Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Akkor tartsa is meg a jó szokását! :)

gaben

Mivel a híd az esztergályosomnál van síkolásra várva, ezért folytattam az UCCNC tanulásával.
Dezsoe segítségével, a múltkor sikerült beállítanom a frekiváltóval való kommunikációt és most már úgy működik ahogy szerettem volna.
Leteszteltem azokat az eseteket, amikor megszakad a kapcsolat vagy az Ethernet kábellel vagy az USB-RS485 konverter kábelével. Az UCCNC-vel nem volt gondom, mert ezt Balázsék már orvosolták és ha kihízom az Ethernet kábelt az UC300-ból, abban a pillanatban megáll minden mozgás. A frekiváltóban sikerült beállítanom azt a funkciót, hogyha megszakad a Modbus kapcsolat, akkor ő is állítsa le a frekiváltót és hibát jelezzen.
Ez az első lépés a marógépem továbbépítésében. E-stop, charge pump, stb. még odébb van.
Ma eszembe jutott, hogy milyen frankó lenne, ha a frekiváltó a hajtás indításakor, kiadna egy jelet, mert azt kedvemre fölhasználhatnám ha szükséges.
Designr fórumtárstól vettem a Yaskawa-t és mivel elég jól képben van ezek ismerete terén, őt találtam meg a kérdéssel.
A manual-ban szereplő leírásban én is megtaláltam az MA-MB-MC digitális kimeneteket, amik 1 nyitó és 1 záró kontaktussal rendelkeznek és egy halom opció közül választhatunk, hogy mire kapcsolja át az érintkezőket.
A "0" beállítás a hajtás futásakor lesz aktív és ekkor ad egy záró kontaktot.
Ezt pl. a marómotor hűtés automatikus bekapcsolásához tudnám használni. Persze figyelemmel kell lennem arra az esetre, amikor majd egy pár órás munkafolyamat után kikapcsol a marómotor, de a hűtés keringetésre még szükség lenne.
Na ezen még agyalok, lehet a direkt ki és bekapcsolás jobb lenne.

Csináltam egy kis videót, bár túl sok fény nem volt a műhely ezen részén, majd ezen is dolgoznom kell még.
És akkor lesz lehetőség jobban látható videót is készíteni.

A lényeg, hogy a folyamat elindult, de még rengeteg munka vár rám a gépezet üzembe helyezéséig.

[yt]Y3omegypBQQ[/yt]

t2bhaht9

Üdv Gábor! Megkérdezhetem, hogy mekkora lesz körülbelül a híd súlya, csak magának a lemez tartószerkezetnek? Illetve, a terv szerint vasat is szeretnél vele megmunkálni?

gaben

Szia,

jelen állapotban 54kg és igen szeretnék/fogok vele vasat is megmunkálni.

t2bhaht9

Volt valami ok ami miatt a csavarozott lemezek mellett döntöttél mondjuk a I vagy U gerendák helyett?

gaben

1,5 évig csak nézegettem a különféle megoldásokat a neten és így alakult ki bennem ez a verzió.

t2bhaht9

A súly miatt nincsenek benned kételyek esetleg, hogy túl nagy?

gaben

Nincs, de majd meglátjuk. Nem gyors gépet akarok.

gaben

Üdv minden hobbyCNC gépépítőnek,

az új csiszagépem prototípusa gyakorlatilag készen van, már csak a meghajtó kerékre várok, de addig is jó lenne csinálni valami hasznosat is.
Nekiláttam tehát a marógépem asztalának, pontosabban a furatok és menetelések elkészítésének.

Ma nem leszek kész, ezt már látom. [#nevetes1]

Szalai György

Jó ez a piros. Dekoratív. Windows nélkül is ,,csicsa a világ".
(Vettem én is három ilyen GT70R002 tartó mágnest, 1372N-osakat. Hogy legyen.)

Ügyesen furkáltad, pont a zártszelvény felett, így a zártszelvény egyből tárolja a forgácsot és látom, takarítani sem kell utána.
Amúgy is sokat adhatsz a pedantériára, mert még a kesztyű úja vége sem koszos.
Nejlonkesztyűt húztál rá? Na, szép.

Nem sértődni ! Csak az irigység beszél.
Szép hétvégét.

PSoft

"ovális" a géped(fúró) talplemeze. Sehol egy egyenes él a talpon, ami "vezető" lehetne.
Hogy oldod meg pl. a képeken mutatott "sorozatfúrásnál" a furatok pozíciójelölését?
Gondolom, minden furatpozíciót mérsz/jelölsz, majd a fúróval, egyenként pozícióra állsz?

gaben

Szia Gyuri,

Általában minden gépállvány fekete vagy kék, ezt most úgy gondoltam Ferrari pirosra festem. Porfestőhöz nem tudtam elvinni, mert nem fért el a Pick-upon.

A zárszelvény feletti furatok nem véletlenek, azokon lesz alulról csavarozva a lemez, ha ki majd ki lesz öntve a felület műgyantával.Ja igen ez a kesztyű piszok jó, mert vágásálló és vastag, könnyen letörölhető róla minden.

Neked is jó hétvégét, üdv Gábor [#wave]

gaben

Szia Béla,

nincs szükségem vezetőre, direkt ilyenre terveztem anno.

A furatok pedig lézerrel föl vannak jelölve a lemezre. ;)
Csak pontozom őket és már fúrhatom is.
Sajnos a lézervágó ilyen kis átmérőjű furatokat nem tudott volna kivágni, csak plazmával, az meg okádék felületet hagyott volna.

PSoft

Ok! Így már világos. Köszönöm.
(kicsit jobban figyeltem volna...látszanak is a képeken a lézerjelölt furatpozíciók)[#falbav]

gaben

Én sem említettem bocs.
Bár így is elég nagy kihívás pontosan feljelölni a pontozást.
A mostani jelöléseket ebből tanulva, már kereszttel kérem és nem körrel.
Mondjuk azt nem tudom, hogy az a gép tudta volna ezt a lehetőséget.
Ahonnan most vágatok, az egy tavaly augusztusban beüzemelt lézervágó.