Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Szia,

Tatabányán vettem a kedvenc szerszámos boltomban, ASG-ben.

8 rongy körül volt.

gaben

Ezek a békebeli cuccok nekem is jobban bejönnek.
De tényleg hasznos holmi, hamar megszerettem.

PSoft

Néha, valamiért nem akar ütni...

De egy csepp olaj, mindig segít rajta.
Egy végtelen egyszerű, kétrugós "faék" van a belsejében.
Olyan egyszerű, hogy igazán nem is jöttem még rá az ütésmechanizmusára.

svejk

Az ütőszeg lötyögősen van benne, kimozdul oldalra.
Ahogy nyomod lefelé a felső részt, az kezdi bevezetni középre.
Egy idő után "betalál" a helyére és a rugóban tárolt energiával ráüt a hegyre.

Úgy nagy vonalakban ennyi...

PSoft

Köszönöm![#worship]

Logikus magyarázat, a tulajdonképpen "semminek tűnő" belső mechanizmus működésére.

gaben

A héten neki tudtam végre állni a menethálós acéllapnak, a lefogatáshoz szükséges M8 meneteket befejeztem, már csak pár darab furat kell az M6 menetek számára.

gaben

Az első tesztek alapján jónak tűnő automata pontozó, kb: 50 pontozás után megadta magát, hiába cseppentettem bele olajat, többé nem akart működni ezért tegnap visszavittem. Azt hittem jó szerszámot veszek, de a német gyártás nem mindig jelent tökéletes minőséget.
Mivel Beta szerszámaim vannak, rendeltem egy a képen látható pontozót, bízom benne, hogy ez nem hagy cserben.

Egyébként abszolút bevált a cucc, nagyon megkönnyíti az életemet, főleg ennél a menethálós acéllapnál, ahol közel 600db furatot kell kijelölnöm és ezzel lényegesen egyszerűbb, gyorsabb és persze pontosabb is, mint a hagyományos kalapálós módszerrel.

000000000

Nem értem mit vacakolsz ilyen esetben kézi pontozással, amikor van már CNC géped.
A gépeddel simám tudnál egy pontozó adapterrel pontozgatni, vagy akár kihagyva a pontozást tkf 1 mm körüli fúróval 1 mm mélyen jelölő furatokat is csinálhatsz, hiszen maró motorod is van.

gaben

A hozzászólásod jogos, már régen megcsináltam volna a gépemmel.
Csupán egy baj van, hogy a lemezt ami 1000x480mm-es, max a rövidebbik oldalán tudná végig megdolgozni a gépem, a hosszanti oldalt nem. ;)
De sokra nem is mennék vele, mivel menetelni úgysem tudnám, azt mindenképpen külön kellene elvégeznem.
A pontosság itt nem is létfontosság, pár tizeden belül még bőven jó, mivel ezen menetek csak a lefogatást szolgálják.

svejk

"...kihagyva a pontozást tkf 1 mm körüli fúróval ..."

Mi szöszt jelent az a "tkf"??

Én egyébként ha épp nem találom a bekezdőfúrós dobozkámat  akkor esztergához való központfúróval csinálom az ilyen jelölést

000000000

A tömör kemény fém rövidítése.

zozo

Idézfőleg ennél a menethálós acéllapnál, ahol közel 600db furatot kell kijelölnöm ...

A óvodában nem furdancs volt a jeled? :)

fn47xk7ei

"A óvodában nem furdancs volt a jeled? :)"...[#eljen][#nevetes1]

PSoft

Szerintem annak az ovinak a focikapuján is...menetháló volt.[#vigyor2]

gaben