Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Na igen, hűtéssel/kenéssel a felület minősége is sokkal szebb lett.
Bandi barátom bányász logója is letesztelve.

Varga László

A gyémántlapkákat tán a vitrinben tartod?
Akár besimíthattad volna 0,1 tizedes fogással az alu alapodat:

gaben

Jó ötlet, bár arra most nem volt időm.
Vendégek jöttek közben, úgyhogy a végeredményre mentem csak le a műhelybe. ;)
Egyébként is ez most csak egy teszt volt, Bandi barátom felé, hogy miképpen muzsikál az új maró a logónál.
A végső cél egy bicskán történő logó marása lesz majd, persze kisebb méretben.

gaben

Üdv,

kipróbáltam az új gravírmarót, amit a Perfor-nál vettem.
Ez egy 60 fok, 3mm-es hardox bevonatú maró és nagyon szépen dolgozik ha kenőanyagot is adok neki.
Persze a logómnál direkt nem adtam neki, hogy lássam nem törik e bele megint a hegye, de a további feladatnál az egész rézlemezt befújtam TIP-TAP-al.

guliver83

Szia
Régebben csináltam ilyen és hasonló dolgokat sárgaréz lemezre,de át is kellett vágni 20 fokos 0.2mm gravírtűvel amit Motoros csinált nekem nyák gravírozáshoz. Az átmérője olyan 30mm talán. Nem használtam kenőanyagot.
A te fotódon nem látni, hogy sorjás vagy sem.
Lehet csak a fotó miatt!

zozo

Én egyszerűen menetvágó spray-vel fújok időnként a kínai 100 Ft-os HSS maró elé, illetve a maró élére, persze menet közben. Ez is sárgaréz lemezre készült. Ha jól emlékszem 20 fokos 0,8-as vagy 1 mm-es maró volt.  Betűmagasság tizedét szoktam marónak használni.

guliver83

Ez nagyon szép lett![#taps][#eljen]

gaben

Klassz ez is. [#eljen]
Motoros-tól én is majd fogok venni gravírtűket, de ez gyorsan kellett és a katalógusadatok szerint 67HRc-ig lehet vele kapirgálni.

gaben

Jaja én is azt használtam ebben az esetben, tök felesleges volt beindítani a kompresszort, mivel az anyagba csak 0.1-0.3mm-ig ment le a maró.
Egyébként szép munka, grat! [#eljen]

Nálam még csak kezdő fázis ill. kóstolgatás folyik e téren, az aluminiumot szépen vitte a kínai gravírtű, de a réz azért picit keményebb anyag.

zozo

Köszi mindkettőtöknek, de egy fontos dolog kell még ide. Csak félkemény vagy kemény sárgarézre lehet szépen gravírozni. A készre polírozott/tükrösített táblás anyagok baromi drágák,  bár nagyon szépen lehet forgácsolni. Persze azt nem akarták soha megfizetni, ezért fémkereskedésben vettem táblában, feldaraboltam,  aztán a vízszíntes marógépemen felpolíroztam. Néha sikerült nagyon jó minőséget beszerezni, amivel öröm volt dolgozni. Percek alatt tükrös lett a felülete.

Gábor, mindenki úgy kezdte, ahogyan Te is, kísérletezéssel.
Én még a '80-'81 körül csináltam az első pantográfomat, mert akkor még nem lehetett hozzájutni. Marókhoz meg főleg nem, ezért a fogtechnikusok maróihoz terveztem a gépemet. Rengeteget kísérleteztem vele, mire sikerült a gömbfejű marókkal szép és sorjamentes  kontúrokat csinálni rézlemezre. Akkoriban petróleumban úszott a lemez, az volt a kenés és a hűtés is :)
Más anyag nem volt elérhető, esetleg még plexibe gravíroztam, hátulról. Később a dekor műanyag lemezt lefújtam nitróval, aztán arra írtam a postaláda, kaputelefon feliratokat. Karctűt vídiából csináltam, azzal tudtam írni a fém tollakra is. Keserves út volt, de nagyon élveztem az eredményt, hiszen mifelénk teljesen új dolog volt. Később több gépet is csináltam eladásra, sőt még most is van pár megmaradt félkész alkatrész, amit már nem fejeztem be. (bocs a történelemért, de kiesett belőlem[#kacsint] )

gaben

Köszönöm, hogy megosztottad a régi emlékeidet, öröm volt olvasni. :)

Számomra hasonló élményt nyújt a gépem, imádtam tervezni és persze építeni is.
Most pedig imádok rajta dolgozni, (Dezsoe fórumtársunknak hála, ismét minden működik) és az eredményt bámulni.
Ma délután is elindítottam a kulcstartós projektet és utána fölmentem vacsorázni, a gép pedig tette a dolgát.

Fantasztikus érzés.

gaben

Apósomnak is csináltam meglepit az ajándékai mellé.

Szalai György

Hulladékgazdálkodás?
Az is meglepi volna, ha a kiesett betűket beletennéd a paradicsomlevesébe. [#vigyor2]

(Katonakoromban a kiképző tizedes reggeli kávéjához mellékelt kockacukros pohárba raktunk egy hungarocell kockát. Próbálta is belefojtani, a szakasz örömére. Persze megvolt a csíny, jutalma.)

gaben

Dehogy, ezeket kemény 20Ft-ért vettem a kreatív boltban. :D
Amúgy gondoltam rá, hogy a betűkkel is kéne valamit kezdeni, de azért a levesbe durva lenne.[#vigyor]

zozo

Vagy ha a kivágáshoz használt betűtípusok közül választasz,
esetleg átszerkeszted fusionban,  akkor megmaradtak volna a helyükön, oszt' nincs velük gond [#kacsint]
Kívánt volna még egy kis sűrített levegőt a vágás, de elsőre így is jó.[#eljen] Ezt is keservesen ki kell tapasztalni, másképp nem megy.