Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

svejk

Nem igazán kívánság akart lenni csak láttam, hogy elmentetek már elejétől fogva vízi világba, holott először az egyenesség a lényeg. :)

Akkor tehát 1 mm "hasa" lehet neki.
Ez a közbelső egyoldalas hegesztések miatt szinte borítékolható volt.
De az érték az jó, vihetsz nekik egy pár sört. [#pias]

(ha én hegesztettem volna lenn benne vagy 5 mm ha nem több)

gaben

Ezt mondták is, hogy középen elhúzta, de amennyire tudták korrigálták melegítéssel. Ha rácsszerkezettel tervezem akkor nincs ilyen gond, de arra sajnos nincs mód, mivel kellettek a szabad helyek a beépítésre váró cuccoknak a munkalap alá.

Összességében hibátlan lett a váz, szóval nem panaszkodom.
A síkok egyenetlenségét pedig majd hézagkitöltő anyaggal korrigálom, CNV fórumtársunk segítségével. ;)

A hegesztési varratok is mesébe illőek, jó ránézni na. [#wave]

Szalai György

"jó ránézni na."

Azóta már biztosan még jobb. Hadd nézzük.[#merges2]

thayscj6c

Hogy csinálod? Nálam a vezeték nem 3D-ben hanem 4D-ben van.
A gordiuszi csomó kiveszített szárítókötélnek tűnik.[#nevetes1]

gaben

Tudom lehetne sokkal szebb és igényesebb is, de sajnos csak erre futja munka után.
Ennyit a maximalizmusról. [#vigyor]

thayscj6c

Bocs én pont fordítva gondoltam, hogy nekem sokkal rondábbra sikerül.[#integet2]

gaben

Sziasztok,

a nyár illetve egyéb elfoglaltságok miatt csúszik a hobbycnc projekt, mivel az én gépvázamat is síkba kell majd önteni műgyantával, hogy megfelelő felületet kapjak a 10mm-es lemez fogadására.
De előtte még rengeteg furat vár rám amit sok helyen a zártszelvénnyel együtt kell átfúrnom, hogy alulról tudjam lecsavarozni a lemezt a gépvázhoz.
Ehhez a művelethez terveztem egy mágneses fúrógép állványt, ami nemsokára a megvalósítás útjára lép.

Ezzel a cuccal odaférek a széleken lévő furatokhoz is és persze tudom tartani a merőlegességet.

Szalai György

Megint egy érdekes szerkezet.
Tetszik, hogy nem négyszög lemezek a végei, hanem ellipszisek. Vagy kosárgörbék?
Ember közelibbnek érzem ettől az ,,organikus szerű" formától.
A feng shui és a szerszámgép házassága? [#vigyor2]

Ha szabad megkérdezni, milyen előnyét látod az öt vezetéknek. Miért nem elég a kettő, vagy esetleg három? Védőrácsot képeznek a csigafúró körül?

A fogasléc okát a kézi fúrógép és átmenő furatok esetén szintén nem látom.
A fogaslécet a fúrótól a lehető leg távolabbra helyezted. A fogaslécen közölt előtolás a fúrót igyekszik kimozdítani az ideális merőleges közeli helyzetből.
Az előtolás támadási pontjának nem a fúró tengelyvonalában, vagy ahhoz minél közelebb jó volna lennie?
Mik az okok?

fn47xk7ei

Én  feleslegesnek látom ezt a mágnestalpas fúrógépet ide mivel  egy 3 mm-es falvastagságról van szó és mivel nem tömör anyagról van szó a 40 mm-es zártszelvény másik oldalán már nem lesz pontos a furat pozíció mondom ezt úgy , hogy nem tudom milyen méretű lesz a csavar azaz hány mm-es lesz a fúrószár . Természetesen más felhasználásra majdnem jó . Ahogy mondod - a mágnestalpas gépeken is igyekeztek a nyomóerőt biztosító fogaslécet minél közelebb tenni a fúrógép tengelyvonalához azaz minél távolabb van annál nehezebbé válik a működése .

fn47xk7ei

Most olvasom , hogy a 10 mm-es lemezt is ezzel akarja Gábor fúrni - oda azért használható de más felállású szerkezet nem lenne jobb és egyszerűbb ?

remrendes

Ez egy kicsit szerintem tul lett gondolva.

zozo

Nem lenne egyszerűbb talpas fúróvezető perselyt használni ahhoz a pár furathoz?
Akkor nem kéne ez a hatalmas monstrum.

000000000

Kinai 3 forintos oszlopos fúrógép kell a csőről lehúzni a gépet azt rátenni 2 darab nagyfesz tekercsétől és a vasmag I részétől megszabadított MOT-ra.
12 vagy 24 volt DC-ről kell hajtani pár száz kilót darabonként is megtart !
Ennyi és nem kell szívni !

remrendes

Ha csak egyszer kell, akkor valoszinuleg igen, de ha hasznalja kessobb is, akkor azert nem rossz egy hasonlo szerkezet. Pal verzioja szerintem is hasznalhatobb. Esetleg egy Praktikeres pisztolyfuro allvany 2-3db 100kg-os kinai elektromagnessel.

fn47xk7ei

Passzmeg !! Kint molyoltam és nekem is a MOT jutott eszembe - gondoltam bejövök és megemlítem mint egy egyszerű megoldásként megemlítve - olvasom...hát megelőztél . [#wave]