Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

vjanos

Kivétel erősíti a szabályt? :)

A Mitsubishin egy szép öntvény kar trafálja el szemből az egymás mellett duplán elhelyezett mikrokapcsoló végállásokat, plusz még van egy külön home kapcs is.

Itt látszik

000000000

Csak az a " mikrokapcsoló " útja legalább 10mm kapcsolás után és mielőtt kipasszírozná a lelket is belőle felkoppan a gépváz.
A lehető legrosszabb megoldás.
Még egyszerű faipari gépen is rámpás görgős megoldással volt megcsinálva.

gaben

Biztos az a jó megoldás amit Te mondasz, de eddig abból a típusból láttam többet a neten keresgélve amit én is beterveztem.
Tudnál esetleg linkelni egy ilyen rámpás kivitelezést?

köszi [#wave]

vjanos

Nem mondom, hogy ez a követendő példa, de valamiért mégis elegendőnek gondolták a japók...

000000000

000000000

Vagy ez, de itt a rampa csak egy kör keresztmetszetű anyag.

000000000

Előbbiből ez lemaradt.
A kapcsolók fixek a rámpa fut rá ami benyomja.
Hiába fut túl nem történik semmi a kapcsolóval , vsak benyomva marad.
Ergo tönkretehetetlen felütközéssel.

gaben

Láttam már ezeket is, de elvetettem az ötletet, mert induktívval akarom megoldani mindenképpen.
Megpróbálom áttervezni, hogy alul legyen a szenzor és ne oldalt.

Rabb Ferenc

Nekem valamiért nem tűnik egy echte japán konstrukciónak. Talán a kontraanyás hatlapfejű ütköző és a szanaszét lógó kábelek lehetnek az oka...

Rabb Ferenc

Na meg első sorban a Pál által is leszólt önagyonbaszókás kialakítás miatt

000000000

Induktív érzékelővel is meg lehet csinálni.
Az említett ráfut és keres megoldással.
Két induktív érzékelő egyik a "referencia" eredeti helyén a másik pedig a motor tengelyén keresi a referencia jelet.
Ekkor egy ÉS logikai kaput kell betenni.
Ha mindkét jel megvan akkor az a referencia pont.
Ettől pontosabban induktív érzékelőkkel nem hiszem, hogy meg lehetne oldani.
Szenzortól is függ, de akár az első szenzor kimenete is adhatná a másodiknak a működtető feszültséget ( egyszóval "sorba" lenne kötve ) a második meg a referencia jelet küldené a Mach-nak.
De ez már rajtad múlik hogyan oldod meg !

vjanos

Szerinted akkor valaki kiöntötte azt a kart és befestette gyári szinre és felerősítette a véletlenül ott levő sík felületre, ráadásul mindkét tengelyen?

Van egy ilyen használatban egy ismerősnél, majd megnézem leközelebb...
A kábelek nyilván azért lógnak szanaszét, mert a képen egy kicsontozott példány van.

000000000

Képzeld van olyan elmeroggyant ismerősöm aki képes volt leöntetni egy motortartó elemet a cnc gépére mert az úgy néz ki "gyárinak".
Bocs nem is egyet többet !
Nem lett vastagabb mint egy 10-15 mm-es kazánlemez.

svejk

Ha úgy akarod csináld úgy, itt a többiek csak azt ecsetelik, hogy hogy szokták a gyári gépeken.
Ab ovo mivel biztonsági áramkörről van szó, csak is nyugvóáramú lehet.
Persze van induktívban is N.C.-s, de ha teheted használj csak mechanikus kapcsolókat, egyszerűbb  a bekötésük is, valmint én már túl sok hibás induktív szenzorral találkoztam.

Aztán lehetne még részletezni a megbízhatatlan szoftver kérdést is.

Én anno már az első bútorlapos gépem saját készítésű léptetőmotormeghajtójánál beleterveztem a végálláskori tiltásokat.
Később a szervoknál szinte kötelezőnek találtam, aztán most meg belebotlottam olyan AC szervokba, amelyikeknek nincs is végállás bemenetük. :(
 No így kerek a világ...
Mindent a megfelelő helyén kell kezelni.