Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Ma este végre ki is tudtam próbálni a gépet, egyelőre csak egy darab zártszelvénybe tettem pár M8-as menetet.
Kisebb alkatrészekhez szükségem van még egy tárgyasztalra is, az elfordulás ellen és amit nem lehet kézzel megfogni.

A gép még nem teljes, rákerül a burkolat is, galvanizálva lesznek a lemezek is, stb.

teszt videó

jani300

Szépen megcsináltad !
Teljesen átengeded befele a menetfúrót az anyagon ?
Nem szoktuk . Úgy jó , ha még éppen nem fut ki az anyagból .
Nem tud akkor visszafele rosszul belekapni .

gaben

Köszi, én sem szoktam átengedni, de ez most így sikerült. [#awink]

Kelepeisz Lajos

Ijnye, ez igen, ügyes kis gép, minden elismerésem!
Már hallatom erről az automata menetfúró fejről, elárulnád hogy honnal tudja az irányváltó hogy kifelé akarsz hajtani, mikor betolod a lapot meglök valami kart?[#eljen]

gaben

Szia Lajos,

köszi szépen. Ez egy gyári automata menetelő és minden műveletet a burkolat alatt végez.
Nem szedtem még szét és nem is áll szándékomban, egyelőre bőven megelégszem azzal, hogy ezt tudja és azt nagy biztonsággal.
Valami kuplung szerkezet lehet benne gondolom.
Sokáig keresgéltem, mire rátaláltam pár éve erre a cuccra, de sajnos az állványos fúrógépem illetve a B16-os kúp nem bírta a csavaró igénybevételt.
Ezért terveztem meg egy külön hajtást a menetelőhöz. [#wave]

ajpwg6jrn

Itt egy bontott rajz: Tapmatic bontott ábra
Nem néztem át alaposan, de szereintem nyomatékhatárolás van benne, egy adott nyomaték felett megfordítja belül a hajtást és visszafelé forgatja a tengelyt. (Ez az én gondolatom, de nem iztos hogy így van.) Valaki majd csak kisilabizálja a bontott rajzból.

PSoft

Csuhás

Mekkora meneteket fúrtál, hogy a menetfúró bírta, de a fúrógép kúpja nem?

jani300

Nyomatékhatárolás is lehet benne , de nem az fordít .
Hossz irányban mozog a tengelye  . befele tolva előre megy , ha kihúzod hátra fele .  Visszafele gyorsabb szokott lenni . Körmös kapcsoló kapcsol azt hiszem , de biztos van többféle .

svager

gaben

Rossz a kérdés Imre.

A menetfúró bírja, hiszen arra való, a menetelőgép is bírja, hiszen az is arra való. A fúrógép 350W-os motorja is bírja az áttételen keresztül a menetelő meghajtását.
Viszont maga a menetelő és a fúrótokmány együttes tömege olyan nagy, hogy leesik a kúpról.
Ezt még tetézi az is, hogy menetfúráskor szinte 0 lesz a függőleges irányú erőhatás a tengelykúp és a tokmány között ami a tokmányt a helyén tartja.
Először csak néha megcsúszik egymáson a két felület, aztán elkezd lepotyogni a közel 6kg-os menetelő/tokmány páros.
Mert ugye a menetelőhöz gyárilag MK4 és MK5-ös kúpok voltak.
Vettem is az ebay-en egy MK3-ast, amit sikerült összehoznom az új marógépemmel. (erről vannak itt is valahol képek a topikban)
De a kis marógép max. az M6-os meneteket tudja fúrni, a nagyobbakkal nyomaték híján már nem tud elbánni.
Ezért álltam neki egy totál különálló menetelőgép tervezésének ami kimondottan a saját igényeimet szolgálja ki.
Nagyjából ennyi a történet. [#wave]

gaben

gaben

Barátom rámsózott egy ilyen hidraulikus állványt meg egy ezredes mérőórát.
Megért 5.000Ft-ot? [#vigyor]
Remélhetőleg hasznát veszem majd a gép építés során.

szf

Szerintem nem!Jobban jàrnàl,ha 4500-ért oda adnàd nekem.Legalàbb valamennyi visszajönne.[#pias]

designr

Akkor én már nem is küldöm a képeket..[#wave]De nehéz lessz megszoknod ezt az anolszász méreteket..