Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Tudom, hogy elég hülyén hangzott, de egy picit lelombozódtam tegnap. :(

A váz mégsem fér be a gép alá, ezért át kell terveznem a tetejére szerelendő lemezt egyetlen darabra.
1000mmx800mm-es lesz, szóval lesz dolga a lézeresnek.
Millió furattal persze.

Ma már jobban vagyok és újra kezdtem a tervezést, rajzolást.

CNV pedig reményeim szerint segít a zártszelvény és a lemez hézagolásában, amit előre is köszönök neki. [#worship]

ckeres

Én azt hittem csak viccelsz, már éppen akartam írni hogy segítek, tudok vinni nagyobb baltát, esetleg láncfűrészt a nagy fához [#smile]

Szerintem még mindig jobb addig áttervezni amíg nincs kész az alkatrész, és csak "papíron" kell "radírozni"

Szóval hajrááá [#wave] [#eljen]

svejk

Érkezés előtt egy fél órával azért kapj be egy enyhe nyugtatót. :)
No és persze majd mesél el mennyi lesz benne...

gaben

jani300

Csibészkedik ...
Az igazi lakatos kiegyengeti amit elgörbít :)

svejk

Nagyon bízom benne hogy nem, de már tapasztaltam eleget ahhoz, hogy nyugtával a napot.
Egy hegesztő-lakatosnak ha azt mondod ennek egyenesnek kell maradnia, akkor Ő azt mondja az marad. Persze valójában nem. Csak neki pár mm még egyenesnek számít.

svager

Te azért meg tudod nyugtatni az embert...[#buck]

000000000

Ez nem megnyugtatás hanem őszinte igazság !
Hegesztésnél a hirtelen bevitt pontszerű meleg elhúzza az anyagot és mire kihűlne addigra már fogja egy jó erős varrat.
Tehát a feszültség benne marad ami torzítja az anyagot, főleg zártszelvényeknél és egyéb húzott, hengerelt lemez árúnál.  
Ilyenkor kéne egy megfelelő méretű edzőtábor (kemence) és legalább 550 fokra felmelegíteni és hőn tartani aztán kemencével együtt visszahűteni.

jani300

Most tényleg , 1 méterben a pár mili az rossznak számít ?
Ezért szokták a vastag laposvasat a sín felfekvése alá hegeszteni , itt a fórumon ,megmunkálási ráhagyásnak .
De ezért érdeklődtem én is , kíváncsi vagyok mit lehet kihozni egy ilyen vázból ,gondos munkával .

svejk

Persze hogy nem számít rossznak, csak ismerem az elvárásokat, aki nem hegesztett még eleget elhiszi hogy sík és egyenes marad minden, aztán meg elszomorodik.

Én csak felkészítem a Gábort és hogy fog örülni ha nem lesz igazam!

Itt van ez a váz [#t54p482#] ha itt minden meg lenne rendesen hegesztve abból nem sok jó sülne ki, főleg azoknál a részeknél ahol "T"-ként találkoznak az anyagok.
Persze ebben a tervben annyi az anyag, hogy csak tűzővarratok is összefognák rendesen. :)
(majd nem győzi kiflexelni, amikor kiderül ez is aggat az is aggat. :)

No jó ez persze már csak bacogatás... :)

Egyébként meg a titok, hogy sok dobozos sört kell inni közben és nem összegyűrni a dobozokat, hanem szépen kivasalni bájlogolásnak.

jani300

Én a semlegesbe írtam ...
Persze egyetértünk . Azért is linkeltem egy általam egyszerűnek és jónak tartott váz megoldást , pár napja .
Nem a feltétlen a több anyag a jobb megoldás , de már kész a váz , kíváncsian várom az eredményt .

zozo

Kurva életbe, elszállt fél oldal írásom, -vagy nem is baj? :)

A lényeg tömören. Amiről senki nem beszélt még, egy hegesztett fémvázas gépet, ha egyszer át akarsz építeni, vagy szét akarsz bontani, mert rájössz, más méretekre van szükséged, akkor ez landolhat a fémtelepen, egy csomó pénzt és munkát kidobsz.

Viszont ha megépíted 80x80-as dupla hornyos pl. Bosch profillal, dupla sarokelemekkel, 20mm-es alu asztallappal, oldallapokkal merevített formában, azt bármikor módosíthatod, vagy ha nem kell, árában eladhatod.
A szükséges tömege is meglesz, a merevsége akár jobb, mint a zártszelvény vázé.

Mivel a 20-as alulap jó bázisfelület, csak alá kell építeni a vázat, nincs csavarodási lehetőség, nincs feszültség a szerkezetben. Könnyen szerelvényezhető, kiegészíthető pl. pótasztallal a laptopnak, monitornak stb.

Költségekben ugyanott vagy, mert megtakarítasz egy csomó bérmunkát, járulékos anyagköltséget. Ráadásul a fórumon elérhető úgy a profil, mint az alulap, kedvezményes áron.

A leendő gépedről nem sokat tudunk, de ha zártszelvény vázzal tervezted, akkor amit leírtam, mindenképp megfelelne a kívánt célodnak.

Látom, későn olvastam a témát, de legközelebb talán átgondolod ezt a javaslatot is.
(főleg, ha valami katasztrófális vázat hoznak neked ma)

gaben

Ezekkel mind tisztában vagyok és osztom is a véleményt.

Viszont úgy gondolom, hogy ebben Svejknek van igaza, miszerint mindenkinek meg kell építenie a saját tanuló gépét ahhoz, hogy meglássa a hibákat amit aztán egy újabb projektnél figyelembe vehet és módosíthat rajta.

Nekem itt most ezen tanulógép építése zajlik, miközben én is tanulom az egész folyamatot.

A gépváz meg a szellemi munkámon kívül nem kerül semmibe. ;)

Szalai György

Más a véleményem, ha szabad.
A példám mutatja, hogy a nézeted téves.
Nem kell tanulógépet építeni, hogy a hibákat elkerüld a következő feladat megoldásakor.
Nem kell mindenkinek elkövetnie ugyanazokat a hibákat, hogy tanuljon belőle.
Ezt azok állítják, akik már elkövették a hibákat.
Mások hibáiból kell tanulni.
Szerintem. [#integet2]

gaben

Szia Gyuri, [#wave]

Ez mind szép és jó, de attól még az ember a saját tapasztalása után tudja megtanulni a dolgok mikéntjét. ;)

Nem véletlenül mondják, ismétlés (gyakorlás) a tudás atyja! [#wave]

Más, a gépváz sajnos nem érkezett meg tegnap, biztos volt fontosabb dolguk is a srácoknak, mint, hogy az én cuccomat cipeljék.
Sebaj, úgyse jöttek meg a menetes zártszelvény dugóim, nélkülük nem igazán tudom mozgatni a műhelyben.

Az új lágyindítóm viszont megérkezett, azt ma bekötöm a helyére.