Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Igaz,hogy ez, szívjuk a meleg levegőt a kapcsolószekrényből. De, míg aktív voltam, ott is szívták, mi karbantartók is. Amikor a berendezést tisztították, olyan agresszív gőzök voltak, hogy az IC-k lábáról leette az aranyat, no ekkoz megfordítottam az irányt, tiszta hideg levegőt folyattam a szekrénybe. Az lehet, hogy volt szabványos.

Szalai György

Köszönöm. A válaszodból és a többiek reakcióiból most megint megtudtam pár dolgot.
Pl: Hogy ez a ventilátor dolog sem egyszerű.
Most egyszerűbbnek tűnik egy hűtőborda hátuljú (vagy oldalú) szekrény, amit hűt a természetes konvekció.

000000000

Ha ennyire agresszív anyag körül van ott tök mindegy, hogy szívja vagy fújja a szekrénybe a levegőt ventilátor.
kintről lenne érdemes a levegőt pótolni a szekrénybe vagy olyan területről ami nem ennyire telített ezzel az anyaggal.
Esetleg amit írtam már a hőcserélős 2 ventilátoros megoldás alkalmazni.
Szerencsére hobby szinten ez nem minden napos.
Még a peltier elemes megoldás is jó lehetne ha nem termelődik sok hő a szekrényben.
Mert ez esetben nem gazdaságos a hatásfoka és az ára miatt.
De még mindig olcsóbb mint egy szekrény klíma.

ra8nsmk6w

Képzelj el egy malmot. Szinte mindegy, hogy mit örölnek benne, por az van bőven. A vezérlő szekrények a gyártás közelében vagy éppen a közepében.
Az ajtók ugyan szigeteltek, de azt tudjuk a challenger katasztrófákból, hogy szigetelés meg ragasztás bizony elromlik.
Amivel nekem volt dolgom hosszú ideig ott a befújó levegő szürve volt egy külön egységben ami több szekrényt is ellátott (sok m3) A szürés első lépcsőjében a levegőt vizbe csapatták. Ez egy fiók volt amit müszakonként üritettek. A szürés többi lépcsője a szokásos papir filteres.
Hidd el a por olaj nélkül is nagyon kegyetlen dolog az elektronikára.

000000000

Elméletileg a malom az nem Ex-es környezet ?
Amúgy tudom jól a por is ugyanúgy kinyírja az elektromos berendezéseket mágneskapcsolókat frekvenciaváltókat stb stb.
Svejk is javított már közös ismerősnek fűrészportót berobbant frekvenciaváltót. [#papakacsint]
De tényleg át kéne vinni ezt már a semleges csevegőbe.

gaben

Szia Gyuri,

nincs mit.
Egyébként ez az egész "hobbycnc" gép építés nem olyan egyszerű.
De nem adom fel, frankó lesz ez majd meglátjátok. ;)

üdv, Gábor [#wave]

svejk

Ebben megerősíthetlek, hogy biztos nem egyszerű mert Szalai kolléga már több mint 10 éve tervezgeti az első gépét! [#crazya]

Szalai György

Már nem is az első terv, hanem a sokadik.
Most volna vagy öt olyan gépem ami még mindég elszomorít ha ránézek, harcolok a hibái ellen amikor dolgoznom kéne vele és nem férek el tőle. [#vigyor2]

2f428kduf

Szerencsénk volt, egy "kéményen" fújta ki a csőventilátor azt amit átszívott a szekrényen, csak megfordítottam a ventit, máris kintről szívta a hideg-tiszta levegőt, és fújta át a szekrényen.

gaben

Sziasztok,

megtetszett ez a (CCM) szíjas áttétel és tesztelés végett rendeltem egyet.
Nema 23-as léptetőkhöz való, úgy tűnik jó vétel volt.
Áttétel 1:2.5, 3M fogasszíj, csavarral állítható szalagfeszítés, az egész cucc por-festett alumínium.

A gépállvány rajzát is leadtam a hegesztőknek, ha elkészül boldog leszek és folytathatom a munkát végre.

remrendes

Azert a tervekrol is tehetnel fel kepet :)

kaqkk007

Ez az áttétel engem is érdekelne ,  linket tudnál feltenni ?

gaben

gaben

Szia,

majd ha készen leszek a gépvázzal, akkor teszek fel róla képet.
A terv fejben megvan, és egy része gépen is, de a "D" tervek menet közben készülnek. ;)

gaben

Ma sikerült behúzni az új tápot a műhelynek, illetve annak a kis Hensel elosztónak ahová majd a marógépet fogom megtáplálni energivel. (frekiváltó kontra FI relé összeférhetetlenség)
Majdnem sikerült hibátlanul, csak az oszlopos gépem indult el balra. [#vigyor]