Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Szia Svejk,

általában KÖF kábelek földelés/árnyékolásának a lekötéséhez (végelzáróhoz) illetve folytonosságának (összekötő karmantyúkhoz) a biztosítására szolgál.

[#wave]

svejk

Úgy kb. ezt olvastam ki a Szalai linkjéből is, csak még nem láttam ilyet a felhasználási helyén, meg hogy hogy kell használni.

PSoft

"...így a 40-et elérve..."

Lassan, neked is nyitnod kell majd egy füzetet.
A "soha meg nem valósuló projektek" felirat...
Majd csak, később kerül rá a vignyettára!:)
[#wave]

Szalai György

Ez egy pár menetnyi, szorosan feltekercselt és megedzett, jó erős acéllemez rugó.
Az egymásra tekert menetek egymást is szorítják, ettől nagyon nagy a szorítóerő.
A felrakásuk nem bonyolult, de megkíván némi óvatosságot.
Ha elszabadul, hamar lecsapja az ember úja végéről a bőrt, vagy a körmöt.
A külső végét kifeszíted, ráilleszted a kábelre és szépen áttekered, mint mondjuk, ha géz, vagy szigetelőszalag volna.
Mikor mind áttekerted, akkor marokra fogod és húzol még a legkülső meneten, ha tudsz.
Ha sikerült, lesz villany és mindenki boldog.

Egy mintaszerű kép arról, hogy hogyan néznek ki a helyükön.

PSoft

A kép, tényleg mintaszerű, de közel sem...életszerű!:)
Ez csak olyan...körző/vonalzó "nagykönyv" kép!:(

gaben

Sziasztok,

folytatom a menetelőgép építését, illetve kaptam frankó zsírzóprést ami jól megy a Beta fali szekrényemhez is. [#vigyor]

Jó hobbizást mindenkinek. [#wave]

svejk

Értem, köszönöm, és bocsi Gábortól a az offtopic kérdésért.

Szalai György

Gratulálok. A faliszekrényhez is.
Neked is jó kedvtelést.

gaben

Ne viccelj már Svejk. [#law]

Köszi Gyuri, drága Apósomtól kaptam karácsonyra 2 éve egy fullra fölszerszámozott Beta Cargo fali szekrényt, és a szerszámos boltban ma ezt a Beta zsírzóprést választottam, hogy menjen a meglévő készlethez.
Nem mellékesen áfa nélkül 4500Ft sem volt. [#taps]

A menetelőgépen pedig pár lézervágott furatot túlságosan pontosan lőttem be, emiatt holnap le kell adnom az esztergályosomnak, hogy tegyen rájuk nagyobbat.
Remélhetőleg így már nem lesz gond az összeállításkor.

gaben

Szia Jani,

nem mondtál hülyeséget. ;)
Régóta tervben van egy kis masina max. 25mm-es szalaggal, de motort még nem találtam hozzá.
Valami hasonló kéne, mint ami a videóban van.

Szalai György

Miből számolod a szalagcsiszolóidhoz a szalagsebességet?
Megadja ezt az adatot a szalag gyártója, különféle anyagok csiszolására vonatkoztatva?

gaben

Ez nyilván sok-mindentől függ, fa, műszaki műanyagok, réz, titán, acél, edzett acél, rozsdamentes anyagok, stb.
De ennyire nem bonyolítom túl, mindig konzultálok profi késesekkel. Illetve most már nem igazán, csak ha új konstrukciót építek.
Mint pl. most is az jön.
Fára pl. elég 5-10m/s, rézre 10-15m/s, acélra keménységtől függően elmehetünk 30m/s-ig is.
A nagygéppel ez ugye könnyen megoldható, a kisgéppel pedig egy fix 24m/s-os sebességet lőttem be.
Ez persze fához sok, de ésszel használva működik.
Kompromisszumokat kell kötni egy fix sebességű gépnél.

Szalai György

Mint hobbyista, a helykihasználás miatt, természetesen univerzális megoldásban gondolkodom. Amennyire érdemes.
Ha már nem érdemes, akkor meg azon, hogy hogyan lehetne mégis az.
Köszönöm az adatokat. [#worship]

ajpwg6jrn

Milyen érdekes, ma reggel nekem is az kjárt a fejemben hogy kellene egy univerzális kisgépet építeni. (Szalagcsiszoló és szalagfűrész.) Viszont itt a hajtókerkek felületének másmilyennek kell lennie ha jól sejtem. De a hajtás és a mechanika lehetne ugyanaz. (Mi erről a véleményetek?)
Ezen felül még ez is nagyon jó ötlet: 4 az egyben munkaasztal (Ennek a kivesézését mondjuk a semlegesben kellene folytatni.)