Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Jó kérdés, valszeg azzal is jó lenne, de sosem agyaltam rajta. [#nemtudom]

gaben

Üdv minden hobbistának,

ma nekiálltam a CNC gép kocsijaihoz gyártani az új zsírzószemeket.
Persze ezekben lesz még egy M5-ös menet, hogy a Festo csatikat bele tudjam tekerni.
Ezek csatlakozó felületét és a magméretet a CNC géppel fogom elkészíteni, amint megjön H.Józsitól az új "családbarát" kompresszor. [#nevetes1]
Egy automata zsírzó cucc lesz majd rajta, ami még nincs a műhelyben.

8rkg39jcu

Hogyan esztergálsz be ennyire közel a vállhoz? Ez CNC eszterga?

gaben

Ez a TOS MN80-as műszerész esztergám és menetvágáskor mindig beszúrok egy kicsit, hogy a menetkés könnyen kifusson ill. lássam mikor kell visszafelé kapcsolni.

8rkg39jcu

Tudnál esetleg egy videót készíteni a menetvágásról? Jól értem, hogy nem nyitod a lakatanyát, hanem csak irányt váltasz és kihúzod a kést?

Én egyszer próbáltam irányt váltani, de azonnal leoldott a biztosíték. Hiába van 3x16 Amper C típusú kismegszakító. Gondoltam rá, hogy inverteresíteni kellene fék ellenállással.

6x0ud2xg

Azt hittem megvakultam... A négypofás tokmányban fogod meg a hatszögletű sárgarezet ?  Bajlágot nem látok . Hogy fut központosan ?

gaben

Ez egy 370W-os motor és persze nem egyből kapcsolom át, először lekapcsolom, aztán jöhet a másik irány. ;)
Menetvágáskor a legalacsonyabb fordulaton megy a motor.

gaben

Kénytelen vagyok, mivel a 3 pofás tokmányom totál használhatatlan, abban sosem tudom központosan befogni, ebben viszont igen.
Ez csak egy 8mm-es hatszög réz, nagyobb anyagokat én sem tennék bele.
A hatszög forma pedig kell a kocsikon történő meghúzáskor.

gaben

Sorry, de most nincs időm videózni.
Lakatanya zárva, nem húzom ki a kést, csak irányt váltok.
Biztos egy profi nem így csinálná, de én kezdő vagyok és eddig tökéletes az összes menet, nem tört még el semmi.

8rkg39jcu

99cwyhfhj

Lakatanyát soha nem nyitjuk ki. Amatőr megoldásnak az is jó, hogy az utolsó (fél)menetnél megállítod a gépet és kézzel fordítasz a tokmányon,  amíg a vállhoz ér a kés.

Gábor ügyesen csinálta, kell ilyenkor a beszúrás tőben.
3 fázisú motor irányváltáskor azonnal befékez és irányt vált, kis gyakorlás után simán megy "kést kikap - iránytvált" kétkezes mozdulat.
Öreg esztergályos barátom ilyen alkatrésznek beszúrást sem csinált, de mindig a menet végén kapta ki a kést. Ott drukkoltam mellette, hogy mikor bacca el, de nem sikerült olyat látnom [#vigyor]

99cwyhfhj

IdézLakatanya zárva, nem húzom ki a kést, csak irányt váltok.

Ezt hogyan? Kottyanásmentes esetleg golyósorsós a vezérorsód?

Gyakorold kivenni/kikapni egy gyors egész fordulattal  a kést, ki kell azt emelni a menetből. Nem tesz jót az élének sem ha visszafele járatod a menetben. A visszafele tekert dörzsár esete.

t5jvxzhgc

Hogyan...hogyan...

Gábor ügyes, Te meg...nem! [#vigyor]

ku55dfr0s

99cwyhfhj

Aláírom![#kacsint] Nem tudta, hogy úgy lehetetlen, ezért megcsinálta![#vigyor]

No meg ha a kéziszán nagyobbat kottyan mint a vezérorsó/lakatanya, akkor a kés "visszavezetődik" a menetárokban.