Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

zozo

No persze hulladék úgy is lett volna :)

gaben

Igen, ha több időm lett volna a projektre, akkor más betűtípust választok.
Illetve találtam is, de arra meg nem akart pályát generálni a mocsok. [#nemtudom]
Ez most így sikerült, talán majd legközelebb többet tudok vele szórakozni.

PSoft

Igaz, hogy nem stencil, de ha csak "írni akarsz" a lézerrel...
Van itt pár egyvonalas font.

gaben

Köszi a linket, majd bogarászok közöttük. Ja igen, a stencil betűtípust tegnap megtaláltam, de azzal nem boldogult a Fusion vagy én voltam béna.

Mivel az utóbbi napokban sokat voltam a műhelyben, feleségemnek is csináltam egy kulcstartót ill. magamnak is.

PSoft

[#eljen]

Na végre...
Az első fotó, amelyiken már jól kivehető az a titokzatos "Aknai-féle" logó.[#kacsint]

zozo

Nézd meg, micsoda spéci befogópofákat mart hozzá! Csak hobbista képes ilyent elkövetni [#nyes]

Úgy be fogtam volna lépcsős (párhuzamos) puhapofába, csak úgy zörög![#eplus2]

Egyedül a kerek kutyabilétáknak martam ilyen befogót életem során :)

gaben

Na ja, ha csak ez a kettő lett volna, én sem küzdök vele, de van még vagy 30db a kollégáknak, így kénytelen voltam befogót csinálni az élletöréshez, hogy pontosan vissza tudjam fogni őket a megfelelő pozícióba.
Bár ez sem az igazi, mert ha kiveszem a 4mm-es párhuzam alátétet, akkor felfelé mozdul mindkét alurúd.
Talán ha a satu síkja alatt lennének a lemezek.....[#fejvakaras]
Ezt a megoldást a NYCCNC-től lestem el, amikor a Fusion-ös kulcstartót marta.
Persze a satum is csak 50mm-es. :(

PSoft

IdézCsak hobbista képes ilyent elkövetni

Jahhh...még az elején.[#nyes]

Én, a sima pofától se ijedek meg...
Egy-két rapid hasábot szoktam alátenni a befogáshoz.
Mindegyik satu emel annyit meghúzásnál, hogy a hasáb éppen kihúzható.[#kacsint]
Ha nem, akkor meg...ott marad.[#eplus2]

gaben

Sziasztok,

csináltam az előbb egy hevenyészett videót a bemérésről, majd marás és letörés egy 40x40mm-es alurúdon.
Dezsoe kollégának köszönhetően most már a bemérő átmérőjével korrigálja a mért értékeket. [#worship]

A videó kettőből van összevágva, mert sajnos a marás utolsó pár másodpercében ismét leállt a frekiváltó. Ezt csak most vettem észre a videóban, de mintha pont akkor kapcsolt volna be a kompresszor is. [#fejvakaras]
Na ezt majd még szimulálom párszor holnap, talán meglesz  a bűnös. Bár régebben sosem volt ilyen gondom.

[yt]hXmJCSwYzAs[/yt]

dezsoe

[#eljen] Na, egyre klasszabb a masinád! A leállás nekem is feltűnt, hümmögtem is rajta, hogy miért áll le, de így értem. Az M3 delay after on-ba is írj egy kicsit nagyobb értéket, mert éppen csak eléri a fordulatszámot a főorsó, amikor már megy is az anyagba. (Ha egyáltalán már eléri.)

Van valami, ami még nem tetszett a beméréskor, küldd már el a profilod. Megnézem és mondom, mi bajom. (Remélem, hogy csak beállítási hiba...) :)

gaben

Szia Csaba,

köszi, elküldtem a profilt.
Írtam 3 sec-et a jelzett ablakba, de biztos nem emiatt áll le a főorsó. Viszont így sokkal biztonságosabb a marási művelet, köszi a tippet. [#eljen]

dezsoe

Szia!

Persze, ennek semmi köze a leálláshoz. Majd azt is megkeressük.

Jól láttam, hogy nem megfelelően megy a mérőpontra a szerszám. Különösen izgalmas volt, amikor a mérőfejjel ment arra. [#wilting] A probe beállításoknál valahogy kikerült a pipa a Greater Z is safer in G17 elől, ezért nem emelte fel teljesen a Z-t, amikor ment a mérőpont felé. Engem kivert a víz... Tedd vissza azt a pipát, míg nem késő! :)

gaben

Mindig figyelem, hogy nehogy lezúzzam a cuccot, és persze használom  a safe probe módot, na de huhhh... köszi [#vigyor]

gaben

Üdv mindenkinek,

ma este kitettem a szűrét az RS485-USB illesztőnek, ami így a szekrény mellett kapott helyet.
A bekötő kábelt is lecseréltem árnyékoltra, mivel egyedül ez volt UTP.
Egy rövid teszt során bizonyossá vált, hogy ez okozott az utóbbi időben egyre gyakrabban marómotor leállást a Modbus kommunikáció hibája miatt.
Köszönöm Csabának is a közreműködést. [#worship]

svejk

UC300-ad van ugye?
Annyi I/O mellett minek a ModBUS?
Nem lenne egyszerűbb és biztosabb az analóg  meg egy start jel?