Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Üdv minden kedves hobbystának,

pár éve már készítettem egy párizsos órát Zsófi lányomnak, de ígéretet tettem arra, hogy Panna is kap valami hasonlót.
Egy kicsit megkésve, de nekiálltam befejezni a tavaly elkezdett tervet ami szintén Morvfer fórumtársunktól van és Lixie óra névre hallgat.
A szükséges anyagok már megvannak hozzá, persze millió kis apró cuccot rá kell forrasztani a nyák lapokra és fel is kell éleszteni, de remélem fog menni.

Az alapot én fából szeretném elkészíteni, mivel az jobban tetszik a 3D nyomtatott ronda műanyagnál.
Alul füstölt tölgy lesz, felette pedig sapelli mahagóni.

A szerszámpálya készítése még hátravan, de a modellt sikerült befejeznem.
A plexilapok kicsomagolása közben eltörtem az egyik szám lábát, de talán meg tudom ragasztani plexiragasztóval. [#fejvakaras]

vyvk7xm7

Ez a "füstölt tölgy" már megint milyen újmódi huncutság?
Mért kell azt füstölni? És legalább tölgyfa forgácson füstölöd? [#vigyor2]

ra8nsmk6w

Szerintem gözölt bükk lesz az ami egy kész alapanyag.
Nagyon jól megmunkálható, kellemes anyag.
Aztán meg ki tudja! [#nemtudom]

ihvhgd64x

Figyelj oda! Szépen csináld meg! [#kacsint]
Valszeg nekem is kell egy ilyen szett. Én is fából akarom a nyomtatott alkatrészek kiváltását. De én a tölgyet lánggal fogom öregíteni.[#vigyor]

gaben

Sétálj be egyszer a Zatik-ba, aztán meglátod, hogy ott mennyi úri huncutság van. ;)
Direkt ehhez kerestem a múltkor náluk alapanyagot és ez a kettő nagyon megtetszett.

gaben

Értettem! :D

Megpróbálom a lehető legjobban megcsinálni, a modell berajzolása baromi sok időmet elvitte már, bár most ez nem számít.

Még vennem kell 2mm-es hosszú marót a marási műveletekhez.

wvs6cpz09

A füstölt tölgynek csak a felülete ilyen szép csokibarna. Nem volna célszerűbb készre munkálás után "füstölni"?

xt79ipd3

Az nem játszik, hogy te magad pácolod a fát a megfelelő színre? Én a Perla vizes fapácot szoktam használni, mindenféle szín létezik belőle. Végül keményolajjal kezelem a pácolt fát.

ku55dfr0s

"Ez a "füstölt tölgy" már megint milyen újmódi huncutság?"

Kb. olyan mint a nagyáruházak füstölt-kötözött sonkája..
Füstöt soha nem látott, de legalább füst íze+színe van, amit a füstízű PÁCTÓL kapott.. :)

gaben

Nem én füstöltem és ezután sem fogom, csak megtetszett így hát megvettem. ;)
Egyébként ez félbevágva is ugyanolyan csokibarna.

wvs6cpz09

Füstöt valóban nem látott de csak azért, mert csípte a szemét az ammóniagőz :)  És ettől lett nagyon szép.

Fa "füstölése"

wvs6cpz09

Akkor az nem a hagyományos értelemben vett "füstölés" hanem a fa 180-220 fokon történő hőkezelése kb két napig. A cellulóz részben karamellizálódik (teljes kereszmetszetben)  attól ilyen szép.

Én csokibarna bükk deszkákat vettem Szentendrén kb tíz éve. Akkor kezdte ott gyártani egy ezzel induló kft. De már nem találom őket sehol...

vyvk7xm7

Heu Réka.

Nem tűnik oktalanságnak, vannak előnyei. És még a színe is tetszetős.

gaben

Tényleg baromi-szép élőben is, és eszméletlen füstös illat van tőle a műhelyben. [#nyes]
Arra viszont kíváncsi leszek, hogy a marási műveletek után fel tudom e szépen csiszolni, mert lekenni nem akarom semmivel, az már elrontaná a természetes színeket, erezetet.

@Roland, puskatuson én is szoktam használni hasonló cuccot, de erre nem akarok rákenni semmit. Ott az időjárástól, karcoktól, stb. is meg kell védeni a fát, itt ilyesmi nem játszik szerepet, a szobában lesz.

wvs6cpz09

Ha nem akarod utókezelni, akkor legalább a finomcsiszolás után egy nedves szivaccsal töröld át az egész felületét. Ettől másnapra a felületen lévő mikroszkópikus szöszök mind "felállnak" és aztán abban a helyzetben megszáradnak. Ezután egy nagyon óvatos újra csiszolással mind eltűnik(letöredezik)

Szép sima, tetszetős felülete lesz. De azért egy méhviaszos bútorápolót csak megérdemelne...