Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

dezsoe

Teszteléshez két dolog. Ha már működnek a home-ok, akkor itt egy makró, amivel le tudod ellenőrizni, hogy elmászott-e valamelyik tengely. A működése rém egyszerű: először home-olod a gépet, utána mozgatod valahogy, majd MDI-ből meghívod az M20910-et, ami úgy fog home-olni, hogy nem nullázza a tengelyeket, hanem megnézi, hogy annyit mutatnak-e, amennyit kéne. Az eltéréseket kiírja a státusz ablakba tengelyenként, unit-ban (mm) és lépésszámban.

Egy fincsi kód a teszteléshez itt található, ebben van egy sor, ami jelenleg #1=2000, itt tudod beállítani, hogy milyen sebességgel menjen. Valahol, ahol elfér X és Y irányban +/- 40mm és Z irányban +/- 25mm, lenullázod a munkakoordinátákat és elindítod a g-kódot. (X-Y irányban kb. +/- 34, Z irányban kb. +/- 17 mm-t fog mozogni, de inkább legyen ráhagyás, azért írtam nagyobb számokat. A pontos méretet a diagnosztika oldalon láthatod, ha betöltötted a g-kódot.)

gaben

Húúú tökjó, köszi szépen, erre nagyon kíváncsi vagyok. [#eljen]

dezsoe

Első körben érdemes a home pozíciótól 10-10 mm-t elmozogni és néhányszor lefuttatni a makrót, hogy lásd, mennyire pontos a home érzékelőd. Nehogy elkezd egy olyan hibát keresni, ami nincs, ha esetleg nem pontos az érzékelő... :)

gaben

Na kérem, fut a "stresszteszt". Ahogy nézem ez eltart 1 órát is 1000-es sebességgel.
A másikat viszont betöltöm és nem csinál semmit. [#fejvakaras]

dezsoe

Mi a másik? A makró? Mert azt a makrós mappába tedd és MDI-ből tudod futtatni.

gaben

Jaaa, azt hittem a load-al kell betölteni.

dezsoe

A Macro_profilodneve könyvtárba kell bemásolni. Mivel két profilod is van, mindkettőbe, ha mindkét profilból akarod használni.

gaben

dezsoe

gaben

Kipróbáltam Robsy tesztábráját a lézerrel, nekem tetszik a végeredmény, nem láttam benne elcsúszást.
A sebességeket levettem, de majd elvégzem gyorsabb módban is.

[yt]LqILW04g41M[/yt]

gaben

Szia Csaba,

lefuttattam 2x, 10mm-es távolságból, íme az eredmény:

dezsoe

Hümm. Az egy lépés még oké. Az Y-on van két motor?

gaben

Hát ez az, hogy nem. Az X tengelyen van a két léptető.
Megpróbálom a másik irányba kijelölni a home-ot és ott is rámérni.

zozo

Húha...a hídon szaladgáló egység mozog szerinted +/-Y irányba?
Miért szakítottál a hagyományokkal?

gaben

Amikor terveztem a gépet, sok vegyes megoldású gépet láttam, én ezt választottam.
A Fusion-ös rajzokat is ezen koordináták szerint készítem, nekem így áll kézre. :)