Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Teljes hőprofilt be lehet állítani?

xw705sph

Lenne értelme? Mármint az első panelt mérnéd/ellenőriznéd?

gaben

Értem, köszönöm a felvilágosítást. [#eljen]

Még egy kérdés, az SMD alkatrészek mekkora hőt tudnak és meddig elviselni?
Mi az optimális forrasztási hőmérséklet?

A ki és be forrasztások során elég nagy hőterhelés éri a különböző alkatrészeket, gondolom a cél az, hogy minél kevesebb ideig tegyük ki ennek.

hjceuha7t

Sziasztok
Ennek az órának a kapcsolási rajzát meg lehet találni valahol?
A HE-n találtam de nem az eagle-t használom.
köszönet.

xt79ipd3

Szia!
Erre én is tudok nagyjából válaszolni, mert SMD csarnokban dolgozom sok éve.
Nálunk a forrasztókemencéknél a csúcshőmérséklet 260-270 Celsius. Kb 5 perc, mire a panel végighalad benne. Persze a kemencén belül fűtőzónák vannak, amiket különböző hőmérsékletre lehet beállítani. Előmelegítés - tényleges forrasztási hőm. - hűtőzónák. A különböző típusú panelekhez más-más hőprofilt csinálnak a mérnökök.
Van kétoldalas NYÁK, aminek mindkét oldalára ültetünk alkatrészeket. Ezek kétszer mennek át a kemencén. Második alkalommal a panel alján már a beültetett, forrasztott alaktrészekkel.

xw705sph

A csúcszónák akár 275-280-ra is be lehetnek állítva, de 250 fölé általában nem mehet a panelen mért hőmérséklet.

99cwyhfhj

IdézEzek kétszer mennek át a kemencén. Második alkalommal a panel alján már a beültetett, forrasztott alaktrészekkel.

Azok miért nem mozdulnak el a második hőhatásra? Annyira odaszippantja a "kohéziós" erő?

myh3s85c3

Ez alapján dolgoztam, csak átalakítottam a nálam fellelhető anyagokhoz:

SMD melegítő

xt79ipd3

Így van. Illetve arra az oldalra csak apró, könnyű alkatrészek vannak ültetve. Pont azért, hogy ha meg is olvad a forrasztás, ne potyogjanak le.

xw705sph

A nagyobb alkatrészeket, pl SMD vagy "pin in paste" csatlakozókat ragasztják.

kgw0eik66

Egészen kis méretű smd alkatrészek is simán forraszthatók pákával. 0805 még kényelmes de szereltem panelt 0402-vel is. (1 * 0.5mm) Egy két darabos nyákokhoz szvsz a leghatékonyabb megoldás. Mondjuk a BGA tokozást így már nem lehet használni.

gaben

Sziasztok,

mivel új (POM) szerszámtárat kell készítenem és a magasságmérő is máshová kerül ezáltal, meg kellett rajzolnom pár alkatrészt úgy, ahogyan az a gépen is szerepelni fog, nehogy ütközés legyen belőle később.
Sikerült beszerezni, valamint megrajzolni a hiányzó alkatrészeket így majdnem teljes a fix elemek listája.
ISO10 ER16 collet chuck például nem volt sehol, ezért azt kénytelen voltam megrajzolni.

gaben

Szia,

én is elkészültem a LED panelek forrasztásával és összességében sokkal jobban féltem tőle, mint amilyen jól sikerült belejönni az első panel után.
Persze nekem is akadtak gondjaim, mert a 124db LED egyik darabjánál a 4 lábból az egyiket nem forrasztottam meg és az kinyírta a mögötte lévő 10db-ot, szóval ezek helyére újat kellett rakni.
Morvfer7 fórumtársunk küldött egy arduino-ra való LED teszter progit, így le tudtam próbálni a kompletten (ideiglenesen) összekötött paneleket.
Aztán kaptam egy új firmware-t is, mert a bal alsó LED a másodperc váltásoknak megfelelően mindig villogott és ez zavaró lenne a kész óránál.
A neheze mondjuk még hátravan, mert a faelemeket pontosan kell kivágnom a CNC géppel, remélem sikerül.

Üdv, Gábor

[yt]WtiIHfnLjHg[/yt]

niu7vyvp0

Szia,

Nagyon szuper lett :) ilyen teszt program nekem se lenne rossz, újra forrasztgattam a ledeket és szépen világít mindegyik, viszont az a bajom, hogy mintha "zavar" lenne az éterben, mert azok a ledek amiknek nem szabadna világíatni furcsán vilognak :( De érdekes, hogy a paneleket szét szedve kettesével meg nem villognak.... . Az óra működik, ha azt nézem, csak a villogásokat kéne megszüntetni.
Kérdésem, hogy szerinted a forrasztásnál rajta maradt gyanta okozhat ilyen zavarokat a rendszerben? tervbe van, hogy izopropillal lemosom a gyantát, remélem az megoldja a dolgot majd :)

xw705sph