Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

svejk

gaben

Bezony, viszont pár furatot így is rá kellett tennem, hogy ne boruljon előre. ;)

svejk

Ha az lesz a "kezelőállás" akkor célszerű lenne még most átkonfigurálni a tengelyeket az általános szabály szerinti elnevezésre mert ha ezt megszokod később nehezebb lesz.
Saját tapasztalat, hogy nem érdemes egyedi utakon járni.

Az induktív érzékelők elhelyezéséért úgy emlékszem kaptál már eleget én még annyit tennék hozzá, hogy a szintbe szerelhetőeket részesítsd majd előnyben, főleg ha majd később a helyükre kerülnek.

gaben

A tengelyek elnevezése számomra egyértelmű, amúgy nem ez a kezelőállás. Ahol most a marógép áll az a home helyzet és a másik irányba dolgozik.
A lézernél is ez a home állapot és munka közben az is a marógép felé dolgozik.
Úgy rakom le a stock-ot a gépasztalra ahogy a Fusion360-ba is rajzolom. Hosszanti oldal az X, rövid az Y, függőleges pedig a Z. Számomra ez így tökre egyértelmű.
Mint ahogy azt rengeteg CNC router gép esetében is láttam amikor elkezdtem ismerkedni a CNC világával.
Az induktív érzékelők is a végleges helyükön vannak és szuperül muzsikálnak, nem áll szándékomban átszerelni őket, ráadásul ebben a formában gyakorlatilag lehetetlen is lenne. Nem így terveződött a gépezet és a kiszolgáló berendezések elhelyezése.

svejk

"Amúgy nem ez a kezelőállás"

Oksa, ennyi...
A többi meg majd úgy is adja magát...

gaben

Pl, itt van pár videó a tengelyek irányairól. Én is ezeket vettem alapul anno..

[yt]d99B8UmP4tE##t409[/yt]

[yt]Rd-h0YA9IzQ[/yt]

svejk

Oké, az idézettel világos a dolog.

Ez a masina lassan megérdemelné egy rendes -mondjuk lelógatott vagy csak simán karos- kezelőfelületet.

Ezt a notihoz (képernyőhöz) szaladok-visszaszaladok megoldást hamar meg fogod utálni, ez is saját tapasztalat.
Ezen nem segít semmilyen távvezérlő.

remrendes

Nem jo videot linkeltel. Legalabbis az elsohoz kepest neked pont ellentetesen vannak az iranyok.

gaben

Pont így vannak ha szemben állok a munkaterülettel. ;)
Az Y tengely pozitív és negatív irány cseréjén még gondolkodom, talán az zavar meg.
A rajzok ill. a megmunkálás szempontjából mindegy, de talán mégis jobb lenne ha a másik irányba home-olna az Y tengely is. [#fejvakaras]

remrendes

A munkaterulettel 4 oldalon tudsz szemben allni, a foorsoval csak 1. Az lenne a gep eleje.

gaben

Persze, a többi csak nézőpont kérdése. ;)
Mégis ugyanaz a rendszerem van, mint a videókon, szóval nem kell aggódnod én így használom.

gaben

Múltkor eszembe jutott, hogy mi van akkor, ha nincs levegőnyomás a rendszerben, a masina meg nekiáll szerszámot cserélni automata üzemmódban. Ma ezt a problémát is sikerült orvosolni, egy nyomáskapcsolóval.

gaben

Üdv mindenkinek,

az utóbbi napokban a bemérők tesztelése van éppen soron.
A szerszám magasságmérőm egy Metrol toolsensor, a bemérőm pedig egy 3D finder taster.

[yt]4dqPHPMNhoI[/yt]

PSoft

Szépen alakulnak a dolgaid a gép körül.[#eljen]

Tecccik' a CRT csöves laptop...honnan szerváltad?[#kacsint]
Nem nehéz lecsukni a fedelét?

gaben

Szia Béla,

köszi, igyekszem kihozni belőle a legtöbbet. ;)

Tényleg úgy néz ki, mintha katódsugárcsöves lenne, de ez már megint a nyamvadt kamera miatt van. [#vigyor]