Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

remrendes

En meg egy olyan tesztre varok, hogy adott terhelesre mekkorat mozdul a hid.

zozo

Ez aztán az ünneplő pacsker! Kényezteted rendesen.
(én az alátámasztást kijjebb tenném, hogy a csavar leszorító ereje ne feleződjön. Anyaglefogatásnál negyedelni szoktuk a távot)

b7gwr90m6

Felteszem még1 szer :)
Szval ha igazán leakarod fogatni:) lásd kép.
Ha esetleg érdekel, szolj:)

gaben

Köszi, de ezek nem kompatibilisek az acéllapommal.
Most fognak majd készülni a speckó lefogatók.

gaben

Át tudom még tervezni hosszabbra, nem gond.

Más, az M6-os meneteket meg akarom védeni a forgácstól.
Tegnap böngészgettem a netet és az essentra components-nél találtam pár típust ami elvileg jó lenne.
Le is adtam a rendelést 2 féle típus 5-5 mintadarabjára és ma reggel a postaládában  voltak.
A műanyag túl kemény, de a fekete gumis szerintem jó lesz a feladatra.
Max a kupakját levágom, még úgyis használható marad.

zozo

Az jutott, eszembe, hogy a nagyobb ritkán használt felületet le lehetne takarni 1-2 mm-es mágnesfóliával, amit a dekorosok is használnak. Bár ha a hűtővíz alá tud szivárogni, az úgy nem túl jó.
Gondolom úgyis inkább alut, műanyagot, rezet stb. marsz a csisz gépeidhez.

gaben

A Fogbuster-ből sok hűtővíz nem fog kijönni, a kényesebb marásoknál pedig lehet csak levegőt használok majd.
Amúgy jó ötlet ez a fólia is, de ennél a gumidugós megoldásnál csak kikapkodom ami útban van és mehet is a munka. ;)
Egy nagyobb satu is kelleni fog ill. egy vákuumasztal is jól jönne néha.

Szalai György

Kandi figyelemmel legeltetem a szemem a masinádon és ébredt bennem egy halvány gyanú.
(Kérdő mondat.) Hogy tán nem is annyira szükséges az a nagy gonddal készített menetháló?
Hiszen, ha tizedennyi lék volna a lemezen, praktikusan elhelyezve, az sem vonna le a használhatóságból, csak annyival kevesebbet kéne most bedugózni.

Egy-egy átlagos munkafeladathoz az összes lyukaknak hány százalékát fogod használni?
Lesz olyan, hogy ötven százaléktól többet?

S most, hogy a kávémnak felét már benyeltem, ,,jutott eszembe számtalan. Szebbnél-szebb gondolat".
-Mivel, barátja vagy a mágneseknek.-
Nem-e volna-e eléggé erős, ha az asztallemezre szippantott villanymágnes közepibe fúrott menethez volna srófolva a leszorító?
Na, az volna univerzálisan elhelyezhető leszorítási pont. Tologatható lyukak a lemezen.[#vigyor2]

gaben

Szia Gyuri,

nyilván nem lesz szükség az összesre, de itt nem csak a satumat kell majd leszorítanom.
Sok projekt lesz még a gépasztalon és lesz olyan, ahol az egész asztal felülete fog kelleni (persze itt sem mindegyik menet), lesz olyan ahol több kis szigetre lesz szükség, stb.

A dugók azért kellenek, mert a nem használatos menetek így nem tömődnek el, de ha mégis pont azokat kell bevetnem, pár dugót kikapkodok és boldogság. ;)

Én nyugodtan alszom, ne aggódj te sem emiatt. ;)

PSoft

Felvetődik a kérdés...
Vajon, mi lehetett Gyuri reggeli kávéjában?[#vigyor2]

000000000

Ez az agyon fúrkált, menetelt acéllemez milyen vastag, milyen méretűek (M6, M8, ...) a menetek benne? Nem félsz attól, hogy a hűtő-kenő folyadék aláfolyik és összerozsdásodik alul a két felület? Ugyanis ilyen egyszerű "dugózásokkal" a leszivárgó folyadéknak nem fogod útját állni.
Vajon mennyire síklapú ez a cucc, és ha nem az (nyilván nem az, ha finomítjuk a felbontást) mi lett az eredeti gépasztal párhuzamossággal, síklapúsággal? Vagy a "hipli-huplikat" kiszedni próbálod majd, és felmarod (netán fel is szupport köszörülöd) az egész asztalt?

Ilyesmi apró problémás kérdések jutottak eszembe meglátva a művedet, illetve majd ha tudom a lemez vastagságodat, menet méretet, van még pár aggályos dolog ezek függvényében.

zozo

Az valószínű, hogy a tízen' mm-es menetes lap "dobja magát" a lyukak fúrása miatt, de feltételezhető, hogy Gábor a hídra/Z-egységre rögzített indikátor órával ellenőrizte a rögzített lap síkságát.  Nyilván dímbes-dombos, de ha neki belefér az elképzelt tűrésbe, akkor jó.

Az valóban nem szerencsés, hogy nem átmenő furatok vannak.

Az, hogy mennyi eltérés van az asztal négy sarka-közepe között, az érdekes adat lehetne nekünk is.

Már csak azért, mert én az elején is hiányoltam a váz oldallapokkal való merevítését. Úgy gondoltam, hogy a váz igazodik majd a felső szerelvényhez, ráfogatott vaslapokhoz és nem fordítva. Persze így pár kép alapján nehéz megítélni...

Szalai György

A kávémba csak a gyárilag belekevert okosító és hasmenesztő volt benne. Meg a tradicionális kanál.
Azután belehullott egy magvas gondolat, szárba szökkent és nagyra nőt, mint az égig érő paszuly.
Már késő volt eltaposni.

Ha igaz, abból a piros nyelű, bádogból készült Hobby CNC leszorítóból a jobbikfajta 900 N erővel terhel. A kicsi csak 260 N-t tud.
Szerintem még ennyi leszorító erő is csak azért lehet indokolt, mert a Hobbyista nem támaszt oldal irányban.
A leszorító erő végletekig növelésével, a statikus súrlódás fokozásával akadályozza az oldalirányú elmozdulást is. Általam nem mindég követhető okból.

Ehhez képest egy jobb, 10 W teljesítményű tartó elektromágnes a 63 mm átmérőjével és 30 mm magasságával 1 kN tartóerőt produkál.
Pont oda tehető ahová kell, és van benne M8 menet.
Jó nagy forgácsoló erő kéne hozzá, aminek a függőleges irányú összetevője akkora, hogy fel tudná tépni.
(De az is lehet, hogy az elektromágnes szabályozható leszorító erejével még egy szerszámtörésnek is elejét lehetne venni.)
Hülyeség?

PSoft

Egy apró adalék a mágneshez...

Volt kollégám asztalán, egy kb 80 mm átmérőjű klasszikus "hangszórómágnes" szokott heverészni.
Fő funkciója/feladata volt a mágnesnek, pld. elosztószekrények szerelőlap díszítése közben összeszedni, -az amúgy nehezen eltávolítható- a fúró/menetfúró után keletkező acélforgácsot.
Kitalálta az én kollégám, hogy ott az asztalán, faszán megtartja a mágnes az amúgy mindig szanaszét guruló, fúrókat/menetfúrókat.
Szépen fel is díszítette velük a mágnesét, faszán -sündisznóra emlékeztetően- tartotta is a mágnes őket.
Onnantól kezdve, kizárt volt, hogy szanaszét guruljon bármelyik is.

Igen ám, de...
Rövid úton kiderült, hogy mégse volt olyan nagyon fasza ötlet az az ötlet.[#vigyor2]

dtb

Konkrétan erről tudnál valami linket berakni? Még nem láttam ezt a fajtát. (meg még sok mindent :-) )