Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Ugyan már, erre komoly cégek alakultak már az amcsiknál is. [#awink]

A Work Sharp pl qrvajó kis élező cucc, ollóhoz, de inkább késekhez használom én is itthon. Sőt az ásót, fejszét is pillanatok alatt meg tudom húzni velük.
Természetesen a különböző szalagfinomságokat be kell tartani a munkafázisok között.

Egy ilyen kis szalagnál minimális erő nehezedik a görgőkre, csapágyakra, de nincs is rá szükség, mert nem történik nagy anyagleválasztás. A legtöbbször csak a finom élek kialakítására van szükség.

Szalai György

A csapágyak szerintem bírják, de a tengely az alsó csapágynál nem fogja bírni az oldalirányú terhelést. Nem arra van méretezve szerintem.
Ha meg nem feszíted, akkor csúszik a csiszalag.
Eleve hibája a konstrukciónak, ha a motor palástnak csak rövid szakaszán fekszik fel a szalag.
Szerintem.

ORCA17

Én ezt használom évek óta, szinte nélkülözhetetlen ha sok modellt restaurál valaki, min pl. én is.[#smile]

... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

ORCA17

A feszítés valóban kulcskérdés. Gumigörgő az orránál és a meghajtó görgőnél is és állítható a feszesség illetve teljesen lelazítható használaton kívül.
A fordulat szintén optimalizálható a megmunkálandó anyag és szalag igénye szerint.

Szalai György

Te Gábor!
Én igazán tisztelem a gépépítő kvalitásaidat, de az a meggyőződésem, hogy egy ilyen kis villany maroksmirglizővel, élezés céljából, szentségtörés hozzáérni egy valamire is becsült késhez.
Az attól sokkal szakrálisabb feladat. A favésőim közelébe sem engednék a kézi köveken kívül mást.
Biztos van egy ilyen kis gépnek létjogosultsága valamilyen célra, de nekem egy sem jut eszembe a profittermelésen kívül.
[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

ORCA17

Az egy dolog - a "szakrális" részét illetően, de belegondolni is rossz, ha az élét felfelé tartva akarja élezni és felé forog a szalag...brrr[#wow1]

gaben

Pedig jól működik, borotvál bármelyik késem amit vadászatra is használok. Persze az kétségtelen, hogy egy frankó vizes kő szettel minőségibb élt lehet készíteni. Nekem is vannak Haidu köveim e célra, de nincs mindig annyi időm, hogy azzal babráljak.
De nem is nektek szánom a gépeimet, olyanoknak gyártk akiknek erre van szükségük és nem kell meggyőzni őket.
Régen abbahagytam volna az egészet ha bárkit is győzködnöm kéne a gépeim használhatóságát illetve a célra való megfelelést illetően. ;)

zozo

Mi még mindig, több évtizede,  csiszolóporos filcen húzzuk ki a kések élét.
Lehet, hogy lépni kéne? A "finist" milyen szemcsemérettel csináljátok?

gaben

Szia,

huhh ezt most pontosan nem tudom, mert idióta számozása van a Norax szalagoknak amikkel én most dolgozom.
De kőben ami nekem van a legfinomabb 1000-es, szerintem szalagban ez elmegy 6000-ig is.
Work Sharp oldalán talán megvannak a gyári szalagoknak a "P" szemcsefinomság értékei.

Igen, megnéztem a gyári szettet amit adnak hozzá az P80 (zöld) P220 (piros) és P6000 (szürke).
Ha egy megfelelő élgeometriájú és nem túl vastag késpengére ráteszel egy hajszálat, és picit meghúzod, akkor elpattan a hajszál.
Nyilván az ember nem törekszik mindig ilyen élre, meg aztán fölösleges is, idő sincs rá, stb.

Mert ahogy egy régi kínai (vagy japán, passz) mondás tartja: "Aki túl élesre fen, élét hamar veszti"  (Tao Te King) [#awink]

És egy kis hazai késélezési tanács, képekkel, szöveggel Hegyes Sanyitól: Konvex élű kések kézi élezése

svejk

Hátha még az Éles Pista is írna egy cikket. :)

PSoft

Köszi a cikket!

Sok okosság olvasható benne, erről a nem kis odafigyelést igénylő "tudomány"-ról.
[#wave]

gaben

Azt hittem ma végre próbálhatom a menetelőgépet, de sajnos a kisebbik kúpos szorítóról elkevertem a hernyócsavarokat.
Remélem nem valami spéci fajta és kapok másikat a csavarboltban. [#fejvakaras]

vjanos

Szerintem közönséges csavarok... drukkolok :D

gaben

Az persze, UNC menet 2/8"x5/8", rádiuszos véggel. [#mf3][#nyes]

Csavarboltban is csak lestek, de úgy néz ki a Fabory-nál találtak. Kérdés, hogy nekik van-e raktáron. [#wave]

gaben