Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

zozo

Természetesen tiszteletben tartom, csak nem nagyon értem.

Amikor az anyagot felfogatod, a géppel szemben állsz. Aztán ilyenkor Y érintőt venni, miközben balról jobbra mozog a szerszám... hát ezt bizony szokni kell. Legalább a gépeden rajtad kívül más nem fog/tud  dolgozni [#kacsint]

svager

Nekem menne mivel nekem is így van.[#nyes]

gaben

zozo

[#taps] -akkor én a Te gépeden is tördelném a marókat.[#vigyor]
Nem is tudom miért akadok el ezen, mikor nemrég kaptam egy CAD rajzot, ahol Y volt a függőleges irány...

Rabb Ferenc

Szegény Descartes pedig forog a derékszögű koordináta rendszerében ...

D.Laci

Én már semmin nem lepődöm meg, láttam olyan marógépet ahol a Z tengely pozitív lefelé volt a negatív meg felfelé. :(

gaben

Üdv mindenkinek,

a múltkor szó volt egy kis szupportköszörűről, amit a késtartóba lehetne fogni.
Ebay-en találtam is egyet, Emco 7 vagy 8-as esztergákhoz ajánlották, szóval méretileg hasonló a TOS MN80-al, ja és még színben is passzol. :D
A korong persze nagy, de a befogó miatt azt is megrendeltem, majd veszek rá kisebbeket ill. csapos verziókat.
Egy tápegységet még szereznem kell mellé és bevetésre készen lesz.

Szalai György

Szerintem az baj, ha azt hiszed, amin köszörűkő van az köszörű.

ra8nsmk6w

Az emco support köszörűjét ismerem (volt nekem is) Az külső motoros, szijhajtással, komoly csapágyazással ami elengedhetetlen egy köszörűnél.
Ez csak egy magas fordulatú vill. motor nem tudni milyen csapágyakkal.

zozo

Hát én 40 évig jól elvoltam palást köszörülés nélkül, soha nem hiányoltam. Persze furat köszörű néha jó lett volna, főleg tokmány felújításra, de kibírtam azt is.

Ezen a szép kis gépen nem szívesen köszörülnék, főleg nem palástot.
De ha Te edzett anyagokkal akarsz dolgozni, akkor kell még ágyra rögzíthető gyémánt kőszabályzó is. (szegény gép, hogy fog kinézni kőszabályozás után... Porszívó azért legyen ott)

A kéziszánt ha nem használod, akkor tekerd előre, szintbe, (alapértelmezés szerinti helye) főleg ha azt randa korongot is elindítod.

Szalai György

Ha véletlenül úgy is volna ahogy sejtem, akkor ez éppen egy nem is nagy, hanem ponthogy alacsony fordulatszámú motor.
AMETEK gyártmányúból volt pár ilyen szerkezetűm, de annak kalapácslakk festése volt.
A legpörgősebb sem ment kétezer fölé, de volt 300-as fordulatú is.
Nagyon csendes, lomha motorok voltak, ha jól emlékszem leselejtezett kilenc sávos datamagnókból kerültek elő.
Ezt az AMETEK DC másolatának nézem.
De hátha tévedek.

designr

Régen már nem hiszem kinek a tollából olvastuk(Motoros vagy Janko) hogy ha egy olajos esztergán köszörülni vetemedünk vessünk rá keresztet.A köszörűport nem lehet a szánok közül kiitakaritani.Én még a műhelyben sem köszörülök pedig nincs nagy rend.

zozo

Hát azért illik vizesen köszörülni, csak ne fröcsögne szanaszét mint a lónyál :)

designr

Ezen a gépen elképzelem a vizes köszörülést..
Inkább mégsem képzelem el..

zozo

Pedig valamelyik ujjadat harapni kell...[#nemtudom]