Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Pl. a 15mm talpszéles sínt lehúzatnád az M4 imbusz csavarokkal, aminek 7mm a fej átmérője.
A sínben meg 7,4mm a csavarfej számára készült furat. Van jobbra-ballra-előre-hátra 0,2mm szabad helyed.
Nem jobb a helyzet a többi sin méretnél sem.
Ezzel a készülékkel fog menni szerencse nélkül?

gaben

ANTAL GÁBOR

Pont ilyen az enyém is ( Kinai tescos állvényos fgép ) csak én egy túlgerjesztett Danuviás fékmágnest alkalmazok a rögrzítésnél

mh8t5k9rz

Szia Gábor!

Pont most sikerült vennem egy ilyen csiszolót. Holnap érkezik, egy ismerősöm adta el nekem.Privátban kérhetek egy elérhetőséget?

Üdv. Zoltán

ajpwg6jrn

Szervusz Gábor!

Én látok egy gondot a szerkezettel. Nagyon hosszúak a megvezetők és feltételezem hogy, viszonylag nagy forgatónyomaték és előtolás lesz (alacsony fordulatszámmal), ezek eléggé meg fogják csavarni a szerkezetet és hajlítani a tengelyeket. (Én ha már ilyet készítenék, akkor normál vázat készítenék és arra lineárokat tennék, a síneket a vázra rögzítve a kocsikhoz a fúrógép. 3 db-ot 120°-onként, szerintem az úgy lényegesen kevesebbet csavarodna ugyanakkora forgatónyomatéknál.) De az itt emlegetett olcsó kínai asztali fúró megspékelve kikapcsolható mágnestalp  kombóval, ennél nincs jobb megoldás olcsón házi körülményekkel.

gaben

Szia,

szerintem működni fog, pont úgy, ahogy azt elterveztem.
Már csak a mágnesek hiányoznak és pár távtartót kell legyártanom ill. a karnak a cuccait.
Valamint gyártattam hozzá megfelelő nyomórugókat is.
Talán 2 héten belül tesztelhetem is a céleszközt.
Addig is pár fotót teszek föl, amit ma csináltam. :)

gaben

Sziasztok,

Végre eljött az első teszt ideje.
A kiemelő rugókat sajnos alul-méreteztem, de addig is amíg megjönnek az újak, ki kellett próbálnom a masinát.
[#vigyor]

Hozza az elvárt minőséget, ugyanis ezt a rengeteg furatot az 1000x800mm-es lemezen, illetve a zártszelvénnyel együtt nem tudnám kézi géppel kifúrni.
Óvatos előtolással és megfelelő fúrókkal gyorsan tudok majd haladni, bár az elsődleges cél nem a gyorsaság, hanem a függőleges irány tartása.
Nem mellékesen egy újabb saját tervezésű és építésű gép van a műhelyemben, amire büszke vagyok és jó érzés ránézni, dolgozni vele, vigyázni rá.... :)
Két fotót is tettem föl a 280kg-os mágneses tartóerőt demonstrálandóan. (minimum 5mm-es lemezvastagság)

Bocs a rossz videóért, legközelebb állványra teszem a gépet és figyelek a fókuszra is.

[yt]WK8QxZD5Pig[/yt]

ANTAL GÁBOR

Vizslatom a fotókon és a videón az (elektro) mágnest de valahogy megbújik .. No arról is írhatnál valamit ... Hogyan mérted a 280 kp tapadóerőt ?

svejk

Hogy fogsz ezzel szűkebb helyekre beférni?
Valami régi EVIG kis fordulatú gépet keress rá.
Ugye nem egy zártszelvényt fúrtál át ennyi ideig? :)

gaben

Nem szűkebb helyekre lett tervezve, hanem az asztal lapjához. ;)
A 10mm-es lemezt és a zártszelvényt fúrtam át a videón.
Sajnos egy kézzel nem tudtam még a fókuszra is figyelni, de majd legközelebb állványról veszem föl.

gaben

Szia Gábor,

semmi extra, a neten keresgéltem és ott találtam rá ezekre a rögzítő elektromágnesekre.
A rögzítőerőt nem mértem, simán elhittem amit a honlapon írtak a típusokról. ;)
Amiket ehhez a projekthez választottam azok 475N rögzítőerejű verziók. Ebből ugye 6db van a gépemen, így jött ki a 285kg-os tartóerő.
Persze fejjel lefelé és valszeg függőlegesre állítva sem fogom használni a gépet, csupán kíváncsiságképpen tettem a menetelőgépem oldalára, hogy tényleg megáll-e.
És meg sem moccant ahogy óvatosan cibáltam.
Selos rögzítő elektromágnesek

svejk

gaben

ANTAL GÁBOR

Tipikus korosztályi ellentét ...[#vigyor4]
90ezer csak mágnesre ! Azért én Trabantot vettem anno ..
De a viccet félretéve én biztos megtekertem volna . Igaz nagyobbat csináltam volna és csak 3 at