Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

PSoft

Ki bizony![#eljen]

it was made about in 1973
Talán, itt lehet a titok nyitja!
Akkoriban, még a műanyagok is szürkeöntvényből készültek.
Szinte semmi helyem, de biztosan csinálnék neki, ha valaki "hozzám vágna" egy ilyen kis csudát!

gaben

Örülök ha hasznát veszed. [#wave]

zozo

Tudok neked adni ilyen kis brushless motort, vadi újat, fordulatszabályzóval együtt is. 200-500W körülit, vagy amilyet szeretnél. Van 5-6féle még. Van 1.6KW-os is piciben :)
Palást átmérőhöz kell megfelelő fordulatút választani, a kívánt szalagsebesség érdekében.
Ha érdekel, megbeszéljük a lehetőségeket.

gaben

Szia,

na ez jól hangzik.
Ha korrekt áron tudnám a motort beszerezni, akkor terveznék egy ilyen pici masinát is.
200W szerintem bőven elég lenne erre.
Természetesen csak élezésre, nem készítésre. [#awink]

Küldenél mail-ben képeket, árakat, stb.?

köszi, Gábor [#wave]

zozo

Ok, este 9 körül majd jelzem, miket találtam.

zozo

Jut eszembe, van is fotóm róluk. Ezeknek mindnek a külső palástja forog. (outrunner motorok)

brushless motorok

zozo

Csak nem hagyott nyugodni a dolog :)
Egy ugyanilyet találtam a dobozomban, erre férne el a 25mm-es szalag.
moci

A 450W ne tévesszen meg, ez kicsit túlzás a kínaiaktól. Gyakorlatból tudom, hogy ekkora motor kb. 350W körül van.
Ez a motor (2350KV) 12V-on 28200 rpm üresjárati fordulattal bír, ami 80% körül áll be terhelve.
Az kb. 22600 rpm. Átmérője 28mm, tehát 0,028x3,14x22600/60 = 33 m/s szalagsebesség.

Ehhez még kell egy 3 fázisú 40A ESC és egy PWM jeladó a fordulatszám szabályzáshoz. Az még plusz 25-30 USD, típustól függően.

guliver83

zozo

gaben

Az egy kicsit sok lenne sebességileg, de talán egy próbát megérne egy kísérleti géphez.

Köszi az infókat, egy használt de komplett cucc jó lenne nekem. (jelen pillanatban nincs rá zsetonom de talonban tartom) [#awink]

üdv, Gábor

PSoft

Nézd csak meg itt a képeket!

Egy NDK-s "villanyírógép" köpenymotorját(outrunner motor, mint ahogy zozo írja)látod a képeken.
Az írógépben állandó üzemű segédfázisúként, kondenzátorral üzemeltek.
De, szimmetrikus,háromfázisú tekercselése van,én fortunaként, frekiváltóról hajtottam.
Valahol, van belőlük vagy 8-10db.
Ha érdekel, holnap utána nézek az üzemi paramétereinek is.
(akár, három is mehetne párhuzamosan, vezetőgörgőként is funkcionálva.:)
[#wave]

guliver83

És küldesz valami árat képet stb.?

vjanos

Pedig bevallom, viccnek szántam :P

Egy másik kérdés: Menyire kell egy ilyen kaliberű gépen egy 25mm-s szalagot megfeszíteni?
Mennyire bírhatják ezt a csapágyak, ha a harang szerű külső forgórészre kerülő szíj elég szokatlan módon terheli őket?