Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Aknai Gábor gépe

Indította gaben, 2025 január 13, 13:14

Előző téma - Következő téma

gaben

Sziasztok,

tegnap este csupán annyi időm volt a gépezetre, hogy gyorsan összedugdostam a pneumatika csöveket egy próba erejéig a szerszámcserélőhöz.
Szerencsére sikerült minden szükséges alkatrészt beszereznem hozzá, így letudtam tesztelni a működését.
A szelepre 24V DC-t adva a vezérelt ágak kiadják a nyomásfokozóra a levegőt, a szerszámcserélő pedig "beszippantja" az SK10-es patront.
Akit érdekel, csinálhatok egy videót is róla.

zozo

Részemről egy szavazat a videóra.[#kacsint]

svejk

Szerintem elírtad, a levegő bizonyára a kioldáshoz kell.
A kúp behúzását mindig rúgóerő végzi.

jau5ccsn9

svejk

Vagy csak felcserélted a szelepen az A-B kimenetet.
Fontos, hogy nyomás és feszültségmentes állapotban kell behúzva lennie, majd ha a szelep áramot kap akkor oldjon.

Ez olyasmi alapszabály mint, hogy a stop gomb mindig bontóérinkező.

gaben

Nem írtam el, de én is úgy gondolom, hogy a kioldáshoz kellene csak a nyomás, a tartást rugó végzi.
A kimenetek elvileg jól vannak bekötve, de majd azért átnézem, vagy direktben megtáplálom 10bar-al.
Az viszont lehet kevés lesz neki a nyomásfokozó nélkül. [#fejvakaras]

remrendes

Eleg nagy karambol tortenne, ha epp munka kozben menne el a nyomas.

gaben

Pontosan, véletlenül felcseréltem a 4-es és 2-es kimenetet. [#vigyor]
Köszi a segítséget, nekem is gyanús volt, hogy ennek nem így kéne működnie, de aztán ellenőriztem a bekötéseket és gyorsan kiderült a hiba.
Most már tökéletesen működik ahogy kell, nyomás rákapcsolásakor (amit a szeleppel végzek) elejti a patront, majd bontva a tápot, behúzza.

Bocs a videóért, hirtelen erre futotta.

[yt]ImNfLi8y9VM[/yt]

zozo

Tök jó, sosem tudtam kinézni, hogy elég ha 1 mm-re közelíti a szerszámot a fészkébe, mert onnan már felkapja.[#taps]

svejk

gaben

Szép estét mindenkinek,

kelleni fog Fogbuster megfogásához egy kb:50mm hosszú 8mm-es rozsdamentes köracél, aminek az egyik oldalát (10mm hosszban) 5,6mm-re kell leesztergálnom.
Mivel eszterga nem áll rendelkezésre, vettem egy lapkás kést, hogy az ehhez hasonló munkákat meg tudjam csinálni a marógépen.
Háát, nem lett a legszebb a próba darab, de a lapka egyik felének az elégetése után, sikerült beállítanom, hogy aránylag szépen szedje az anyagot.
Milyen fordulatszámmal használjam a marógépet, hogy ne égessem el a lapkát, de azért szedjen is?

Gondolom a fogás is minél kisebb legyen. [#fejvakaras]

svejk

hú basszus, fordítsd már el a kést 90 fokkal!!!

meglásd mennyivel jobb lesz. :)

dezsoe

Nem kéne azt a kést elforgatni 90°-kal? :)

gaben

Na kérem, köszönöm a tanácsot, életem első "esztergálása". :D

ywathzay

Ezzel sehogy. Túl nagy a csúcsrádiusz, az anyag átmérője kicsi.... ez nyom, ide nem való. Kell egy forrasztottlapkás, vagy egy gyorsacél hasábkést tű élesre köszörülni, 'oszt mindjárt meglesz a sikerélmény.