Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Még párszor átszaladt az agyamon ez a fúró. (Gondolatban.)
Csak felhajítod a vasra és odatapad. Pont.
De pont oda?
Hogy fogod elég pontosan pozícióba kalapálni, ha nem kikapcsolható a mágnes?

Kész a furat, lefeszegeted a gépet.
(Reméljük, a nagy erejű NdFeB mágnesek túlélik a felcsattintáskori agyrázkódást és egyben maradnak.)
Nem lesz zavaró a munkadarabban visszamaradó mágnesség?

Szalai György

Ha már a MOT talp szóba került.
Valaki megmondhatná, hogy a gyári elektromágnes-talpas gépeken van-e a munkadarabot lemágnesező funkció. Ha már tekercs, erre is alkalmas lehet esetleg.
Vagy az acél a gyári gépek után is mágneses marad?
(A lágyvas kevésbé.)

Csuhás

Van még egy gond az állandómágneses talppal. Fúrás közben összeszedi a forgácsot, és körülményes mindig pucolgatni.

remrendes

A Rotabroach-on, Jei-n nincs. Par masodperc mig le lehet ecsetelni a forgacsot.

Szalai György

Elég nagy hátrány. De lehet előny is.
Nejlonzacskóba dugott mágnessel összeszedetni a forgácsot, majd kifordítani a zacskót, hogy belül legyen a forgács és kívül a mágnes. [#vigyor2]

fn47xk7ei

Én régebben bontottam MOT-okat és egy idő után egyre gyakoribb lett az alu tekercs a primer oldalon ( később a szekunderen is megjelent ) és nem volt kedvem fillérekért leadni így jó párat félretettem és pont ilyen címszóval "jó lesz majd demagnetizálót csinálni belőle " . Sokszor jó lenne itthon egy ilyen szerkezet  és könnyű is elkészíteni - elgondolkodva a mai nap téma felvetése mellett ezt pár perc alatt ki lehet próbálni azaz délután összedobok egyet két vagy három tekercsből .

svejk

Én sejtem miről van szó, sőt én is abból csináltam a Csizi gépénél, de mi a manó az a "MOT"???

Csuhás

MOT microwave oven transformer  magyarán mikrosütő trafó.

gaben

Szia Gyuri,

nem állandómágnesek lesznek rajta, hanem DC 24V-os rögzítőmágnesek. ;)

Többit majd meglátjuk a gyakorlatban, hogyan is fog működni.

[#wave]

fn47xk7ei

Lustaságból egy tekercsel próbáltam ki hálózati 230V-al és áramkorlátnak egy 500 W-os halogén izzót használtam . Kiindulási alapnak jó és 5 perc alatt elkészíthető a demagnatizáló . A tekercs két kivezetésén 12-13 V-ot mértem .Reszelőhöz , csipeszhez , csavarhúzóhoz jó de tettem a közepére egy kalapácsot akkor a tekercs első bekapcsoláskor megugrott felfelé további bekapcsoláskor már nem .

PSoft

Na végre...
Valaki megkérdezte![#taps]
(így, én se ismertem):(

zozo

Szóba jöhetne síktapadó mágnes is, amit az ajtók zárásához/reteszeléséhez használnak.
50kg erősségűnek 12VDC  200-300mA elég és rögtön elenged, ha nincs táp. Igaz tizenegy-két ezerbe kerül...

000000000

Van belőle 300 és 600 kg-os síktapadó is !
Szereltem már szinte minden típust.
De egy használt MOT többet ért mint az 50kg vacak !

000000000

Demagnetizálni se nagy ördöngösség csak a 12-24 DC helyett pár pillanatig ugyanekkor AC-t kell kötni a tekercsre.
De még egy megfelelő kapacitású kondi is elég lehet a tekercsvégekre mikor lekapcsolják a DC-t akkor talán LC tagként rezonál párat ami már elég lehet.