Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Nem lesz marva, mert nem fér a gép alá.
Menet közben újratervezés történt. ;)

svejk

Te mindent ilyen bonyolultan csinálsz?
A matektanárom azt mondaná, hogy úgy csinálják Mucsajpusztán, de a B...-ben így:

tangens 0,15 fok * 1000 mm =~ 2.618 mm

zozo

Rajzolt a sínek alá egy magasítást, nyilván abból lesz lemarva.
El se tudom képzelni, hogy van ekkora marógép ami ezt síkba marja.
Bár ha ezeken a kerekeken fog állni, akkor tök felesleges a síkbamarás.
A magasítót kell rajta jól beszintezni, de nem kerekeken, hanem fixen beállított talpakon. Így ahányszor odébbtolja, másképp áll a váz. Persze ha faipar pontosság a cél, akkor elmegy...

000000000

Gondoltam ha szakszerüen le van vezetve akkor nem tudtok belekötni , de tévedtem ! [#duhos2]

svejk

Nem akarom a ballagási bulidat elrontani, de a valóságban még káoszosabb a kép mint a terven.
Szerintem három statikus két hét alatt sem tudná kitörpölni mit is akartál tulajdonképpen. :)
Nekem úgy tűnik mintha az évek alatt felgyülemlett maradék anyagot mind beépítetted volna.

De csak előre bátran, ne foglalkozz az ilyen kötözködő mókusokkal mint én is vagyok most! [#wave]

Szalai György

,,El se tudom képzelni, hogy van ekkora marógép ami ezt síkba marja."

Meg, hogy hogyan lehet ezt lerögzíteni egy marógépen úgy, hogy ne tekeredjen rugalmasan a lehúzatástól. Ne is remegjen megmunkálás közben, mint a miskolci kocsonya.

Még senki nem készített eddig síkbamarógép rátétet, pl. eszterga hídból, amit a síkra munkálandó vázra lehetne csavarozni, síkítás után meg félretenni.
(Gyalulás már volt.)

jani300

Horizontál maró, az lenne valami ha ez a kis "vacak" nem férne alá . Nemrég valaki még építtetni is akart itt .
Olyan már volt hogy köszörű mellé "drótozva" eszterga ágy .
Az MVE GÉP ÁGYÁHOZ RÖGZÍTVE MEGMUNKÁLNI AZÉRT  MÁR az én FEJEMBEN IS MEGFORDULT :) De eddig még nem került sor tettlegességre :)

gaben

Nem fogod. ;)

Amikor rátaláltam erre a fórumra, azóta készülök egy saját gép megépítésére.
Még ha nem is látszik, de van mögötte tervezés bőven.
Ez az én saját "harcom", a jó ötleteket szívesen megfogadom, a többi meg nem érdekel. [#wave]

jani300

Szégyenlem , de Sváger gépét kifelejtettem , feltéttel munkálta meg a vázat .[#integet2]

svejk

Ez a jó hozzáállás, a legfontosabb, hogy örömöd leljed az építésben is, aztán majd lesz valami.
Ha elrontjuk kezdjük elölről.. ahogy mesélik kollégáim a horgászat sem olcsóbb hobby, és oda is betette már az elektronika a lábát rendesen.

gaben

Így van. :)

A gépváz beszintezése után, gondoltam nekiállok fölragasztani a kinyomtatott rögzítőfuratos rajzot.
Gyanús volt, hogy nem passzolt 100%-ra a vázra.
Rámértem és kiderült, hogy nem lett méretarányos.
Holnap elbeszélgetek a plotter kezelőjével. [#vigyor]

Jobban teszem ha megvárom a lézervágott lemezt és azt használom sablonnak.

guliver83

Az én gépemre is készült egy feltét amivel síkba tudtam pontosan marni.

gaben

Megjött az új zavarszűrő is a frekiváltóhoz.

svejk

Mint a világunk, ez a doboz is a káosz felé tart. :)

Te mindenből csak újat veszel/építesz be?
Irigyellek érte. :(

gaben

Nincs itt semmiféle káosz, mindennek fontos szerepe van. ;)

Ha tehetem, akkor új cuccokat veszek mindenből. Használt rosszokkal már nem egyszer jártam meg, és a végén az olcsóbb lett a drágább. Többet nem hibázok.
Persze így lassabban megy az építés, de időm van, nem sürget semmi.