Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

svejk

A CNC-nél talán majd több kompromisszumos dologba fogsz belefutni, de menni fog az.

PSoft

"...rohadtul maximalista is vagyok..."

Hát, nem lesz egyszerű, de...menni fog!

gaben

Igen, ez már most látszik az elején, hogy nem egyszerű.  
Sok embert fogok még a kérdéseimmel zaklatni az tuti, szóval előre is elnézést. [#vigyor]

gaben

Sziasztok,

régóta dédelgetett tervem, hogy építek egy menetelőgépet, ami segítségemre lesz az alkatrészekbe történő (merőleges és pontos) menetfúrásban.
Egy kis 3D modellt csináltam a múltkor, hogy leadhassam a pontos rajzokat a lemezekről a lézeresnek.
A lemezek már készen vannak, de pénteken elkerülték egymást a szállítók, úgyhogy valamikor jövőhét elején érkezik futárral a csomag.
Már nagyon várom, hogy nekiessek és befejezzem amit elképzeltem.
Több képet nem merek föltenni egyelőre, főleg nem a "belső" tartalomról. Majd ha végre működésre bírom, akkor pótolom.
Illetve az összes alkatrészről és a szerelés menetéről is szeretnék képeket készíteni, amit szívesen megosztok veletek is.

Szalai György

Imádom keresni a hibákat, gyenge pontokat, meg a túllőtteket, de nálad eléggé kiforrottak a dolgok. Nem könnyíted meg a helyzetem.

Gondolom, a négy oszlop dolga becsusszanni a dobozba és tartani a munkaplatnit merőlegesen a főorsóhoz képest.

Menetemelkedéshez választható és főorsó fordulathoz szinkronozott gépi előtolást nem nézek ki ebből a dobozból.

Kézi előtolás esetén az oszlopok nem együtthajtott menetorsók, hanem egyszerű lineáris vezetékek.
Ha elég mereven van a végük befogva és elég hosszan vannak megvezetve, akkor jól is teszik a dolgukat, mert jelentéktelen lesz a platni keresztbefordulása.
A jó menetfúró meg egy kis szöghiba esetén is szépen bevezeti magát a furatba.
Ha rövid meneteket kéne fúrni lemezbe, nem is volna probléma.
De mély menetek fúrása közben a menetfúró forgácstere megtelik, a szerszám beszorul és eltörik.
Kell az óvatos kitekergetés, forgácstér tisztítás, visszatekergetés.
Meg tudod ezt oldani ennek a szerkezetnek a vezérlésével?

A kézi menetfúrás nyomatékhatárolt és optikailag is visszacsatolt rutinját egyszerű géppel utánozni szerintem nem lehet.
Érezzük az erőket, látjuk a deformációkat, csavarunk szükség szerinti nyomatékkal előre hátra és közben tisztítjuk a forgácsteret.

Beállítható nyomatékhatárolás, kis tehetetlenségű megállás és irányváltás képessége nélkül bajos lesz ezzel szép meneteket furkálni biztonságosan.
A szinkron nélkül kitekert menetfúró, visszahajtáskor nem biztos hogy az előzőleg megkezdett menetet követi.
Lehet, hogy újat kezd.
De gondolom, lehetetlent nem ismersz. [#integet2]

jani300

Üdv !
Beszéltek erről régebben , a frikciós préseken használthoz hasonló egyszerű dörzshajtással gondolja szerintem megoldani , az irányváltást , hajtást .
Ha már tudtad akkor bocsi , nem szóltam :)

gaben

Szia Gyuri,

én pedig imádom a szakmai érveidet hallgatni, olvasni. [#worship]

És mert tisztára azok a problémák járnak Neked is a fejedben, amik az enyémben jártak, mielőtt ezt megterveztem, úgy döntöttem teszek még föl pár képet a belsejéről is a menetelő cuccnak.

Amit tudni kell, hogy a nyomatékállítás, megállás, forgásirányváltás funkciója adott volt eddig is egy gyári menetelő személyében. Ami kiválóan működött az állványos fúrógépemen (350W-os motor, kb: 740/min fordulaton) mindaddig, míg a fúrótokmány le nem darálta a B16-os kúpot a tengelyről.
Na azóta sajnos csak 6-os menetfúróig tudom használni az új marógépemen, mert annak meg a nyomatéka kevés az e fölötti tartományokban, hiába emelem a fordulatszámot.

Tehát a gyári menetelő, 5-12 átmérőjű menetfúróig használható:

És akkor elkezdtem keresgélni a neten, hogy van-e erre megoldás, hogy valami kompakt kis berendezésben és külön motoros meghajtással működtetve lehessen használni ezt a jószágot.
És akkor az amcsiknál meg is találtam:

végignéztem az összes fellelhető videót erről az Accu-tapper-ről, és nagyon tetszett az egyszerűsége. Bár a belsejét sosem láttam, de nem hinném, hogy egy ilyen automata menetelő van benne, mint amit én akarok beletenni. Ahhoz túl kicsi a szerkezet és különben is van az amcsiknál erre profi menetelő, a Tap-Matic:

Na szóval, ezeket az infókat felhasználva és egy kicsit a szerkezet módosításával, valamint erősebbre tervezésével akarom megépíteni a számomra "ideális" automata menetelőt.
Nyilván van jobb megoldás is, de én maradtam ennél a verziónál.

A menetelő meghajtásáról egy 750W-os 1400/min fordulatú 1 fázisú motor gondoskodik, amit egy 2:1-es áttételű fogasszíj-tárcsa (HTD-8M) és ehhez való 30mm-es fogas szíj tesz lehetővé. Így kijön a 700/min-es fordulat, ami elegendő kell, legyen a megfelelő nyomatékhoz. (alapul véve az állványos gépen tapasztaltakat)
A menetelőhöz kapott gyári kúpos tengely rövid lett volna a fogasszíj-tárcsa fogadására, ezért csináltattam esztergályosommal egy 100mm-el hosszabbat, amin így már gond nélkül elfér mindkét Y csapágy, és a fogasszíj-tárcsa. A fogasszíj-tárcsa, ami reteszhornyos és kúpos illesztésű, elvileg a leírásnak megfelelően bőven tudja a szükséges nyomaték sokszorosát is, a biztonság kedvéért kapott egy reteszacélt is, ill. reteszhornyot a 25mm-es tengelyre. A motor tengelyén szintén reteszacél is van a kúpos szorítón.
A vízszintes mozgáshoz pedig 8db 16-os LMEK lineáris csapágyat terveztem, mert a képen látható gyári megoldást kevésnek találtam. Itt 4db egyenként 300mm hosszú, 16-os edzett felületű és rozsdamentes lineáris tengely végzi a tárgyasztal csúszka szerepét.
A menetelő pedig fixen lesz rögzítve az első alaplapra 3db gyári csavarral, ami egyébként egy rudat tartott és az állványos gép oszlopának kellett ütköztetni.

Hát, nagyjából ennyi a történet, a munka még csak most kezdődik, de az alkatrészek mind megvannak a műhelyben.
Kivéve a 40x40mm-es alu rudakat (ezek hiányoznak a rajzból, csak a furatok helyei vannak meg) amikkel a lemezek egymáshoz és az alaptesthez rögzítését kívánom megvalósítani, pont úgy, ahogy a szalagcsiszológépek építésénél már beváltak.

Jövő héten tanulok, mert 13-án vizsgázom, de utána nekiállok a műnek.
[#wave]

Szalai György

Nem változik a véleményem, hogy ezek az eszközök rövid és lehetőleg átmenő furatok menetelésére használhatóak biztonságosan.
Aki meg vastaglemez bütüjébe készít zsákmeneteket hobby szinten, az jobb, ha kézzel vágja.
Persze én sem akarnék kétszáz zsákmenetet kézzel bevágni.

Egy kalap szerencsét a vizsgához.
Ha nem kérdeznek, ne válaszolj. Nekem egyszer már sikerült úgy.

gaben

Pontosan rövid és átmenő furatok menetelésére kell használnom. Zsákfurathoz meg sem próbálnám, főleg nem acélban. [#awink]

Köszönöm a jókívánságokat, de gép előtt vizsgázunk sajnos az MMK-nál. [#rinya]

ajpwg6jrn

Megvezetés gyanánt kör profil helyett valamilyen lineáris sínt alkalmaznék, szerintem azok az oldalirányú terhelést jobban viselik és nem csavarodnának el. Egyébként ez a képeken látható szögben fog állni és oldalasan kell majd a megmunkálandó anyagot nekinyomni?

jani300

Rendben , ezt benéztem , bocsi .
Valaki említette itt régebben a dörzstárcsásat , az tök egyszerű .

gaben

Lehet, de most már ezek maradnak.
Ez ugye egy tök egyedi cucc, nemigen láttam hasonló megoldást, az Accu-tapper-en kívül. Illetve láttam, de azok még annál is gyengébb csúszkát használtak.

A gép el van forgatva a modelltérben, hogy jó szögből tudjam nektek megmutatni a masinát.
De a működése kb. ugyanaz, mint az Accu-tapper esetében, tehát szemből, a csúszkás tárgyasztalon lesz a menetelendő munkadarab.
Ami nincs a képen, az egy komoly szögvas (vagy alu) amire a kisebb alkatrészek ülnek és állítható lesz a magassága is.

Szóval meglátjuk, hogy működés közben jól muzsikál-e.
Ha nem, akkor áttervezem és újat építek.
Szeretem a kihívásokat. [#vigyor]

remrendes

Nekem tetszik.
Mondjuk el tudnam kepzelni 2 leptetomotorral meg egy Arduinoval hajtva, de az mar lehet, hogy feleslegesen tul lenne bonyolitva.

ebalint

ebalint

A ZIMM -es pdf - ben lévőre gondoltam.