Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

designr

Irtam a méretét..végy egy 7,5mm-es jobb minőségű fém csigafúrót..egy db-ból kijön a 2 gőrgő..flex..kis igazitás.
Pár száz ft..

gaben

Kösz, nem figyeltem. [#vigyor]

Asszem ezt odaadom Bátyámnak, mégiscsak Ő a szerszámkészítő.
Sajnos késeim még nincsenek, így nem tudok nekiállni legyártani. :(

gaben

Ez tökjó ötlet, de nem baj, hogy kemény az anyag?
Nem fogom vele szétcseszni a többi kapcsolódó felületet?

designr

Nem tudom..tégy egy próbát..innen nem is nagyon látom hogyan feszit.
Én ugy gondolom a behúzószárat annyira kell majd betekerni ha megvannak a gőrgők hogy azzal meg tudd szoritani..próbáld ki.

gaben

Köszi, egy próbát megér.
De előbb fölhívom kedvenc csapágyboltomat, hátha van náluk ilyen hengergörgő, bár kétlem, hogy a hosszúság is stimmelni fog.

gaben

Na kérem, csapágyboltban elvileg van átmérő azonos, a hosszból tuti vágni kell, de csak 250db rendelhető.
Inkább fogtam egy 7.5mm-es csigafúrót, levágtam a megadott méretre, lecsiszoltam az éleket és szilikonzsírral a helyére illesztettem.
Befogtam a 4mm-es patronba egy marót és leteszteltem.
Picit játszani kell vele és annyira meg kell szorítani a behúzószárat, hogy még éppen csak ki lehessen húzni belőle a marót és ilyenkor a kart előretolva lehet rögzíteni teljesen.
Legalábbis kézzel nem tudtam kihúzni, de sajnos tesztelni nem tudtam, mert a magassági szánhoz nincs satum.
Ráadásul ez a két db görgő csak a behúzószárhoz használható, utána ki kell venni, mert egyébként is kiesnek a nútból.
Mindent összevetve, sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, ha a behúzószárat meghúzom.

ywathzay

gaben

Csuhás

Igazából a gyors szorítós patron szerintem apró sorozat munkához való, tipikusan távtartók leszurkálása, letörése stb. Ilyenkor forgás közben cserélgeted a darabokat a patronban.

svejk

A szilikonzsír nem ilyen helyre való.

Egyébként mit csinálnak azok a görgők? Biztos úgy kell állniuk?

svejk

Lehet rá rakni de nagyon kinyúlik.

Én anno simán lemondtam egy ilyen gépről amikor megnéztem élőben.

gaben

Szerintem sem, de a gépkönyv ezt írja.

Próbáltam másik irányban betenni őket, de úgy nem éreztem, hogy szorította volna a behúzószárat.

ywathzay

A 1399. hsz-ben ott van rajta a tokmány. Miért küzdesz ezzel patronnal? Ez szériázáshoz kell, vagy esetleg akkor jó ha szupportköszörűt teszel fel ebben jobban fut a munkadarab, és mivel nem olyan nagy az átmérője így kevésbé van útban.

Motoros

Nekem volt ilyen kis Tos gépem és a patron gyorsszorító ugyanígy visszalazult. Akkor még nem volt ilyen fórum, és én meg nem találtam a megoldást rá, ... nagyon hiányzott a széria munkák miatt. Pedig akkor már Gáti Gyurit ismertem személyesen.
Ami nekem nagyon hiányzott az a héblis keresztszán, hátsó késtartó résszel. Nem tudom gyárilag jár e hozzá ilyen, járhatna mert ha már van hozzá héblis szegnyereg.
Aztán csináltam egyet K1 anyagból lett kimarva mert ilyen anyagom volt, meg lett edzve köszörülve...gyönyörű lett.
Hosszába volt egy fecskefarkas nút oda toltam a kést ahova akartam. Megvan még mert a gépet ugyan rég eladtam de ezt megőriztem, a vevő nem áldozott érte külön. Nem eladó, tervem van még vele.[#wilting]

gaben

Ja, hogy esztergatokmányra gondolsz?
Az persze, hogy van, kettő is.
Nem küzdök, csak ha már van ilyen lehetőség, akkor szeretném ha ez is működne. ;)
Nekem ez a gép még tökre újdonság, nem dolgoztam esztergával sosem, viszont minden apró részlete érdekel, csupán ennyi az apropója. ;)
Szupportköszörű nem hiszem, hogy készült ehhez a kis TOS-hoz, de az még tényleg elkélne rá.
Valami kisebb, akár levegős meghajtású, amit a késtartóba lehetne befogni.
Láttam is ilyet a youtube-on, egyszerűen elkészíthető hozzá a befogó.