Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

remrendes

Nem nagyon reces a szelei? Nekem a feladatra nem tunik alkalmasnak a lezervagott lemez, marmint felfekvo feluletnek.

gaben

Dehogynem, ez is recés, mint minden lézervágott anyag, és nem alkalmas pontos illeszkedésre.
Alul sík-köszörült lemezeken csatlakozik majd a kocsikhoz, a profilsínek helye pedig szintén meg lesz munkálva, ha véglegesen összeáll a híd.

remrendes

Ja ertem es akkor a vegen egyben a helyen lesz megmunkalva az egesz.

gaben

A híd egyben, a lemez ami a gépasztalon van, na az külön, mert az egész cucc nem fér egyik gép alá sem.
A gépváz teteje ezért ki lesz öntve polimerbetonnal, kb úgy, mint cnv gépén látható.
Remélhetőleg elég sík és párhuzamos felületeket kapok majd a kettő illesztésénél.
Ezt lesz a legnehezebb pontosan összehozni, de sajnos már nem tudom áttervezni a gépet.
Ez adódik egy olyan ígéretből is, miszerint a komplett gépet síkba tudták volna marni egy marógép alatt, de aztán mégsem fért be.
Mire ez kiderült, már minden alkatrészem megvolt és a gép tervei is, szóval most ebből kell kihoznom a legjobbat.
Ha sikerül ha nem, ez már így marad.
Majd a második gépemnél felhasználom az elsőnél szerzett tapasztalatokat.

gaben

Fúrtam pár menetet az utóbbi napokban. :)

gaben

Nem akartam gányolni az USB kábel bevezetésénél, ezért kerestem valami ügyes megoldást a feladathoz.
Szerencsére találtam az elfekvő holmik között egy szétszedhető OBO tömszelencét, ami tökéletes az olyan kábelekhez, amit nem lehet házilag (pl.: UTP, FTP kábelek) újra végelni.

dezsoe

Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy mit viszel USB-n?

gaben

A frekiváltóba tettem egy Modbus interface-t, aminek a jele RS485-USB átalakítón keresztül jut el a laptopba.
Az UTP kábelekkel nincsen gondom, mert van hozzá készletem, de ez elég hülyén nézett volna ki egy M32-es tömszelencében. ;)

000000000

Ennyit kell állítgatni azt a frekvenciaváltót amihez kell a 24órás / kávészünetes USB kapcsolat ?

gaben

Az UCCNC miatt kell, amit Csaba összehozott nekem.
A frekiváltót már belőttem, hozzá sem akarok nyúlni többet. ;)

svejk

Hama-hama egy típusszámot! [#integet2]

Régebben kerestem, de helyi versenyzők nem ismerik :(

000000000

Rendben, csak mert frekvenciaváltót írtál meg RS485/USB átalakítót.
Amúgy volt már éles teszt ?
Mert a frekvenciaváltó nekem sokszor lehalasztotta az USB kapcsolatot.

gaben

Én is kerestem egy darabig, mire megtaláltam. ;)

OBO összepattintható tömszelence

Szívesen küldök egyet Neked, így is sokkal lógok. ;)

dezsoe

Kicsit féltem ettől a választól. :) Én biztos nem zártam volna az USB-s bigyót egy dobozba pont a frekiváltóval. Az RS485 sodort és árnyékolt madzagon elmegy a világ végére is (fejből nem vágom, de bőven 1000m felett), úgyhogy én a gépbe dugnám a konvertert, onnan meg menjen csak a 485-ös. Ez, persze, csak a privát véleményem.

gaben

Igen, én is éppen ezért építem az összes gyengeáramú cuccot egy másik szekrénybe.
Ha rosszakodni fog a kapcsolat, akkor simán kiteszem a gép mellé a konvertert.
A teszteken nem volt gond vele idáig.