Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

vadember

Ha így küldted felfelé az anyagba a kést, akkor a homloklappal próbáltál esztergálni. Fordítsd el 90°-kal a kést. Ezres fordulat körül próbáld.

gaben

Rendben köszi az infókat, ebben sajnos 0 tapasztalatom van.
Hétvégén majd kipróbálom a lent írtak szerint, addig nem leszek otthon.

üdv, Gábor [#wave]

svejk

Fontos még, hogy jól találd el a késmagasságot -ami ugye esetedben oldalirány- mert a vékony pálcikád majd hajlik és fel akar "mászni" a késre.

Eddigi munkáid alapján nem is gondoltam volna hogy nincs legalább egy ceruzahegyeződ.
Minden piszlicsáré alkatrésszel esztergályoshoz rohangálsz?

svejk

Egyébként ebben az esetben én lehet inkább egy új 5 mm- széles csiszolókoronggal felszerelt flexet fogtam volna a satuba és inkább leköszörültem volna a csapot.
Persze bekapcsolt flexxel és a munkadarabot is forgatva. :)

Minden esetre nehéz, nyűgös, nem dicsekvésre méltó dolgok ezek de ugye a cél szentesíti az eszközt.

gaben

Sziasztok,

hazaértem a csapatépítőből és kipróbáltam az instrukciók szerint faragni a rozsdamentes rudat.
A kést elfordítottam 90°-al, a marógépet pedig 1000-es fordulaton neki eresztettem az anyagnak. (talán pár tizedes fogással)
Mint az álom, úgy vitte a lapkás kés, szép egybefüggő forgács keletkezett és a felület is szép lett.

Köszönöm a segítséget. [#wave]

svejk

[#eljen] Látod mit tesz ha az ember iskolázott! :)

gaben

[#awink] [#eljen]

Amúgy igen, szeretnék egy kisebb esztergát idővel, de jelenleg csak ennek a gépnek a befejezésére van energiám, szóval majd talán jövőre.
Az esztergálás ill. egyéb szerszámkészítős feladatok elvégzése nem gond, minden helyben van.
Bátyám szerszámkészítő, a csiszagépeknél bejáratott esztergályos, pedig 2 utcával arrébb van.

gaben

El is készült a szükséges alkatrész és legalább gyakoroltam picit a marógéppel történő esztergálást.

gaben

Hááát, nem tudom, szerintem ez lett volna az igazi gányolás.
Eszembe nem jutna ilyesmi a műhelyben.

remrendes

Majd idovel :)
Amikor nalunk valaki elkeverte a leszurokest, akkor a sarokcsiszolot hasznaltuk arra.

gaben

Egy munkahelyen bármit lehet, de én ezt hobbyból csinálom. ;)
Bár a munkámban sem szeretem a gányolást.
De hagyjuk is, nem ezen volt a hangsúly, hanem a sikeres bevetésen és az elkészült alkatrészen. :)

dezsoe

Tessék, itt a tananyag, hogy hogyan esztergáljunk marógépen! :)

[yt]D7WzpjCY7gs[/yt]

gaben

Köszi Csaba,

pont így csináltam én is, csak kézi előtolással. :D

Üdv, Gábor [#wave]

ywathzay

Ebből is következik, hogy mindent a maga eszközével. Látható hogy egy 5-10 perces esztergálásból hogy lesz minimum 40perc (ami bekerült a felvételről a videóba). Persze a szükség néha nagy úr.

gaben

Sziasztok,

végre ma este elindult a Z tengelyem is.
Persze még csak ideiglenesen és teszt jelleggel, legfőképpen a végállások szenzoraihoz kellett, hogy működjön.
Sajnos kevés időm jut a gépre mostanában, ritkán vagyok a műhelyben.
A marógépemet elvitték, jöhet az eszterga beszerzése, feltéve ha találok egy számomra megfelelőt.

A CNC gépet viszont minél hamarabb be szeretném fejezni, megjöttek az utolsó alkatrészek is hozzá, szóval dolgozhatok rajta.
Egy picit ront a lelkesedésen, hogy a szenzorok helyének jelölése után, szét kell kapnom az egész Z platformot és újra össze kell raknom.
Na de ennyi baj legyen. :)