre volt egy kis időm a műhelyben ténykedni, így ma este elkészültek a furatok.
Holnap következik a menetelés, majd a gépváz tetejének a síkba hozása.

gk6nzg8h4

Én is vettem egy ilyen marófejet (kb ugyanolyan marógépem van mint neked) de a behúzószár túl rövid volt, ezért nem tudom még használni. Nálad stimmelt a méret?

Amíg ezt nem oldom meg, ütőkéssel planmarom az alut. Azt vettem észre, hogy jobbos forgás mellett az ütőkés az asztal baloldalától jobboldala felé készíti a legszebb felületet.
 Nálad ezzel a kiegyensúlyozott szerszámmal mi a tapasztalat? Esetleg oda-vissza járatod?

A képen nem látom, hogy van-e motor az X tengelyen. Kézzel vagy gépi előtolással csináltad?