Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Na jó, mindent én sem érthetek, főleg elsőre.
A ventilátor miért a sorkapcsot hűti?
Egyáltalán miért jó ez a rengeteg sorkapocs egy jól megválasztott csatlakozóval szemben?
A legérzékenyebb panel (középen) miért nincsen árnyékolva?
A dobozon belüli rengeteg sorkapocs is elborzaszt, bár tudom, hogy (még) nincs villanyszerelés vezetékek nélkül. De ez tömkeleg.
Az alkatrészek optimalizált elhelyezésével és pár forrasztott/szigetelt elágazással radikálisan csökkenthető volna a dobozon belüli vezetékhossz.
A csatornákba rejtett, szemmel követhetetlen vezetékezés nekem hobbyira szintén ellenség, de ez legyen az én bajom.
Amúgy szép. [#vigyor2][#worship]

svager

A ventilátor,szerintem nem fújja hanem elszívja a levegőt,a vezérlôknél levő szűrő izén keresztűl.
A rengeteg sorkapocs meg a panel ki és bemenetekhez kell.
Vagy nem?

gaben

Szia Gyuri,

Még ha nem is tűnik annak, ez a két szekrény hosszú hónapokig tartó tervezés eredménye, mint ahogyan a leendő gép is. (bár az egy kicsit tovább fog tartani, amennyi időm van vele foglalkozni)
Na akkor vegyük szépen sorjában a kérdéseket: ;)
-a szűrővel ellátott ventilátor a szekrény alsó harmadában helyezkedik el, hogy friss és hűvös levegőt tudjon beszívni a szekrénybe ahonnan a meleg levegő a szekrény átellenes oldalán, annak felső harmadában távozik egy szűrővel ellátott kilépőn keresztül.
- ezek a weidmüller-es sorkapcsok a legmegbízhatóbb cuccok a piacon (az alállomásokon is ilyenek találhatóak a relé és egyéb irányítástechnikai szekrényekben, ugye nem kell mondanom, hogy miért esett rájuk a választásom) és mivel minden egyes érzékelő és egyéb elektromos berendezés direktben lesz bekötve a szekrénybe, nem használok egyetlen egy csatlakozót sem, ami plusz hibaforrás lenne
- a legérzékenyebb panelt (UC300-5441) nem kell külön árnyékolni, mivel a szekrényben nem lesz olyan berendezés ami befolyásolhatná a működését, maga a szekrény pedig vaslemezből van, tehát eleve árnyékolva lesz benne minden. Ettől függetlenül az összes jelvezeték árnyékolt kábelen fog csatlakozni a vezérlőkhöz és az illesztőkártyához egyaránt.
- a fésűs csatorna pont erre van kitalálva, hogy ne kelljen már terített huzalozást készíteni, amihez 2m2 is kevés lenne, amint rákerülnek a csatorna fedelek szép egységes lesz minden

nagyjából ennyi, remélem közelebb kerültél a megértéshez, bár ezt mindenkinek nem fogom megtenni, hogy leírom, melyik vezetéket vagy alkatrészt miért úgy csináltam ahogy. ;)
Bátran bele lehet vágni mindenkinek egy HobbyCNC gép kivitelezésébe, csak ajánlani tudom. [#vigyor]
Nekem a hobby sem arról szól, hogy összetákolok gyorsan valamit és nem számít, hogy néz ki, csak működjön minél előbb. Pont ezért hobby, mert szánok rá tanulási időt a miértek megértésére, a tervezésre, számolgatásokra, a kivitelezésre és nem mellékesen a pénz összeszedésére, mert mondanom sem kell, sokban van már eddig is. ;)
Tehát jó hobbizást és kellemes időtöltést mindenkinek.

üdv, Gábor [#wave]

4ybj8h3c8

Ne legyen így, de erősen sanszos, hogy a meleg levegő pont a vezérlők fölött fog megrekedni.

000000000

Szekrény szellőztetés arany szabálya dobozba sosem fújatunk levegőt ha nincs elszívó ventilátor is !
A ventilátor ha "túlnyomást" hoz létre a dobozban akkor csak kavarja maga előtt a levegőt és a szállított mennyiség a töredékére csökken.
De megnézhetsz akármennyi gyári Rittal szekrényt az össze ventilátor egység a dobozból szív egy másik szűrőn keresztül .

000000000

Pontosan mivel a hideg levegő mint a bojlerban a hideg víz is alul megül.
A meleg meg szépen felszorul.
Nem kiszorítani kell a meleget hanem ellenáramoltatással vissza hűteni, kiszivattyúzni.

ra8nsmk6w

Azért vannak kivételek! A túlnyomásos szekrény aholis a környezeti esetenként por szennyezés minden apró résen bejutva okozhat gondokat.
Nyilván nem az adott esetre válaszoltam csak a "sosem"-re

000000000

Poros olajgőzös környezetben nem fújják közvetlen a szekrénybe a trutyit !
Két megoldás van erre.
Egyik a szekrényklíma, de ez drága, nekem is van de 1000 eurot egy Rittal cuccra nem hiszem, hogy hobby szinten bárki beáldozna.
Másik sokkal egyszerűbb, egy hullámra összehajtott lemeztábla.
Egyik felén a ventilátor a szekrény külseje és a borda között kergeti a levegőt.
A másik felén és a szekrény belsejében pedig egy másik ventilátor.
Legalább 30 éves CNC gép vezérlő szekrénye így volt megoldva és úgy nézett ki a belseje mint az új.
Mellette egy másik újabb gép amin csak szűrővel volt megoldva ugyanez, mint amibe belehánytak és szétcsapkodták cirokseprűvel.
Bocs a hasonlatért, de mikor meglátta a szerelő is azt mondta, hogy ez az egészet ki kell mosni.  
Az emulzió és olaj pára meg az a finom por csodákra képes még ezeken a szűrökön át is !

PSoft

Pusztán, tényeket állapítok meg, nem kötekszem!
(kérem, e-szerint reagálni):)

Első mondatod...nem felel meg a valóságnak.
Második...nem mindig igaz.
Harmadik...megint csak, nem felel meg a valóságnak.
[#wave]

000000000

Akkor próbáld ki legyél szíves.
Egy dobozba fújass levegőt egy ventilátorral majd fordítsad meg és szívass miközben mérd a áramfelvételt.
Mikor fúj a dobozba sokkal kisebb
Mikor szív sokkal nagyobb a felvett áram.
Na ezt mivel magyarázod ?  
És közben semmi nem változott.

ra8nsmk6w

Túlságosan sommás és egy szempontú a véleményed. Környezete válogatja a megoldásokat. Nem gondolnám, hogy egy valamire való tervező a trutyis levegő befúvását alaklmazná.

PSoft

Ventilátoros üzem lévén, van magyarázat az áramfelvétel változására.
De hogy mi, azt Neked is tudni kellene.
Hogy közben "semmi nem változott", no...ez sem igaz.:)

No de, hagyjuk, ne szemeteljük tele Gábor topikját.

000000000

A  "semmi nem változott" meg arra értendő hogy sem a doboz sem a ventilátor , tehát csak egy valami változhat ami miatt megnövekszik az áramfelvétel.
Van magyarázat mégpedig az, hogy több levegőt mozgat.
Aki nem hiszi próbálja ki utána magyarázzon !

svejk

Rz a hülye finder sem tudja a szabályt a 8. oldalon. :)

Az más kérdés, hogy én is annak vagyok híve, hogy alul szűrőn megy be felül meg ventillátor kiszívja.
Jobb a léghozam, illetve a trehány tulaj nem tudja záratlanul hagyni az ajtót mert a venti rászívja. :) (no nem a PC-venti)

000000000

Svejk te tudod a legjobban miről beszéltem.