Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

remrendes

Ekkorat kottyan a golyosorso? Vagy ennyire pontatlan a home szenzor?

gaben

A tengelyeket kióráztam és pár ezred van csak benne a visszaállás során.
A home szenzoroknál lesz a bibi.

dezsoe

Ki tudod próbálni ideiglenesen mikrokapcsolóval azt az egy tengelyt? Hátha csak az érzékelő szórakozik veled.

gaben

Elvileg ki, valahol van is otthon mikrokapcsolóm.
De, hogy mikor lesz rá időm....
Millió dolgot be kéne még fejeznem a gépen. :(
Holnap szeretnék a szerszámhűtés kivitelezésével foglalkozni.

ra8nsmk6w

Igazad lehet! Én a motornak nem néztem utána. Azért gondoltam a nagy fordulatra mert láttam a paatronos befogót a motoron. Azt, hogy azt a nagy követ forgatja munka közben, nem tervezném! Viszont egy csapos követ beleképzelnék. A motor ismeretének hiányában csak képzelnék.

gaben

Szép jó estét,

sikerült a hétvégén befejeznem a levegős rendszert.
Ez többek között tartalmaz egy fő levegőszűrőt, 2db vezérelhető kimeneti ágat, a szerszámhűtés tartályát, valamint a leendő vákuumszivattyú bemeneti szűrőjét.

Az egyik mágnesszelep vezérli a Fogbuster szerszámhűtő levegő betápját, a másik pedig a bemérő szenzor szennylefúvója lesz.

A szerszámcserélő is innen kap levegőtápot, mind a manuális, mind a vezérelt kimenethez.

Azt hiszem már csak a 2db vészkapcsolót kell lekábeleznem és készen vagyok a géppel.

izbeki

Gratula a gépedhez, nagyon szuper![#taps]
Ide írj: tibor.izbeki kukac gmail.com

ra8nsmk6w

Szia Gábor!
Tanulságos jó fotók. Amiért tollat ragadtam az, hogy mikor kezdted az épitést Mondtam 1 elektromos szekrény kevés lesz.
Én most 3-at számoltam, de van még ott hely további szekrényekenek. (Nekem 5 van és még mindig kell)
Ne vedd komolyan a szurkálódást. Kezdettől fogva kisérem figyelemmel a munkádat, és csodálom az eltökéltségedet.
Kivánok további jó és szép munkát!

gaben

Szia,

köszönöm a jókívánságokat, szükség is van rájuk. ;)
Szekrényekre visszatérve, mindig is 2 szekrénnyel számoltam, egy az erősáramú cuccoknak egy pedig a gyengeáramú részhez.
Az egyetlen plusz az a kis elosztó doboz, amiben a  marómoci hűtésvezérlése és mérési dolgai vannak. Elvileg ez is elfért volna az egyik szekrényben, de akkor már tényleg túlzsúfolt lett volna, illetve a hőmérő szenzoroknak nagyon rövid vezetékei voltak, így jobbnak láttam külön helyre tenni őket. De jobb is lett így.
A többi hely a vákuumszivattyúnak van fenntartva.

zozo

Csak hiszed, hogy lassan végzel, ahogy ismerlek, lesz még számos ötleted, hogy mit kéne tökéletesíteni, na meg persze majd az éles próbák is hozzák magukkal a megoldandó feladatokat.
Mindjárt pl. az első rezes vagy POM forgácsolási munkádnál, amikoris tele lesz a lineáris sín és az orsó forgácsporral, műanyag egérrosszral :) . Aztán agyalhatsz, milyen védőfalat, burkolatot kéne kitalálni :)

Természetesen gratulálok, hogy ilyen kitartással konoksággal építettél, mert a gép működni fog, az látszik.

Az meg majd kiderül, mit tudsz belőle kihozni forgácsolási teljesítményben, pontosságban.

szf

Home kapcsolókkal mi a helyzet, kicserélted vagy áthelyezted őket?

gaben

Köszönöm,
ez így van, rengeteg ötlet van már a fejemben régóta.
Az első tényleg az orsó és a profilsín védelme.
Kell egy komolyabb munkafelület is, azt hiszem ez egy menethálós acéllap lesz, rengeteg menetes furattal. :D
De a fő projekt egy +2 tengelyes forgató, hogy meglegyen az 5 tengelyem. ;)
Tavaly a Fusion-ban rajzoltam már egy alkatrészt, amiből aztán sikerült 5 tengelyes G kódot varázsolni és az UCCNC-vel megetetni.
Na ezt szeretném végre a saját műhelyemben is látni.

ebalint

Szépen néz ki így egyben!

[#eljen]

gaben

gaben

Sajnos még nem volt időm azokkal foglalkozni