Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Gondolom akkor már nem lesz rá szükség amikor profi módontudom kezelni a gépet.
De a próbák során tesztelgettem a különböző fordulatszámokat és a biztonsági E-stop-al történő megállást.
Na ilyenkor szegény frekiváltó leállt hibával.
És a tesztüzem során még biztos lesz ilyen eset.
Szóval szeretném a frekiváltót is megvédeni ill. a saját magam megnyugtatása végett is jó ez a cucc. ;)
Amúgy is kíváncsi voltam rá, mert még sosem használtam, tehát ezt is tesztelem, szükség lehet rá a csiszagépeimnél is.

Remélem kielégítő volt a válasz. :)

gaben

Sziasztok gép építők,

megjöttek a méretezett rugók az állványhoz, így végre sikerült tesztelnem a végleges állapotot.
Szuperül működik, pont ahogy azt anno megálmodtam. :)

Egy hosszabb menetfúróval a meneteket is el tudom vele készíteni.

Szalai György

Hogyan tudod ezt az ovális formát pontosan pozicionálni a munkadarabon? Az nem lehet egy álom.
Nekem tetszett eddig az organikus forma, de most úgy látom, hogy az egyeneseknek és síkoknak is meglenne a maguk értelme egy ilyen eszközön.
Ha az enyém volna, szerelnék rá valami derékszögű vasat, hogy könnyebb legyen helyzetbe vezetni.
Persze álmomban magától is odafúr ahova kell. [#vigyor2]

gaben

Az ovális formának semmi köze a pozicionáláshoz.
Megpontozom a lézerrel megjelölt lemezt az adott helyen, fölétolom a masinát, megforgatom lassan a fúrót és ha középen fut, akkor kapcsolom be a mágnest.
A gép maga 22kg, tehát nem mozdul el.

kaqkk007

Lehet hogy megérdemelne egy keresztlézert az egyszerűbb pozicionáláshoz ,de már így is szuper a gép .[#taps]

gaben

Gondoltam rá, de aztán nem is foglalkoztam a kérdéssel.

Így is pillanatok alatt beállítható és utána könnyedén, erőlködés nélkül fúrhatok vele. :)

Egyáltalán milyen ez a keresztlézer, hol lehet kapni ilyen cuccot?

lessthanmore

Pali79

A kereszt lézer szerintem felejtős, mármint az ami egyből keresztet vetít. Az inkább működhet, hogy két vonallézet felteszel, egyet "oldalra" egyet erre merőlegesen "előre" és a kettőnek a metszéspontját összejátszod.

000000000

Pontosan ezt a kereszt lézert semmire illetve csak pár dologra lehet használni, de az inkább építőipar.
A két vonal lézer sugarát a "főorsóra" sugárirányban egymásra 90 fokban elhelyezve a Z-t bárhova is emeli az ember a vonalak mindig a forgás középpontban metszi egymást.

gaben

Sziasztok,

ebben a szép karácsonyi időszakban, sajnos nincs sok időm a műhelyben tevékenykedni, főleg nem a gép alaplemez furatainak az elkészítésével.
De mivel a múltkor sikerült befejeznem a mozgó híd (X tengely) utolsó elemeit is, illetve megjöttek a galvánüzemből, gondoltam foglalkozom picit azzal.
Még sok munka lesz vele, de a lényeg látszik a képeken.
Körben lesznek még merevítő lemezek, az egyik oldalán az Y irányú meghajtással, középen belül pedig a golyósorsóval.
A profilsínek helye síkba lesz marva, ha véglegesen összeáll a híd.
Biztos nem lesz egyszerű, de majd konzultálok az esztergályosommal.

kellemes ünnepeket mindenkinek, Gábor[#wave]

remrendes

Ezek sima lezervagott lemezek, vagy a vagott feluletek korbe vannak marva?

gaben

Szia,

simal lézervágott lemez mind.

guliver83

Mit vétett az vas hogy így össze vissza fúrkáltad. [#nyes]

Én összecsapott volna, ha jó írtam a megnevezését.
Csináltam egy gépet ilyen megoldással nagyon erős lett.
Gumikalapáccsal összeütve csavarok nélkül is nagy erős volt.

gaben

Semmi extra, csak biztosra akartam menni, hogy a 20x20mm-es alu négyzetrúddal összecsavarozva, mindenhol stabilan és mereven tart majd. [#vigyor]
A csapolás nekem is eszembe jutott, de aztán ennél a megoldásnál maradtam.
Már most is stabil, de ha rajta lesz az összes oldallemez, akkor szerintem egy masszív hidat kapok majd.